FRYKTET KONSEKVENSENE: Trumps forgjengere, demokraten Barack Obama og republikaneren George W. Bush, fryktet konsekvensene av å drepe den iranske generalen Soleimani.
FRYKTET KONSEKVENSENE: Trumps forgjengere, demokraten Barack Obama og republikaneren George W. Bush, fryktet konsekvensene av å drepe den iranske generalen Soleimani. Foto: Pablo Martinez Monsivais

Derfor gikk de aldri til angrep mot Soleimani

Trumps forgjengere skal lenge ha vurdert å angripe den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani, som ble drept natt til fredag. Av flere grunner ble et angrep aldri gjennomført.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani ble drept i et amerikansk droneangrep i Iraks hovedstad Bagdad natt til fredag.

Trump hevder fredag at Soleimani planla «et nært forestående og ondsinnet angrep på amerikanske diplomater og militærpersonell».

Lot ham passere

Et angrep mot den iranske toppgeneralen skal flere ganger ha blitt vurdert, ifølge amerikanske medier.

For tretten år siden øynet amerikanske spesialsoldater en perfekt mulighet til å eliminere konvoien generalen reiste med, men valgte til slutt å la den passere, melder nyhetsbyrået AP.

– For å unngå en skuddveksling, samt den omdiskuterte politikken som ville komme i ettertid valgte jeg å overvåke karavanen, og ikke slå til med en gang, uttalte den nå pensjonerte generalen Stanley McChrystal til Foreign Policy i fjor.

Han tjenestegjorde under George W. Bushs administrasjon. Også den tidligere demokratiske presidenten Barack Obama skal ha valgt å ikke slå til mot Soleimani.

Fryktet gjengjeldelse

Tidligere militær- og etterretningsoffiserer sier at potensialet for gjengjeldelse fra Iran mot amerikanske tropper, diplomater og allierte styrker i regionen som hovedårsaker til at Soleimani ikke er blitt drept tidligere, skriver Business Insider.

– Det som alltid holdt demokratiske og republikanske presidenter fra å angripe Soleimani var det enkle spørsmålet: Var angreipet verdt den sannsynelige gjengjeldelsen og potensialet til å trekke oss inn i en langvarig konflikt?, skriver Elissa Slotkin på Twitter.

Hun er i dag valgt inn som folkevalgt i Representantenes hus, men har bakgrunn som CIA-analytiker med Irak som spesialfelt, og som ansatt i det amerikanske forsvarsdepartementet.

– De to administrasjonene jeg jobbet for kom til slutningen om at målet ikke helliget midlene. Trump-administrasjonen kalkulerte annerledes, skriver hun videre.

Forsvarer handlingen

General Mark Milley ved Den militære sjefsnemnd i USA sier at de er bevisst de potensielle konsekvensene av likvideringen av den iranske generalen.

– Risikoen av å ikke gjøre noe overstiger risikoen av handlingen. Det var klar og utvetydig etterretning som indikerer at Soleimani planla omfattende voldshandlinger mot USA i de kommende dagene, ukene og månedene, sier han.

Milley ville ikke forklare overfor AP hvilke aksjoner dette var snakk om.

– Svært mange liv på samvittigheten

Soleimani ble omtalt som «skyggenes general», ledet den fryktede elitestyrken Quds, og var hovedmannen bak Irans militære operasjoner i Syria og Irak.

Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) sier til TV 2 at Soleimani har svært mange liv på samvittigheten.

– Det er ingen tvil om at Soleimani var en veldig destruktiv og destabiliserende kraft i regionen. Han er den viktigste iranske sikkerhetspolitikeren de siste 40-årene og er arkitekten bak mye av uroen vi har sett i regionen og har svært mange liv på samvittigheten. Samtidig er det vi nå ser en dramatisk eskalering vi er dypt bekymret for kan føre til større politiske og militære konsekvenser, og det er årsaken for at vi har gitt utttrykk for vår klare bekymring.