Usikkerhet rundt angivelig luftangrep i Bagdad

Natt til lørdag ble det meldt at flere personer var drept i et luftangrep mot flere kjøretøy med irakisk milits nord for Bagdad. Opplysningene var sitert anonyme militærkilder, og blir nå tilbakevist.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nesten eksakt 24 timer etter at den prominente iranske generalen Qasem Soleimani ble drept i et amerikansk droneangrep, ble det hevdet at det ble gjennomført et nytt angrep mot en irakisk milits.

Nyheten ble varslet av alle de store nyhetsbyråene som siterte en irakisk militærkilde.

Noen timer senere råder det usikkerhet om hendelsen etter at påstanden om luftangrep ble tilbakevist av både millitsgruppen og det iranske militæret.

Reuters meldte at seks personer ble drept, mens nyhetsbyrået AP meldte at fem ble drept i angrepet.

Reuters kilde opplyser at to kjøretøy er funnet utbrent etter angrepet. I tillegg til seks drepte er tre alvorlig såret, ifølge kilden.

Rettet mot militsledere

Kilden hevdet at angrepet skjedde klokken 1.12 lokal tid i Taji-distriktet nord for Bagdad.

Irakisk TV melder at angrepet var rettet mot ledere i den irakiske militsorganisasjonen Hashed al-Shaabi, også kjent som Folkets mobiliseringskomité. Andre lokale medier melder det samme.

Det er kommet motstridende informasjon angående hvorvidt USA står bak angrepet. Nyhetsbyråene AP og Reuters melder at dette ikke er et amerikansk angrep. Samtidig melder Newsweek at amerikanske militærkilder opplyser at de sto bak angrepet.

Ifølge avisen var angrepet rettet mot lederen for Imam Ali-brigadene, Shubdul al-Zaidi. Ifølge avisens kilder er sannsynligheten for al al-Zaidi omkom i angrepet høy.

Iran-støttet

Folkets mobiliseringskomité består av en rekke militser som får iransk støtte. Organisasjonen har bekreftet angrepet ifølge AP, men hevder at ingen av deres ledere ble drept i angrepet natt til lørdag.

Abu Mahdi al-Muhandis, nestlederen i Folkets mobiliseringskomité, var blant dem som ble drept i et amerikansk droneangrep ved flyplassen i Bagdad natt til fredag.

Temperaturen er høy mellom Iran og USA etter at det ble kjent natt til fredag at den fremtredende iranske militærtoppen Qasem Soleimani ble drept i et amerikansk droneangrep ved flyplassen i Bagdad. Likvideringen av generalen har sendt sjokkbølger gjennom verden, og flere frykter nå en storkrig.