PROTESTER MOT VINDKRAFT: Motstanderne på Frøya begynte å aksjonere tidlig våren 2019 mot utbygging.
PROTESTER MOT VINDKRAFT: Motstanderne på Frøya begynte å aksjonere tidlig våren 2019 mot utbygging. Foto: Heidi Venæs / TV 2

Tiltalt for å ha skremt vindkraft-ingeniør

Mannen i 30-årene fra Trøndelag står tiltalt for å ha skremt og plaget en kvinnelig ansatt ved vindkraftverket på Frøya. Han skal ha kjørt uvettig og farefullt forbi henne og mot henne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Til slutt fikk jeg panikk, og bare gråt og gråt i bilen, fortalte ingeniøren fra Trønder-Energi for retten. Hun hadde nettopp beskrevet i Fosen tingrett hvordan hun opplevde sitt livs verste kjøretur - hjem fra jobb på Frøya.

33-åringen, som er prosjektleder for den omstridte vindkraftutbygginga på Frøya, hadde også tidligere opplevd hets og utskjelling. Men ingenting som dette. Hvor hun faktisk fryktet for livet sitt.

– Min siste time kommet

Tiltalebeslutningen beskriver hvordan en mann i 30-åra fra Trøndelag skal ha kjørt både uvettig og farefullt den 14.mai i fjor.

Han var reist ut til øyriket i Trøndelag, hvor en kontroversiell utbygging av vindkraft pågår.

– Jeg synes jo det er helt forferdelig det som skjer på Frøya, forklarte han retten idag. Og medga at han er meldt inn i gruppen Motvind, som består av erklærte vindkraftmotstandere.

Men han erklærte ikke straffskyld utfra det som skal ha skjedd beskrevet i tiltalen.

– Hun må ha misoppfattet situasjonen, mente mannen, da han forklarte seg i Fosen tingrett.

Prosjektlederen, som hadde vært på jobb der vindkraftanlegget bygges, var derimot helt klar på at hun følte seg truet på livet.

– Da jeg kjørte hjemover, i en bil godt merket med Trønder-Energi sin logo, oppfattet jeg etter litt tid at en annen bil kjørte både forvirrende og farlig. Den la seg tett opp til min bil, og jeg følte dette var en potensielt truende situasjon.

Underveis i forklaringen måtte hun stoppe enkelte ganger på grunn av gråt.

– Den siste situasjonen han utsatte meg for gjorde at jeg trodde min siste time hadde kommet.

Front mot front

Bilen til tiltalte hadde kjørt forbi fornærmedes. Etter forbikjøringa mente hun den hadde bråbremset foran hennes. Hun følte mer og mer en frykt for hva som kunne skje.

Den siste episoden på veien beskriver hun som en potensielt dødelig en.

FORSVARER: Jon Reidar Aae sa i retten at tiltalte vedkjente seg å ha dratt ut til Frøya for å demonstrere, men han benekter å ha kjørt mot vindkraft-ingeniøren i samme kjørefelt
FORSVARER: Jon Reidar Aae sa i retten at tiltalte vedkjente seg å ha dratt ut til Frøya for å demonstrere, men han benekter å ha kjørt mot vindkraft-ingeniøren i samme kjørefelt Foto: Frank Lervik/TV 2

– Da kommer bilen hans mot meg i høy fart, i min kjørebane, og jeg vurderer om jeg eventuelt bør kjøre ut av veien, men isåfall ville jeg ha havnet i grøfta.

Ifølge hennes forklaring bremser han før det blir front mot front-kollisjon. Hun ringer politiets nødnummer og forklarer mens hun uavlatelig gråter i telefonen.

– Jeg beklager virkelig hvis det var slik hun oppfattet det, sa den tiltalte. Han hadde bare ment å markere litt.

– De er ikke velkomne

Mannen, som i sosiale medier har markert motstand mot vindkraft, fortalte retten at han la bilen sin litt foran hennes og kjørte veldig sakte. I 2-300 meter.

– Jeg ville bare markere litt «kjør-sakte» hastighet, som for å si at Trønder-Energi ikke er velkomne på Frøya. Nå i ettertid ser jeg at akkurat dette ikke var heldig.

Han la til at det var ren impuls-handling, og at den siste, farligste episoden, der hun følte dødsangst ikke skyldtes ham. Tiltalte tror hun må ha møtt en annen bil.

Må ta forholdsregler

I retten kom det fram at flere av de ansatte i Trønder-Energi har blitt spyttet på, og skjelt ut, nærmest daglig i perioder. Men fram til den 14.mai 2019 hadde ingen av dem følt angst for sitt eget liv.

En av lederne i Trønder-Energi vitnet i Fosen tingrett og sa at alle bilene deres nå har videoovervåkning.

Den unge ingeniøren fortalte retten at for henne er den personlige prisen så høy at den har konsekvenser.

– Jeg har lenge vært klimaengasjert, sa fornærmede i retten, men nå orker jeg ikke lenger delta i debatter og samtaler i offentligheten om dette.

Aktor nedla påstand i retten om fengsel i 90 dager. Hun påpekte at tiltaltes opptreden har stort skadepotensial. Dom ventes å falle i neste uke.

PÅSTAND OM 90 DAGER I FENGSEL: Aktor (t.h.) Silje Iren Mebust mente at tiltaltes handling var så alvorlig at hun krever fengselsstraff for ham.
PÅSTAND OM 90 DAGER I FENGSEL: Aktor (t.h.) Silje Iren Mebust mente at tiltaltes handling var så alvorlig at hun krever fengselsstraff for ham. Foto: Frank Lervik/TV 2