SUVEREN: Johannes Høsflot Klæbo utklasset konkurrentene. Foto: Terje Pedersen
SUVEREN: Johannes Høsflot Klæbo utklasset konkurrentene. Foto: Terje Pedersen

Klæbo leverte en av tidenes prologer i Tour de Ski

Ingen klarte å gjøre noe med Johannes Høsflot Klæbo på lørdagens prolog i Tour de Ski. Trønderen er favoritt til å vinne sprintetappen.

Klæbo leverte en knallsterk avslutning og var hele 5,96 sekunder foran Federico Pellegrino som ble nummer to. Pål Golberg fulgte opp med en tredjeplass.

– Det var en helt rå prolog, sier sprintlandslagstrener Arild Monsen til TV 2.

Han mener det er en av de beste prologene som noen gang er levert.

Monsen sa at en av de andre norske løperne hadde lurt på om Klæbo hadde gått dameløypa da han kom i mål. Dameløypa er ikke like lang og hard som den tøffe herreløypa på stadion i Lago di Tesero i Val di Fiemme.

Før lørdagens sprint hadde Klæbo 18 sekunder opp til Aleksandr Bolsjunov i sammendraget, noe som innebærer at trønderen er avhengig av en sterk prestasjon hvis han skal utfordre russeren i kampen om sammenlagtseieren i Tour de Ski, som avsluttes søndag.

Bulsjunov var 7,11 sekunder bak Klæbo og ble nummer fem. Sergej Ustjugov er nummer tre i sammendraget og endte på 4.-plass på prologen.

Samtlige nordmenn bortsett fra Hans Christer Holund avanserte til utslagsrundene. Jan Thomas Jenssen endte på 15.-plass.

To av vinnerne ble distanseløperne Simen Hegstad Krüger og Sjur Røthe, som begge gikk videre til kvartfinale med grei margin. De to nordmennene ligger også godt plassert i sammendraget.

Johaug økte ledelsen i Tour de Ski med sterk prolog

Therese Johaug åpnet lørdagens sprint sterkt med en 10.-plass på prologen i Tour de Ski. Med det økte hun sammenlagtledelsen før utslagsrundene.

31-åringens plassering medførte at hun nå har rundt 21 sekunder ned til Ingvild Flugstad Østberg i Tour de Ski-sammendraget før utslagsrundene finner sted. Også avstanden ned til svenske Ebba Andersson økte.

Johaug var i mål 3,41 sekunder bak Jessica Diggins som var raskest på prologen. Østberg ble nummer 16, mens Andersson måtte ta til takke med 27.-plass.

– Det er Therese Johaug som har kommet aller, aller best ut av denne prologen. Det er oppsiktsvekkende, sa NRK-kommentator Jann Post.

Alle norske videre

Samtlige norske utøvere er videre til utslagsrundene. Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble beste nordmann med en 7.-plass, mens Tiril Udnes Weng fulgte to plasser bak.

Anne Kjersti Kalvaa ble nummer 13, og Heidi Weng ble nummer 18. Ragnhild Haga endte på 20.-plass, mens Magni Smedås kom på 28.-plass. Kari Øyre Slind var ikke blant de 44 som startet i Italia.

Charlotte Kalla klarte ikke å kvalifisere seg. Svensken har ikke fått det til å klaffe i årets Tour de Ski.

(©NTB)