RETT TIL HIMMELS: Tour de Ski avsluttes med en svært tøff klatring opp alpinbakken Alpe Cermis.
RETT TIL HIMMELS: Tour de Ski avsluttes med en svært tøff klatring opp alpinbakken Alpe Cermis. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Klæbo før monsterbakken: – Jeg gruer meg skikkelig

Tour de Ski-lederen gleder seg til monsterbakken er unnagjort.

Det ligger an til en thrilleravslutning på Tour de Ski søndag ettermiddag. Johannes Høsflot Klæbo leder Tour de Ski ett sekund foran russiske Aleksandr Bolsjunov og 15 sekunder foran Sergej Ustjugov.

Alt avgjøres opp Alpe Cermis, den fryktede alpinbakken som har knekt mange løpere de siste 14 årene.

– Jeg gruer meg skikkelig. Det blir vondt. Gulroten er at det blir noen rolige dager etter Tour de Ski, forteller Klæbo.

I utgangspunktet er Ustjugov den sterkeste monsterbakke-løperen av trioen i tet. Klæbo er usikker på om han vil være med om russeren setter inn et ekstra gir.

– Hvis jeg blir med for lenge sier det plutselig pang, og da er jeg ikke på pallen heller. Det er en vurdering som må gjøres underveis, sier Klæbo.

Halv million kroner i potten

Han kan neppe vente seg hjelp opp bakken i morgen, selv om langrennssjef Espen Bjervig, som fredag fikk reprimande for å dytte Ingvild Flugstad Østberg, står på sekunderingspost.

– Jeg står i det bratteste henget der det ikke er kamera, spøker Bjervig, før han blir litt mer alvorlig.

– Jeg måtte bare beklage det. Det skal jo ikke skje, men det er ikke så lett når det koker oppi skallen. Man skal ta det på alvor, for vi har regler. Vi kan le av det nå, men jeg tror ikke vi hadde ledd av det hvis hun hadde blitt disket, sier langrennssjefen.

Klæbo kommer neppe til å le før han står igjen som vinner av Tour de Ski for andre år på rad. Da venter en premie på en halv million kroner.

– Det er selvfølgelig mye penger, men for min del har det aldri vært motivasjonen. Hvis jeg tenker på det oppe i bakken kommer jeg til å bli enda stivere. Det er ikke et sjakktrekk, sier Klæbo.

Første bud er å komme seg helskinnet ned til foten av monsterbakken.

– Det er trangt nedover, så jeg håper det blir disiplin på veien ned. Jeg håper det blir en fair kamp og unngår stavuhell og skiuhell, sier Klæbo.

Nossum har planen klar

Flere av de andre norske løperne er bekymret for at det vil bli knall og fall.

– Jeg synes det er noe forbanna tull. Det må gå an å si, sier Pål Golberg.

– Det skal ikke mer enn én kronidiot til for at det blir helt krise, forteller Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Klæbo kan trøste seg med at trener Eirik Myhr Nossum har klekket ut en vanntett plan for hvordan de norske løperne skal løse avslutningsetappen.

– Jeg har noen klare taktiske tanker som jeg ikke har tenkt til å dele med dere. Det er noen spesielle ting vi skal prøve på, men de deler jeg ikke med noen før vi står der, sier en hemmelighetsfull Nossum.

Sammenlagtstillingen:
1. Johannes Høsflot Klæbo
2. Aleksandr Bolsjunov +00.01 min.
3. Sergej Ustjugov +00.15 min.
4. Pål Golberg +01.53 min.
5. Iivo Niskanen +01.59 min.
6. Sjur Røthe +02.02 min.