Slik så det ut på Slottsplassen første juledag, kort tid etter at det ble kjent at Ari Behn var gått bort.
Slik så det ut på Slottsplassen første juledag, kort tid etter at det ble kjent at Ari Behn var gått bort. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix

Ari Behn bisettes i dag

Ari Behn bisettes fra Oslo Domkirke fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag bisettes Ari Behn fra Oslo Domkirke, etter at han tok sitt eget liv første juledag. Behn ble 47 år gammel.

Det er på forhånd ventet mange gjester i bisettelsen, som starter klokken 13.

Politiet oppfordrer alle til å være ute i god tid, og til å bruke kollektivtransport.

– Det vil være store avsperringer rundt hele domkirke-området på grunn av sikkerhet, og det vil ikke være mulig å kjøre til Domkirken, sier Ari Behns manager og talsperson for familien, Geir Håkonsund til TV 2.

Det vil heller ikke være lov å ta med seg bager eller vesker inn i kirken. De som har med seg dette, vil bli bortvist.

Domkirken åpner en time før bisettelsen starter.

Minneord

Bisettelsen forrettes av Oslo-biskop Kari Veiteberg.

TV 2 sender direkte på hovedkanalen og Nyhetskanalen fra klokken 11.00.

Håkonsund, opplyste til TV 2 torsdag at det vil bli musikalske innslag, salmer og bønn.

Det blir også minneord som skal ledes av familiemedlemmer.

Torsdag ble dødsannonsen publisert.

«Vår alles kjære Ari Mikael Behn. Født 30. september 1972, gikk inn i lyset 25. desember 2019. Du er høyt elsket av oss alle. For barna er du uerstattelig» står det skrevet i den.

  • Mental Helses hjelpetelefon: 116 123 (døgnåpent)
  • Kirkens SOS: 22 40 00 40 (døgnåpent)
  • Leve Landsforeningen for etterlatte ved selvmord: Tar imot henvendelser på e-post: post@leve.no eller telefon 22 36 17 00 (hverdager 9-15)

Kilde: Helsenorge.no

Venter mange gjester

Både kongelige, statsråder, norske politikere og en rekke kulturpersonligheter er ventet å delta.

Fra regjeringen kommer statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp), kulturminister Trine Skei Grande (V), olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF), det opplyste statsministerens kontor til TV 2 torsdag.

– Jeg hadde gleden av å treffe Ari Behn ved flere anledninger da han intervjuet meg for VG og P4. Han gjorde et utrolig godt inntrykk på meg og var en fantastisk flott person. Jeg ønsker å vise min respekt og at jeg satt så umåtelig stor pris på å få treffe ham, sier Sylvi Listhaug om hvorfor hun deltar i bisettelsen fredag.

Listhaug forteller at tankene går til familien.

– Det var helt forferdelig og så grusomt. Tankene mine går selvsagt til barna hans og hele familien. Men også det at vi har mistet en fantastisk flott person som jeg hadde gleden av å få treffe. Han var veldig annerledes enn det mediene fremstilte ham som, han var en fantastisk person, sier hun.

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre stiller i bisettelsen. Det samme gjelder NATOS generalsekretær Jens Stoltenberg.

Sikkerhetstiltak

Det gjøres en rekke sikkerhetstiltak i forbindelse med bisettelsen.

– De som ønsker å delta, må være klar over at det er en bisettelse med et høyt sikkerhetsnivå, og at man ikke vil slippe inn i kirken med for eksempel vesker eller bager, sa Håkonsund til NTB torsdag.

Det vil være en egen publikumskø separat fra inngangen til de reserverte plassene.

Politiet gjennomfører trafikkregulerende tiltak i umiddelbar nærhet til Oslo domkirke i forbindelse med bisettelsen. Ellers vil folk som ferdes i Oslo sentrum, ikke bli påvirket av sikkerhetstiltakene, skriver Oslo-politiet i en epost til NTB.

Forfatter og kunstner

Ari Behn ble født i Aarhus 30. september 1972 og bodde de første årene i Danmark og England. Familien flyttet deretter til Lavangen i Troms, før de slo seg ned i Moss i Østfold da han var seks år gammel.

Behn debuterte med boken «Trist som faen. Fortellinger» i 1999. Forfatteren og kunstneren ble virkelig kjent for hele Norge da han giftet seg med prinsesse Märtha Louise i Nidarosdomen i 2002, etter å ha forlovet seg et knapt halvår tidligere.

De tok fikk døtrene Maud Angelica Behn (16), Leah Isadora Behn (14) og Emma Tallulah Behn (11) sammen.

I 2016 ble det kjent at paret skulle skilles, og skilsmissen var et faktum i 2017. Det var den første kongelige skilsmissen på 200 år i Norge.

– En god venn

Kongefamilien og hans mange kjente venner er overveldet av sorg over hans bortgang.

– Ari var en viktig del av vår familie gjennom mange år, og vi bærer med oss varme, gode minner om ham. Vi er takknemlig for at vi fikk lære ham å kjenne. Vi sørger over at våre barnebarn nå har mistet sin kjære pappa, sier kong Harald og dronning Sonja i en uttalelse.

Utenfor Slottet var det var det allerede kvelden 1. juledag tent lys og lagt ned blomster.

– For oss var Ari en god venn, et kjært familiemedlem og en fantastisk onkel, som vi delte mange av livets små og store øyeblikk med. Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om hans bortgang. Vi var alle veldig glad i Ari, sier kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit i en uttalelse.