Flere personer stiger om bord et landgangsskip som frakter dem vekk fra brannene i kystbyen Mallacoota i Australia.
Flere personer stiger om bord et landgangsskip som frakter dem vekk fra brannene i kystbyen Mallacoota i Australia. Foto: Australia Department of Defense via AP

1100 personer evakuert fra strand i Australia

Rundt 1100 personer er evakuert fra den australske kystbyen Mallacoota. Omkring 4000 mennesker har søkt tilflukt på strender på grunn av brannene i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Evakueringen beskrives av militære ledere som en av de største forflytningene av mennesker i nyere tid i Australia, ifølge den australske avisen Herald Sun.

Marinefartøyet HMAS Choules ankom Mallacoota, som ligger i delstaten Victoria, med forsyninger torsdag og startet så evakueringen, som var frivillig.

Rundt 963 personer hadde bedt om å bli evakuert i båter, mens flere andre ble fløyet i sikkerhet i helikoptre, ifølge kaptein Scott Houlihan på HMAS Choules.

Rundt 4000 australiere og turister i Mallacoota har siden nyttårsaften oppholdt seg på strendene fordi byen er omringet av flammer.

Flere av dem som ventet på å bli evakuert, beskrev hvordan glødende kull fløy rundt omkring da brannene herjet som verst.

Fakta om brannene i Australia

Årets brannsesong i Australia startet i november, tidligere enn normalt, grunnet langvarig tørke og høye temperaturer.

  • Det er nå over 200 branner i den mest folkerike delstaten New South Wales (NSW) og nabodelstaten Victoria.
  • Torsdag ble det erklært unntakstilstand både i NSW og store deler av Victoria.
  • Minst 19 mennesker har mistet livet i brannene. Siden 30. desember har åtte mennesker mistet livet kun i NSW. 28 personer var fredag savnet i Victoria.
  • Kraftig vind og høyere temperaturer er varslet i helgen, og myndighetene ber folk evakuere fra en kyststrekning på 400 kilometer.
  • Over 1400 boliger er blitt flammenes rov, først og fremst i NSW. Småbyer er lagt i ruiner, og det har også vært branner i Queensland, samt i delstater sør og vest i Australia.
  • Totalt er over 55.000 kvadratkilometer svidd av, et område som til sammen nesten er på størrelse med Kroatia.

Lørdag er det ventet temperaturer opp mot 40 grader, og myndighetene har erklært krisesituasjon i store deler av de folkerike områdene sørøst i Australia.

– Hvis du kan reise, må du reise, uttalte delstatsminister Daniel Andrews i Victoria. Minst 19 personer har mistet livet i brannene og enda flere er savnet. I tillegg har over 1400 hus blitt ødelagt.