HEVN: Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, varsler kraftig hevn over USA.
HEVN: Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, varsler kraftig hevn over USA. Foto: Iranian Supreme Leader's Website / AFP

Sverger hevn etter militærlederens død

Irans øverste leder Ali Khamenei varsler kraftig hevn etter USAs likvidasjon av den mektige generalen Qasem Soleimani i Irak. USA beordrer alle amerikanere om å forlate Irak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USA beordrer alle amerikanere i Irak om å forlate landet, melder nyhetsbyrået AFP.

Iraks fungerende statsminister Adel Abdel-Mahdi er rasende etter USAs likvidasjon av general Qasem Soleimani og irakiske militsledere.

– Likvidasjonen av en irakisk kommandant som innehadde en offisiell post, var en aggressiv handling mot Irak, mot staten, regjeringen og folket, heter det i en kunngjøring fra Abdel-Mahdi.

Fredag morgen varsler Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, kraftig hevn over USA etter angrepet mot den iranske generalen Qassem Soleimani.

– Martyrdøden var belønningen for hans ustanselige innsats i alle disse årene, skriver Khamenei på sin persiskspråklige Twitter-konto.

Utenriksminister Søreide : Dypt bekymret

Utenriksminister, Ine Eriksen Søreide, er bekymret over hendelsen.

– Jeg er dypt bekymret for den dramatiske eskaleringen vi har sett de siste dagene. Jeg vil oppføre alle parter til å bidra til å roe situasjonen ned og hindre at den eskalerer ut av kontroll, skriver hun i en e-post til TV 2.

Flere land har bedt om at landene de-skalerer situasjonen, blant annet Storbritannia har bedt alle parter om å roe ned eskaleringen.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har avlyst en reise til Hellas, melder Reuters.

Regionalt svar

Sammen med «de frie nasjonene» i Midtøsten skal Iran hevne USAs likvidasjon av general Qasem Soleimani i Irak, sier Irans president Hassan Rouhani.

Soleimani ble drept i et rakettangrep ved flyplassen i Bagdad fredag, på ordre fra USAs president Donald Trump.

– Det er ingen tvil om at den store nasjonen Iran og andre frie nasjoner i regionen vil ta hevn for denne grusomme forbrytelsen fra det kriminelle Amerika, sier Rouhani i en uttalelse lagt ut på den iranske regjeringens nettsider.

Ekstremt farlig

Meldingen om generalens død vekker sterke reaksjoner i Iran.

– Vi vil ta kraftig hevn, skriver tidligere revolusjonsgardekommandant, og nåværende iransk politiker, Mohsen Rezaei på Twitter fredag.

TRUSLER: Den tidligere militærtoppen, Mohnsen Razaei, er blant dem som reagerer kraftigst etter Soleimanis død. Foto: Hasan Sarbakhshian
TRUSLER: Den tidligere militærtoppen, Mohnsen Razaei, er blant dem som reagerer kraftigst etter Soleimanis død. Foto: Hasan Sarbakhshian

Landets utenriksminister Mohammad Javad Zarif er mer diplomatisk i sin kritikk av USA, og omtaler angrepet som «ekstremt farlig og dumdristig eskalering».

– USA bærer alt ansvar for konsekvensene for sine handlinger, skriver han på Twitter.

– Stolt av Trump

USAs tidligere FN-ambassadør, Nikki Haley, skryter av sin tidligere sjef for handlingen.

– Han var en erketerrorist med amerikansk blod på hendene sine. Hans fall burde applauderes av alle som ønsker fred og rettferdighet. Jeg er stolt av president Trump for å gjøre den sterke og rette tingen, sier hun ifølge Reuters.

Den amerikanske demokratiske politikeren Chris Murphy tror drapet på Soleimani kan få farlige konsekvenser for amerikanske borgere.

– En grunn til at vi generelt ikke likviderer utenlandske politiske tjenestemenn er basert på det grunnsynet at det vil få flere, og ikke færre, amerikanere drept, sier han.

– Det burde være vår reelle og alvorlige frykt i kveld, sier han videre.