Maud Angelicas gripende farvel: – Du var helten min

Oslo domkirke var fylt til randen under Ari Behn sin bisettelse fredag. Hans datter Maud Angelica (16) holdt et gripende minneord for sin far.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag klokken 13.00 var familie og venner samlet i Oslo domkirke for å ta farvel med forfatteren og kunstneren Ari Behn.

På kisten lå det kranser med minneord fra de aller nærmeste.

På kransen fra Behns tre barn sto det «Elsker deg for alltid, pappa».

På kransen fra Ari Behsn tidligere kone prinsesse Märtha Louise sto det «Takk for alle gode stunder».

Det var også hilsener fra andre familiemedlemmer, og kongeparet.

Samtlige 800 plasser i Oslo domkirke var fylt under bisettelsen, som ble innledet med en fiolinsolo fra Mari Samuelsen. Hun spilte «Ave Maria» av Franz Schubert.

Program for Ari Behns bisettelse.
Program for Ari Behns bisettelse.
Program for Ari Behns bisettelse.
Program for Ari Behns bisettelse.

– Håper du vet hvor høyt vi elsket deg

Ari Behns eldste datter, Maud Angelica (16), holdt så minneord. Hun hadde også laget en tegning av sin far, som var trykket i programmet for bisettelsen.

– Kjære pappa. Jeg husker på konfirmasjonen min, da du holdt tale for meg, så skalv hendene dine, åpnet hun.

– Du er vant til å være på TV og snakke selvsikkert foran andre, og når du skalv på hendene visste jeg at det betydde ekstra mye for deg. I dag skal jeg holde tale for deg, og jeg skjelver også kanskje litt.

Se hele Maud Angelica sin tale i videovinduet over.

Før talen satte Maud Angelica et bilde av faren på kisten. Denne skulle Ari Behn få i julegave av datteren, men hun fikk aldri gitt den bort.

– Da jeg tegnet den, tenkte jeg på hvor mye jeg elsker deg, og hvor spent jeg var på å se reaksjonen din. Jeg har ikke sett deg på to uker, og jeg savner deg sånn allerede. Vi skulle egentlig feire jul sammen, men nå vil jeg aldri kunne se det koselige smilet og øynene dine igjen. Og jeg vil aldri få gitt deg min beste tegning av deg, sa hun gråtkvalt.

ET SISTE FARVEL: Båren bæres ut av 
Aris far Olav Bjørshol, bror Espen Bjørshol, svoger Christian Udnæs
, kronprins Haakon, og nevøene Ask og Isak etter bisettelsen av Ari Behn i Oslo domkirke.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ET SISTE FARVEL: Båren bæres ut av 
Aris far Olav Bjørshol, bror Espen Bjørshol, svoger Christian Udnæs
, kronprins Haakon, og nevøene Ask og Isak etter bisettelsen av Ari Behn i Oslo domkirke. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Vi hadde ingen anelse om at du ville gå bort så tidlig, vi trodde du ville være her for å følge oss ned midtgangen når vi giftet oss, og bli bestefar til våre fremtidige barn. Men det ble ikke sånn.

Hun fortalte videre at hun og søstrene hadde kledd seg i rosa, fordi rosa var farens favorittfarge.

Videre sa hun at faren ofte sa at han var stolt av døtrene sine, og at søskenflokken var veldig glad for all støtten de hadde fått av faren i oppveksten.

– Vi vet du var mye trist, men du sa du ble bedre. Du må ha holdt mye hemmelig og skjult hvor vondt du hadde det, for og ikke bekymre oss.

Datteren mintes også tilbake til da de var små, og beskrev faren som den sterkeste og tøffeste fyren hun visste om.

– Da vi var små tok du oss i hendene, og lot oss fly høyt over hodet. Da jeg var redd for monstre, sa du at du skulle beskytte meg. Du fikk meg til å føle meg trygg. Du var helten min, og jeg så sånn opp til deg, sa hun.

«ELSKER DEG, PAPPA»: Ari Behns båre med blomsterhilsner fra hans barn, Maud, Leah og Emma fra bisettelsen i Oslo domkirke.
«ELSKER DEG, PAPPA»: Ari Behns båre med blomsterhilsner fra hans barn, Maud, Leah og Emma fra bisettelsen i Oslo domkirke. Foto: Lise Åserud

– Det knuser meg så langt inn i sjelen at jeg ikke fikk sagt hadet. Det siste jeg sa til deg var mest sannsynlig at jeg elsker deg. Men jeg skulle så inderlig ønske jeg fikk sagt hadet, eller at jeg kunne fått gitt deg tegningen min. Vi skulle ønske vi fikk gitt deg en siste klem. Kjære pappa, du er en glitrende diamant, sier datteren.

