Her får Østberg ulovlig hjelp i løypen

Ingvild Flugstad Østberg ble dyttet i gang etter stavbrekk.

Det ble svært dramatisk underveis på den 5. etappen i Tour de Ski.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen unngikk uhell og spurtslo Ebba Andersson. Therese Johaug falt tidlig i løpet. Hun kjempet seg frem til teten. Like før mål var hun involvert i et uhell med Ingvild Flugstad Østberg. Staven til Østberg brakk. Den regjerende Tour-mesteren kom seg på beina og fikk en ny stav fra Russlands herretrener Markus Cramer. Hun fikk også en ekstra dytt opp bakken fra langrennssjef Espen Bjervig.

TV 2-ekspert Petter Skinstad tror det venter en bot fra Det internasjonale skiforbundet.

– Det er god, gammeldags overtenning av Bjervig. Det er på ingen måte lov. Hvis FIS blir gjort oppmerksomme på det, blir jeg overrasket om han ikke får en bot, sier Skinstad.

– Jeg håper virkelig ikke at dette går utover Ingvild. Det koker i toppen på Bjervig, og det er fullt forståelig. Men det må samtidig påpekes at dette ikke er lov, legger langrennseksperten til.

– Jeg kan ikke huske det. Det må jeg se på tv. Jeg følte ikke det, men jeg gikk jo fort. Kanskje jeg fikk en ekstra dytt, sier Østberg til TV 2.

Renndirektør Pierre Mignerey likte situasjonen dårlig.

– Vi har sett på video av hendelsen, og vi synes ikke at det er noe smart å gjøre, sier Mignerey til Expressen.

Han vil ta situasjonen opp med det norske laget.

– Vi kommer til å snakke med det norske laget og gjøre det klart at det de gjorde ikke er tillat, forklarer renndirektøren til Expressen.

Østberg risikerer ingen straff for hendelsen ettersom Mignerey mener det ikke hadde noen stor påvirkning på rennet, men ifølge renndirektøren kan det norske laget vente seg en reprimande.

Fredag ettermiddag bekrefter Bjervig overfor NRK at han ble kontaktet av Mignerey etter rennet.

– Pierre Mignerey ringte meg og sa at svenskene hadde reagert på at jeg hadde dyttet henne. Han ringte fordi de rapporterte meg inn, at det hadde vært noe ureglementert og han fortalte at jeg ikke måtte gjøre det igjen, sier Bjervig.

Østberg kan takke Cramer for at hun raskt fikk en ny stav. Den russiske treneren sier det bare skulle mangle.

– Vi hjelper hverandre. Det er normalt. Vi ønsker ikke at noen skal tape tid på grunn av en brukket stav eller ski, sier han.

Cramer fikk ikke med seg dytten, men mener regelverket er krystallklart.

– Det er ikke bra å dytte. Vi kan hjelpe, men ikke slik, sier han.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum innrømmer at det kan være litt cowboy-tendenser både i og utenfor løypen.

– Det er mange cowboyer blant sekundantene også. Bjervig trampet også av staven til Jan Thomas Jenssen. Det er karakter null på ham i dag, smiler Nossum.

– Du holder Bjervig unna monsterbakken?

– Hehe. Han får i beste fall sitte i smøretraileren og se på tv, spøker Nossum.