President Donald Trump beordret attentatet på lederen av den iranske Revolusjonsgardens eliteenhet, Qasem Soleimani. Solemani ble drept i et amerikansk droneangrep fredag. .
President Donald Trump beordret attentatet på lederen av den iranske Revolusjonsgardens eliteenhet, Qasem Soleimani. Solemani ble drept i et amerikansk droneangrep fredag. . Foto: Jim Watson

Trump: – Generalen var fryktet og forhatt i Iran

Den amerikanske presidenten beordret likvideringen av en iransk topp-general. Nå oppfordrer han Iran til å forhandle.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USA likviderte natt til fredag en fremstående iransk general i Iraks hovedstad Bagdad. Iran lover hevn, og eksperter og statsledere frykter at angrepet utgjør en risiko for en generell oppblussing av volden i hele regionen, og for økt fare for terror.

Donald Trump twitret et enslig amerikansk flagg etter angrepet, men like før klokken 14 norsk tid kom hans første kommentar på Twitter:

– Iran har aldri vunnet en krig, men aldri tapt en forhandling, skriver han.

Videre sier han at general Quassem Soleimani var både fryktet og forhatt i Iran, og at han er ansvarlig for tusenvis av dødsfall.

– Genaral Qassem Soleimani har drept eller alvorlig skadet tusenvis av amerikanere over tid, og planla å drepe mange flere, men han ble tatt. Han var direkte og indirekte ansvarlig for livene til millioner av mennesker, inkludert demonstrantene som er drept i Iran nylig. Iran aldri vil innrømme det, men Soleimani var både forhatt og fryktet i Iran. De er ikke så triste som lederne vil ha det til. Han skulle blitt tatt ut for mange år siden, skriver han.

– Forpliktet til deeskalering

Det var president Donald Trump som beordret likvideringen.

USAs utenriksminster, Mike Pompeo, omtaler på Twitter handlingen som et forsvarstrekk fra USAs side, og sier at han fredag har diskutert situasjonen med europeiske kolleger i Tyskland og Storbritannia.

Han skriver at landene er bekymret for Irans provokasjoner, og at USA fremdeles er forpliktet til å arbeide for deeskalering av konflikten.

– Jeg er takknemlig for at våre allierte innser hvilken kontinuerlig aggressiv trussel den iranske Quds-styrken utgjør, tvitrer Pompeo.

Pompeo skriver at han har diskutert situasjonen med britiske Dominic Raab, tyske Heiko Maas og kinesiske Yeng Jiechi.

Fra Kina, Russland og Frankrike, som alle er permanente medlemmer av FNs sikkerhetsråd, kom det derimot ingen hyllest fredag.

– Vi har våknet opp til en farligere verden, slo Frankrikes viseutenriksminister Amelie de Montchalin fast.

Russland advarer om at situasjonen kan få alvorlige konsekvenser for USA.

Lederen for utenrikskomiteen i overhuset i den russiske nasjonalforsamlingen, Konstantin Kosatsjev, fordømmer også attentatet og kaller det «et feilsteg» som kan ramme USA som «en bumerang».

Kosatsjev frykter også at drapet på Soleimani vil gjøre det umulig å berge atomavtalen med Iran.

– Iran kan komme til å trappe opp arbeidet med å lage atomvåpen, selv om de i utgangspunktet ikke planla å gjøre dette, skriver han på Facebook.

Flere ledende demokrater gikk fredag hardt ut mot president Donald Trump og hevdet at drapet på Soleimani øker risikoen for opptrapping i Midtøsten.

– Trump har kastet en dynamittgubbe inn i en kruttønne, sier tidligere visepresident Joe Biden.

– Dypt bekymret

Likvideringen av den iranske generalen har sendt sjokkbølger gjennom verden. FN, EU og ledere i flere vestlige land maner til ro.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er også bekymret over utviklingen.

– Jeg er dypt bekymret for den dramatiske eskaleringen vi har sett de siste dagene, sa hun fredag.

FN: – Ulovlig

FNs spesialrapportør for utenomrettslige henrettelser, Agnes Callamard, kaller USAs likvidasjon av den iranske generalen Qasem Soleimani «ulovlig».

Callamard mener USAs likvidasjon bærer preg av gjengjeldelse og påpeker at Pentagon i sin kunngjøring ikke nevner at andre ble drept i angrepet.

Ifølge iranske medier ble ti personer drept i angrepet.