Klæbo vant og tok over ledertrøyen i Tour de Ski

Johannes Høsflot Klæbo vant sin tiende strake verdenscupseier og overtok ledertrøyen før den siste etappen søndag.

Se Klæbo sprinte seg til seier i vinduet øverst! Bilder med tillatelse fra NRK.

En svært spennende startsekser i herrenes sprintfinale i Val di Fiemme, med Russland mot Norge.

De tre store sammenlagtfavorittene Johannes Høsflot Klæbo, Sergej Ustiugov, Aleksandr Bolsjunov var alle i finalen sammen med Gleb Retivykh og Andrey Melnichenko og Pål Golberg.

Klæbo fikk problemer halvveis, men hang på i tet. På oppløpet sprintet han seg til seieren foran Ustiugov på andreplass og Bolsjunov på tredjeplass. Golberg tok fjerdeplassen.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen var eneste norske som tok seg videre til kvinnenes sprintfinale. Der ble hun nummer to bak slovenske Anamarija Lampic. Dermed leder Therese Johaug med tre sekunder foran Jacobsen i sammendraget i Tour de Ski.

– Jeg vet ikke hvor mange ess jeg har i ermet. Det sterkeste esset er at jeg er ganske god til å holde roen. Jeg har ikke akkurat kjempeodds, men de som kjenner meg vet at jeg ikke kommer til å gi meg før det er helt over, sier Jacobsen til TV 2.

Leder med ett sekund

Lørdagens resultater gjør at Klæbo ligger ett sekund foran Bolsjunov i sammendraget og 15 sekunder foran Ustiugov, før det hele skal avgjøres søndag.

– Jeg vet at det blir utrolig spennende. Johannes må opp med begge beina på bakke i morgen og brette opp ermene. Så skal vi være klar for det der. Det blir en kamp om det som sitter mellom ørene på gutta, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum til TV 2.

Klæbo er enig med landslagstreneren.

– Jeg er spent. Det blir brutalt, sier sammenlagtlederen til TV 2.

– Jeg er veldig fornøyd med måten jeg løste det på i dag, og det er selvfølgelig et viktig sekund. Nå må jeg sette meg ned med både pappa og morfar og se på hvilke plan jeg skal ha. Men det er ingen tvil om at her må man prøve å henge med og henge på så lenge det går. Så enkel er planen. Noe annet får man ikke gjort, legger Klæbo til.

Han legger ikke skjul på hvor mye som kreves søndag, særlig opp den beryktede monsterbakken.

– Jeg prøver å forberede meg på at du skal krype ned i den mørkeste kjelleren og prøve å grave så dypt man klarer. Så må man prøve å tenke positivt og finne noe fine ting å tenke på i hva man skal gjøre når man kommer på toppen. En liten gulrot på toppen tror jeg trengs i morgen, sier Klæbo med et smil.

– Har du viljen til å vinne?

– Viljen tror jeg ikke det er noe i veien med. Men om jeg er sterk nok fysisk opp en sånn bakke er noe helt annet. Så som sagt, jeg skal grave så dypt jeg bare klarer i morgen.

Aleksandr Bolsjunov er klokkeklar på hvor hardt det blir på søndagens etappe.

– Jeg forventer at det vil bli så tøft at det ikke vil være rom for taktikk. Det handler kun om å holde seg i live, sier Bolsjunov til TV 2.

– Hvem er favoritten til å vinne?

– Trolig Ustiugov, for han er den med mest erfaring.

Bolsjunov brøt staven

Johannes Høsflot Klæbo og Pål Golberg ga alt i semifinalen og tok seg direkte videre. Like enkelt ble det ikke for Aleksandr Bolsjunov som brakk staven på oppløpet, men tok seg videre på tid da ikke Sergej Ustiugov eller Gleb Retivykh klarte å matche ham på tid.

Dramatikk for Røthe

Klæbo hadde ingen problemer med å ta seg videre til semifinalen og vant det første heatet. Han fikk med seg Denis Spitsov.

Pål Golberg fulgte opp i det andre heatet hvor han ble nummer to bak Aleksandr Bolsjunov.

I heat nummer tre var det ingen nordmenn, men Sebastian Eisenlauer og Iivo Niskanen tok seg videre.

Det ble kaos og fall da Sjur Røthe gikk det fjerde heatet. Nordmannen gikk i mål bak Segej Ustiugov, men et sporskifte de siste meterne gjorde at flere falt. Juryen så på situasjonen og konkluderte med at Andrej Larkov var skyld i kaoset. Han fikk gult kort. Røthe gikk videre.