UENIG: Therese Johaug mener hun er like god etter jul som før jul.
UENIG: Therese Johaug mener hun er like god etter jul som før jul. Foto: Terje Pedersen

Johaugs beskjed til Jacobsen: – Må studere resultatlistene

Therese Johaug avviser at hun er best tidlig på sesongen.

Etter to sterke dager i Tour de Ski har Astrid Uhrenholdt Jacobsen avansert til 2. plass i sammendraget, tre fattige sekunder bak Therese Johaug.

Johaug opplevde å bli slått på distanserenn både onsdag og fredag, noe Jacobsen ikke synes var spesielt rart.

– Er det lov å si at dere er litt historieløse? Når det gjelder Johaug er det størst forskjell tidlig i sesongen, og så blir det ofte tettere og tettere. Det handler om at andre løpere går seg i form og prioriterer litt annerledes. Langrenn er mer enn bare utholdenhet. Det er derfor det kan bli spennende, sa Jacobsen til TV 2 da Ingvild Flugstad Østberg slo Johaug i spurten i Toblach.

Den påstanden kjøper ikke Johaug.

– Det er bare å se på mine resultater etter jul i fjor. Jeg får ikke det helt til å stemme at jeg er best tidlig på sesongen.

– Hva sier du til de som påstår dette?

– Det er bare å studere resultatlistene. Jeg sier bare VM i Seefeld, sier Johaug, før hun legger til:

– Jeg tror ikke tiden til Therese Johaug er over ennå. Jeg håper i hvert fall ikke det.

– Flere som utfordrer henne

Johaug vant stort sett alle distanserennene hun stilte opp i forrige sesong. Før jul ble det seier i Ruka (med 22,5 sek), Lillehammer (med 9,2 sek) og Davos (12,1 sek).

Etter jul ble det seier i Otepää (48,4 sek), Ulricehamn (22,8 sek), 15 km med skibytte i VM (57,6 sek), 10 km klassisk i VM (12,2 sek), 30 km i VM (36,8 sek), Holmenkollen (1:45,9 sek) og Falun (18,5 sek). Den eneste gangen hun ikke vant var i sesongavslutningen i Canada. Da ble Johaug nummer to bak Stina Nilsson.

– Det er ingen som har ment noe annet enn at hun er god hele tiden, men det er flere som utfordrer henne utover i sesongen. Det er sånn det har pleid å være, sier Jacobsen.

– Hvis vi bare skulle hatt en kapasitetskonkurranse kunne vi gått inn i en lab. Da vet alle hvem som hadde vunnet. Men langrenn er en kompleks sport. Det er derfor det er veldig artig, sier hun.

Jacobsen tror ikke Johaug lar seg provosere av utspillet.

– Jeg tror ikke hun blir så veldig opphisset av det, for å være ærlig.

– Jeg er forberedt på at det er mange som vil mene mye når man går fort på ski, svarer Johaug.

Håper roen blir utslagsgivende

Hun hadde en kjempedag i Val di Fiemme og tok seg til semifinale i sprint. Det er ikke hverdagskost, og var nok en etterlengtet opptur etter fredagens kaos-konkurranse. Da var både Petter Northug og Petter Skinstad enige om at Johaug så ukomfortabel ut i felt.

– Klart jeg kan bli bedre til å gå i felt. Mye av det som skjedde i går kom på grunn av jeg datt i den første svingen. Jeg kom meg bra ut, men falt. Jeg ble litt stiv da jeg prøvde å gå meg opp til gruppen foran, forklarer Johaug.

Med tre sekunder ned til Jacobsen før det som har vært hennes sterkeste etappe, ligger alt til rette for at Johaug vinner Tour de Ski for tredje gang.

Jacobsen innser at det blir vanskelig å slå Johaug.

– Jeg vet ikke hvor mange ess jeg har i ermet. Mitt sterkeste kort er at jeg er ganske god til å beholde roen. Jeg kan jo håpe at det blir utslagsgivende. Jeg kommer ikke til å gi meg før det er helt over, sier hun.

Johaug har også planen klar.

– Det blir viktig å beholde roen til man kommer ned til bakken. Så er det kvinne mot kvinne, sier hun og smiler.