Australias statsminister Scott Morrison besøker en branntomt i Sarsfield, Victoria (Photo by James ROSS / POOL / AFP)
Australias statsminister Scott Morrison besøker en branntomt i Sarsfield, Victoria (Photo by James ROSS / POOL / AFP) Foto: James Ross

Dødstallene stiger og Australia går inn i et svært vanskelig døgn

Statsminister Scott Morrison varsler at opptil 3.000 reservesoldater settes inn i kampen mot brannene som raser i Australia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kraftige vinder og høye temperaturer presser skogbrannene tettere på befolkede områder i Australia, inkludert forsteder av Sydney.

Morrison opplyste på en pressekonferanse lørdag også at føderale myndigheter skal leie inn fire store brannfly som skal bidra i slukkingsarbeidet. I tillegg settes flere militære helikoptre inn i slokkingsarbeidet.

Han bekreftet også at de totale dødstallet er oppe i 24.

– Vi går inn i et ekstremt vanskelig døgn, sier han.

Også marinefartøyet HMAS Adelaide, som er lastet med 300 tonn forsyninger skal bidra med å evakuere isolerte samfunn på strekningen fra Brisbane i Queensland og helt til Adelaide i South Australia.

Lørdag ble det kjent at to personer har omkommet på øya Kangaroo Island i delstaten South Australia, som grenser til NSW og Victoria.

Antallet personer som nå er bekreftet omkommet i brannene, er nå 23, sa Morrison lørdag.

Brannen som tok livet av to personer på Kangaroo Island, er en «så å si ustoppelig brann», sier South Australias statsminister Steven Marshall.

Delstaten South Australia grenser til delstatene New South Wales (NSW) og Victoria, der brannene fortsatte å rase lørdag.

Det er varslet vind og høyere temperaturer gjennom helgen, og myndighetene fortsatte lørdag å evakuere folk fra områder i både Victoria og NSW.

I NSW kjemper over 3.000 brannfolk lørdag mot flammene, opplyser delstatsmyndighetene.

(©NTB)