THUNBERG: Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg (16) har flere ganger kritisert Norge.
THUNBERG: Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg (16) har flere ganger kritisert Norge. Foto: Paul White / Ap

Thunberg med ny kraftsalve mot Norge: – Begynnelsen på en krise

Greta Thunberg (16) går igjen hardt ut mot Norge, og denne gangen er kritikken rettet mot det nye oljefeltet Johan Sverdrup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I desember skrev Greta Thunberg (16) og 15 andre aktivister et åpent brev til statsminister Erna Solberg.

Nå kritiserer hun igjen Norge, denne gangen i et innlegg på Twitter.

Kritikken kommer etter et intervju med Equinors konserdirektør, Arne Sigve Nylund, i Financial Times.

Artikkelen handler om oljefeltet Johan Sverdrup og ble publisert onsdag.

– Vi har et felt som vil produsere i minst 50 år, sier Nylund.

Det er dette sitatet Thunberg åpner Twitterinnlegget med, før hun skriver at Norge åpner det største oljefeltet vest i Europa til tross for at vi er i begynnelsen av en klima- og miljømessig krise.

2.900 personer har på kun få timer delt innlegget, og over 11.000 personer har trykket «liker».

– Oljeproduksjonen vil falle

Johan Sverdrup ble satt i drift i oktober, og Financial Times skriver i artikkelen at det er delte meninger om oljefeltet.

De skriver at det for noen markerer en gjenoppliving av Norges oljeindustri, mens det for andre er en miljøtragedie som beviser hvor vanskelig det er å stoppe klimaendringene.

– Johan Sverdrup vil kunne produsere i 50 år, men to tredjedeler vil produseres i perioden fram til 2030. Etter det vil norsk oljeproduksjon falle, sier Equinors informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen til TV 2.

Equinors estimat er at norsk oljeproduksjon vil halveres frem til 2050, selv om man fortsetter å lete og finner olje.

Mindre utslipp fra Johan Sverdrup

Pedersen legger til at norsk produksjon av olje faller raskere enn det etterspørselen må falle, for at vi skal nå klimamålene.

– Det er ingen tvil om at oljeforbruket i verden må gå ned, men det er ikke bra for klimaet å stoppe de beste oljefeltene først. Et gjennomsnittlig oljefelt har 25 ganger så høye utslipp fra produksjonen som Johan Sverdrup, sier Pedersen.

Han legger til at vi både trenger lavere oljeforbruk og lavere utslipp fra oljeproduksjon for å nå klimamålene, og at vi også i fremtiden vil trenge olje til for eksempel tungtransport og fly.

– Stadig mer vil gå til andre formål enn energi, og da ikke forbrennes, slik at utslippene fra denne bruken av oljen er veldig lav, sier Pedersen.

– Ikke klimafornekter

I desember ble det kjent at Sylvi Listhaug (Frp) er regjeringens nye olje- og energiminister, og hun bad nordmenn huske på hvilke verdier oljen har skapt for Norge.

Utnevnelsen av den nye ministeren skapte reaksjoner etter Listhaug i 2011 uttalte at det ikke er bevist at menneskelige CO2-utslipp fører til klimaendringer.

– Listhaug er ikke en klimafornekter. Disse spørsmålene ble det godt besvart allerede da Sylvi ble landbruksminister i 2013. Hun har stilt seg bak regjeringens politikk på disse områdene hele tiden, sa Solberg da den nye regjeringskabalen ble kjent.

TV 2 har vært i kontakt med Olje- og energidepartementet torsdag, som svarer på Thunbergs kritikk her.

– Hold oljen i bakken

Svenske Greta Thunberg har flere ganger kritisert Norges miljøpolitikk, og særlig den norske utvinningen av olje.

Thunberg og de 15 andre aktivistene skrev i brevet til Solberg i desember at de mener Norge bryter barns rettigheter ved å øke oljeproduksjonen.

«Norge må bære sitt ansvar for barn overalt. Norge må demonstrere hvordan en stor produsent- og eksportnasjon av fossile brensler kan få til overgangen fra miljøgifter, og vise vei for andre fossilavhengige økonomier».

Klimaaktivistene krever også stans i Norges leting etter og utvinning av olje og gass.

«Hold oljen og gassen deres i bakken. Å utvide produksjonen deres i Nordsjøen vil låse inn tiår med klimautslipp, og setter barns universelle rettigheter til liv, helse og kultur i fare», skrev de i brevet.

Nektet å ta i mot pris

I oktober ble Thunberg tildelt Nordisk råds miljøpris, men nektet å ta imot den. Thunberg var på det aktuelle tidspunktet i USA, men to klimaaktivister gikk opp på scenen i hennes sted.

– Jeg vil takke Nordisk råd for denne utmerkelsen. Det er en stor ære. Men klimabevegelsen trenger ikke flere priser, det vi trenger er makthavere som lytter til den best tilgjengelige forskningen, leste de to aktivistene opp fra et brev skrevet av Thunberg.

De leste videre at hverken Thunberg eller Fridays for future i Sverige ønsket å ta i mot Nordisk råds miljøpris.

– Kløften mellom det forskningen sier og politikken som føres i de nordiske landene, er gigantisk, leste klimastreikerne.