DREPT: Qasem Soleimani ble natt til fredag drept i et angrep utført av USA.
DREPT: Qasem Soleimani ble natt til fredag drept i et angrep utført av USA. Foto: Tauseef Mustafa / AFP

FNs spesialutsending: Attentatet på Soleimani er ulovlig

FNs spesialrapportør for utenomrettslige henrettelser, Agnes Callamard, kaller USAs likvidasjon av den mektige iranske generalen Qasem Soleimani «ulovlig».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

General Qasem Soleimani ble drept i et amerikansk rakettangrep i Irak natt til fredag.

Callamard stiller spørsmål ved USAs begrunnelse om at Soleimani ble likvidert «for å forhindre framtidige iranske angrepsplaner».

– Framtidige er ikke det samme som nært forestående, som er en forutsetning i henhold til folkeretten, tvitrer spesialrapportøren.

Callamard mener USAs likvidasjon bærer preg av gjengjeldelse og påpeker at Pentagon i sin kunngjøring ikke nevner at andre ble drept i angrepet. – Ulovlig? Absolutt, tvitrer hun.

Flere land bekymret

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier hun er dypt bekymret etter at USA likviderte en viktig iransk general i Irak.

– Jeg er dypt bekymret for den dramatiske eskaleringen vi har sett de siste dagene. Jeg vil oppfordre alle parter til å bidra til å roe situasjonen ned og hindre at den eskalerer ut av kontroll, sier Søreide.

Flere land har bedt om at situasjonen deeskaleres etter hendelsen.

Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, avlyste en tur til Hellas. Han forsvarer angrepet og sier USA har rett til å beskytte seg selv, melder nyhetsbyrået AP.

Demonstrasjoner

Titalls tusen mennesker protesterer mot USA i Irans hovedstad Teheran etter likvideringen av landets mektige general Qasem Soleimani.

– Død over Amerika, lyder det kjente slagordet blant demonstrantene i byens gater etter fredagsbønnen.

Nyhetsbyrået AFPs korrespondent anslår at folkemengden teller titusenvis av mennesker og påpeker at protesten strekker seg over flere kvartaler i sentrum av Teheran.

Mange holdt opp plakater av Soleimani, som ble drept sammen med flere irakiske militsledere i et amerikansk droneangrep ved flyplassen i Iraks hovedstad Bagdad natt til fredag.

Iran varsler hevn

Fredag morgen varsler Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, kraftig hevn over USA etter angrepet.

– Martyrdøden var belønningen for hans ustanselige innsats i alle disse årene, skriver Khamenei på sin persiskspråklige Twitter-konto.

Sammen med «de frie nasjonene» i Midtøsten skal Iran hevne USAs likvidasjon av general Qasem Soleimani i Irak, sier Irans president Hassan Rouhani.

– Det er ingen tvil om at den store nasjonen Iran og andre frie nasjoner i regionen vil ta hevn for denne grusomme forbrytelsen fra det kriminelle Amerika, sier Rouhani i en uttalelse lagt ut på den iranske regjeringens nettsider.