3000 amerikanske soldater sendes til Midtøsten

USA sender ytterligere 3000 amerikanske soldater til Midtøsten etter likvideringen av den iranske generalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs militære nærvær i Midtøsten blir forsterket med nesten 3.000 soldater etter USAs drap på en iransk general, opplyser amerikanske forsvarskilder.

Utplasseringen er godkjent av forsvarsdepartementet, melder flere nyhetsbyråer og TV-stasjonen CNN fredag kveld. Nyheten er ennå ikke offentliggjort av Pentagon.

Soldatene kommer i tillegg til de rundt 700 soldatene som ble utplassert i Kuwait tidligere denne uken. Denne utplasseringen ble gjennomført etter at den amerikanske ambassaden i Bagdad ble stormet av iranskvennlige militssoldater og deres tilhengere.

Iran truer med å hevne drapet.

– Vi skal ta en så voldsom hevn at dagene dere blir mørke som netter, sa Iransk religiøse leder Ahmad Khatami til folkemengden - og ble møtt med rungene rop:

– Død over USA, død over USA.

Angrepet markerer en kraftig opptrapping i forholdet mellom USA og Iran, og kommer også svært ubeleilig for Irak, som samarbeider med både USA og Iran, og som har havnet i skvis mellom de to landene.

Irak kaller inn til hastemøte søndag. Der skal de diskutere hva konsekvensene skal bli for USA og den militære tilstedeværelsen de har i landet.

Mektig mann

Soleimani var en av de aller mektigste menneskene i Iran. Han ledet den militære etterretningen og var involvert i alle iranske militære operasjoner - også kampen mot IS, noe som gjorde han populær.

President Donald Trump hevder Soleimani var ansvarlig for flere tusen amerikanske liv, og at han hadde planer om å ta enda flere liv.

Han hevder også at generalen var både fryktet og forhatt i hjemlandet.

– General Qasem Soleimani har drept eller alvorlig skadet tusenvis av amerikanere over tid, og planla å drepe mange flere, men han ble tatt. Han var direkte og indirekte ansvarlig for livene til millioner av mennesker, inkludert demonstrantene som er drept i Iran nylig. Iran aldri vil innrømme det, men Soleimani var både forhatt og fryktet i Iran. De er ikke så triste som lederne vil ha det til. Han skulle blitt tatt ut for mange år siden, skriver han.

Det var Trump som beordret likvideringen.

USAs utenriksminster, Mike Pompeo, omtaler på Twitter handlingen som et forsvarstrekk fra USAs side, og sier at han fredag har diskutert situasjonen med europeiske kolleger i Tyskland og Storbritannia.

Kritiske

Pompeo hevder USA ikke søker krig, og at de vil jobbe for en deeskalering, men mange verdensledere er kritisk til denne strategien hvis målet er fred.

Kina, Russland og Frankrike, som alle er permanente medlemmer av FNs sikkerhetsråd, er kritiske.

– Vi har våknet opp til en farligere verden, slo Frankrikes viseutenriksminister Amelie de Montchalin fast.

Urenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide sier hun er dypt bekymret over eskaleringen

– Vi er redd for at dette skal eskalere ut av kontroll. Derfor har vi hatt representanter både fra den amerikanske og den iranske ambassaden inne hos Utenriksdeperatemetet for å gi uttrykk for vår bekymring og ønske om å roe ned situasjonen, sier Søreide til TV 2.

Russland advarer om at situasjonen kan få alvorlige konsekvenser for USA, og lederen for utenrikskomiteen i overhuset i den russiske nasjonalforsamlingen, Konstantin Kosatsjev, fordømmer også attentatet og kaller det «et feilsteg» som kan ramme USA som «en bumerang».

Splittet langs partilinjene

Mange republikanere hyller angrepet, mens flere ledende demokrater gikk fredag hardt ut mot president Donald Trump. De hevder at drapet på Soleimani øker risikoen for opptrapping i Midtøsten.

– Trump har kastet en dynamittgubbe inn i en kruttønne, sier tidligere visepresident Joe Biden.

Både Elisabeth Warren og Bernie Sanders har også kritisert presidenten, og sier han risikerer å dra USA inn i en ny krig.