«australias galapagos» hardt rammet:

– Vi finner koalaer og kenguruer med hendene brent av

Kangaroo-island kalles ofte for Australias Galapagos. Nå er den også kraftig herjet av brann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Øya har lenge vært tilfluktsted for noen av landets utryddingstruede dyrearter. Nå trues hele fauna å bli utryddet, skriver nyhetsbyrået AP.

De som jobber med dyrene på øya sier brannene har drept flere tusen koalaer og kenguruer. De er også urolige for at et spissmuslignende pungdyr kan ha blitt helt utryddet.

Situasjonen er også alvorlig for en sjelden svart kakadue-art som hekker på øya.

Folk gjør det de kan for å redde flest mulig dyr.

Denne koalaen ble reddet fra skogbrannene på Kangaroo Island. (Kangaroo Island Wildlife Park via AP)
Denne koalaen ble reddet fra skogbrannene på Kangaroo Island. (Kangaroo Island Wildlife Park via AP) Foto: Dana Mitchell

– Det å ta vare på disse dyrene er fantastisk, men vi ser mange dyr som er altfor skadet. Vi ser kenguruer og koalaer med hendene brent av. De har ingen sjanse. Det er veldig emosjonelt, sier Sam Michell som er deleier i Kangaroo Island Wildlife Park.

Mange av dyrene må avlives, men Michell og kona pleier for øyeblikket 18 koalaer. De tar også vare på en rekke fugler.

– Fuglene har jo lettere for å fly unna branner, men de vil få problemer med å finne mat, og er svært knyttet til sitt habitat, forklarer Daniella Teixeira.

Daniella Teixeira holder en svart kakadue på Kangaroo Island. Hun jobber med en doktorgrad om fulger, og hjelper nå til med å redde flest mulig fra skogbrannene. (Mike Barth via AP)
Daniella Teixeira holder en svart kakadue på Kangaroo Island. Hun jobber med en doktorgrad om fulger, og hjelper nå til med å redde flest mulig fra skogbrannene. (Mike Barth via AP) Foto: Mike Barth

24 døde

Tallet på døde som følge av brannene i Australia har steget til 24 etter at flammene lørdag herjet i store områder i flere delstater.

En 47 år gammel mann døde lørdag av hjertestans da han sammen med en venn kjempet mot flammene ved en eiendom i Batlow sørvest for Canberra i New South Wales, opplyser politiet søndag.

Brannene herjet lørdag voldsomt i de tre delstatene New South Wales, Victoria og South Australia, godt hjulpet av kraftig vind og temperaturer opptil 48 grader enkelte steder.

– Det var en forferdelig dag i går, sier brannsjef Shane Fitzsimmons i New South Wales søndag.

Nancy Allen og Brian Allen utenfor huset i Currowan. REUTERS
Nancy Allen og Brian Allen utenfor huset i Currowan. REUTERS Foto: Tracey Nearmy

Norske Nora: – Det er skremmende

Nora Graver Møvig fra Norge er student og bor i Mudgee i New South Wales

Skogbrannene herjer i området, og både Møvig og medstudentene må kontant følge med brannennes herjinger, og være klare for rask evakuering.

Hun sier til TV 2 at det hele oppleves dramatisk.

– Det er tørt og ekstremt varmt. I går var det 47 grader og kraftig vind. Det var noe jeg aldri har kjent før, sier Møvig til TV 2.

Alle er pålagt å ha evakueringsplanene klare, og de er oppfordret til å laste ned en app hvor de kan følge med på situasjonen. Mange veier er stengt, men det finnes et evakueringssenter i byen som folk i nabobyene allerede har kommet til.

– Det er skummelt. I går kjørte vi på en vei som har vært stengt i flere dager. Det er ingenting igjen der. Skiltene har smeltet, og det er helt dødt her, sier Møvig.

Store ødeleggelser

De samlede skadene etter lørdagen er ennå ikke kjent, men politiet anslår at flere hundre eiendommer er ødelagt, og at et område tilsvarende flere titall tusen hektar har brent.

– Vi kan ikke late som at dette er noe vi har opplevd før. Det er det ikke, sier delstatsminister Gladys Berejiklian i New South Wales.

ILDSKY: En såkalt ildsky har dannet seg over Currowan i New South Wales lørdag. Slike skytr dannes av skogbranner og blir sitt helt eget værsystem som generer lyn, og dermed antenner flere skogbranner. (NSW Rural Fire Service via AP)
ILDSKY: En såkalt ildsky har dannet seg over Currowan i New South Wales lørdag. Slike skytr dannes av skogbranner og blir sitt helt eget værsystem som generer lyn, og dermed antenner flere skogbranner. (NSW Rural Fire Service via AP)

Totalt i Australia er det til nå bekreftet at 24 personer er omkommet i brannene, og at nærmere 2000 hjem er ødelagt. Et område på størrelse med Kroatia har hittil brent og ennå er det tidlig i sommersesongen.

Fortsatt mange branner

Lavere temperaturer og regn enkelte steder søndag i både New South Wales og Victoria har hjulpet brannmannskaper noe sammenlignet med lørdag. Imidlertid var det søndag fortsatt rundt 150 branner i New South Wales, to av dem på et såkalt krisenivå.

I Victoria er det søndag 50 branner, seks av dem på et såkalt krisenivå. Seks personer var søndag fortsatt savnet i delstaten.

Statsminister Scott Morrison besøkte brannofre i Sarsfield fredag.
Statsminister Scott Morrison besøkte brannofre i Sarsfield fredag. Foto: Stringer .

Også inne i Sydney brant det søndag, og brannen var tidlig søndag ettermiddag lokal tid ikke under kontroll.

Mange er misfornøyd med statsminister Scott Morrisons håndtering av krisen. Da han var ute for å møte folk i felten fredag, nektet brannfolk å ta ham i hånden.

3000 reservesoldater er satt inn i slukningsarbeidet, og Australia får nå hjelp av amerikanske skogbranneksperter. I tillegg varslet Morrison lørdag at føderale myndigheter skal leie inn fire store brannfly, og at flere militære helikoptre skal settes inn i slukkingsarbeidet.

Nok et marinefartøy skal også bidra med å evakuere folk fra brannrammede områder.