– Du er det rauseste mennesket jeg har møtt

Behns søsken, Anja og Espen Bjørshol, holdt også minneord. Først snakket søsteren om hvordan hun pleide å snakke med sin bror.

– Du pleide å spørre, skal jeg ta kortversjonene eller langversjonen? I dag blir det kortversjonen, broren min, begynte hun.

– Du sa ofte at jeg var sterkest. Vi var sterke på ulikt vis, sier søsteren, tydelig preget.

  • Mental Helses hjelpetelefon: 116 123 (døgnåpent)
  • Kirkens SOS: 22 40 00 40 (døgnåpent)
  • Leve Landsforeningen for etterlatte ved selvmord: Tar imot henvendelser på e-post: post@leve.no eller telefon 22 36 17 00 (hverdager 9-15)
  • Helsenorge.no
  • En rekke organisasjoner er involvert i arbeidet med forebygging av selvmord. Enkelte av dem har støttegrupper og hjelpetelefoner. Se oversikten her.

Hun fortalte at Behn elsket familien sin.

– Jeg lover å ta vare på jentene. De tre som er det vakreste du har. De tre som du elsket noe høyere enn annet. De tre som var det viktigste i livet, sa søsteren.

Hans bror, Espen Bjørhol, fortalte om et nært forhold til sin bror.

– Hvis jeg kom med problemer, så var det bare å rope på Ari, så gjemte jeg meg bak ryggen din, og så kom du og ordnet opp for meg, sa han.

– Du er det rauseste mennesket jeg har møtt.

Kong Harald, dronning Sonja, Kronprinsesse Mette Marit og prinsesse Ingrid Alexandra under bisettelsen av Ari Behn i Oslo domkirke.
Kong Harald, dronning Sonja, Kronprinsesse Mette Marit og prinsesse Ingrid Alexandra under bisettelsen av Ari Behn i Oslo domkirke. Foto: Lise Åserud
Petra Laurentien Brinkhorst av Nederland og prins Daniel av Sverige under bisettelsen av Ari Behn i Oslo domkirke.
Petra Laurentien Brinkhorst av Nederland og prins Daniel av Sverige under bisettelsen av Ari Behn i Oslo domkirke. Foto: Lise Åserud
Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, under bisettelsen av Ari Behn i Oslo domkirke.
Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, under bisettelsen av Ari Behn i Oslo domkirke. Foto: Lise Åserud
Kåre Conradi og Lene Marlin ankommer bisettelsen av Ari Behn i Oslo domkirke.
Kåre Conradi og Lene Marlin ankommer bisettelsen av Ari Behn i Oslo domkirke. Foto: Heiko Junge

– Du rommet så mye

Aris foreldre, Marianne Solberg og Olav Bjørshol, holdt også minneord.

– Kjære Ari, kjæreste Mikis min. I en bokdedikasjon til meg, skrev du: «Til min elskede mama: Takk for livet». Det har berørt meg de siste dagene. Våre aller siste samtaler handlet ikke så mye om lidelser og smerter, men om lyset, sa moren.

– At du i selve livet både hjalp og berørte utrolig mange, er det ingen tvil om, fortsatte hun.

Hans far, Olav Bjørshol, sier han vil huske sønnen som en varm person som så alle rundt seg, og at han ikke hadde trodd han skulle bisette sin sønn.

– Kjære Ari, min førstefødte sønn. Øyeblikket jeg holdt deg i armene for første gang var ubeskrivelig. Jeg var stolt og glad, for jeg var blitt pappa i en alder av 20 år. Aldri hadde jeg drømt om et slikt brutalt rollebytte som akkurat her og nå, hvor jeg står her og minnes deg, sa han.

Mange fremmøtte

Svært mange møtte opp i domkirken for å minnes Ari Behn fredag.

Utenfor kirken var det kø fra morgentimene, og flere slapp ikke inn fordi kirken fylte seg opp.

Fra kongefamilien var kongen og dronningen, kronprinsen og kronprinsessen, prinsesse Märtha Louise og prinsesse Astrid til stede.

I tillegg deltok statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen, olje- og energiminister Sylvi Listhaug, Ap-leder Jonas Gahr Støre, og generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg.

Saken oppdateres fortløpende