Med disse enkle grepene kan du spare flere tusen kroner i året

Etter kjøpsmåneden desember er det mange som har litt mindre å rutte med i januar. Men det er noen konkrete tips man kan ta til seg for å leve mer økonomisk i 2020.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Januar er en lang måned, og man har brukt mye penger til jul, sier økonom Hallgeir Kvadsheim, kjent fra serien «Luksusfellen», til God morgen Norge.

I tillegg er det mange som har en del større regninger som har forfall nå i januar.

Levekårsundersøkelsen for 2018 fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at 19 prosent bor i en husholdning som ikke mulighet til å klare en uforutsett utgift.

– De fleste av oss har ganske liten buffer. Så hvis det da kommer en uforutsett utgift, i hvert fall i januar, så sliter vi, forteller Kvadsheim.

Spesielt etter ferier er det en mange som søker om ny kreditt. Men det er ikke bare der økonomen ser en økning av at folk har et stramt budsjett.

– En annen plass vi merker det på er på søknadsbunken til «Luksusfellen», sier Kvadsheim.

Se hele intervjuet øverst i saken!

Unngå småkjøpene

Men det er ikke kun de store regningene som tar på når det kommer til økonomien. Lise Vermelid Kristoffersen, kjent fra Pengesnakk, er opptatt av småkjøpene man gjør hele tiden.

– Du kan begynne med litt enklere små vaner som å planlegge ukesmenyen for neste uke, forteller Lise Vermelid Kristoffersen til God morgen Norge.

Det er viktig å finne noen små grep for å gjøre økonomien bedre, som for eksempel å bake brødet selv.

– Fordi selv om det i løpet av året er noen store utgifter, så er det meste vi bruker penger på småkjøp, sier Kristoffersen.

– Legg en plan

Noe som også kan være med på å hjelpe økonomien er å få en oversikt over året som kommer og legge en plan.

– Vi vet jo at julen kommer i desember. Selv om vi kanskje ikke var så forberedt på det i fjor, så kan vi prøve å være litt mer forberedt på det i år, forteller Kristoffersen.

Høytider og eventer som kommer år etter år, som for eksempel jul og ferier, er det lurt å begynne og spare til allerede i januar.

– Hvis du begynner å spare til ferien nå, så blir det mye mindre hver måned enn at det også skal komme brått på, sier Kristoffersen.

Det kan derfor være lurt å sette opp en oversikt over året og når det skal gå ut store summer.

Hallgeir Kvadsheim påpeker også at feriepengene kan brukes til å betale store regninger.

– Ta feriepengene ut tidligere – det er ikke alle bedrifter som tillater det, men en del gjør det – og bruk det på det som haster mest, forklarer økonomen før han fortsetter:

– Også har du heller en norgesferie eller en billigere ferie når sommeren kommer.

Prut på boligrenten og forsikringsprisene

Et grep Kvadsheim har lagt merke til at deltakerne på «Luksusfellen» sparer utrolig mye penger på er å gå i butikken én gang i uken, og ha en handleliste man holder seg til.

Men det er ikke bare på mathandelen man kan spare penger på. Man kan nemlig også prute på boligrenten og forsikringsprisene.

– Dette er store utgifter i de fleste nordmenns husholdningsøkonomi, forteller Kvadsheim.

Hvis du er konfliktsky og ikke ønsker å prute selv, finnes det også tjenester på nettet som kan gjøre det for deg. Og økonomen lover at man sparer penger hvis man gjør dette.

– Jeg garanterer at du vil spare opp til flere tusen kroner på å gjøre det minst en gang i året, forsikrer Kvadsheim.