NORSKEHAVET: De to personene var mannskap på Stara Planina.
NORSKEHAVET: De to personene var mannskap på Stara Planina. Foto: Hovedredningssentralen Nord Norge

To menn falt over bord – gir opp å finne de i live

Leteaksjonen er avsluttet, og søket har gått over til søk etter antatt omkomne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hovedredningssentralen fikk melding om hendelsen litt over klokken 11.30 torsdag formiddag, og sendte først to redningshelikoptre til stedet.

Leteaksjon avsluttet

Klokken 18.24 oppdaterer HRS med at Sea King-helikopteret har returnert til land på grunn av vind opp mot orkanstyrke. Tidligere måtte også det andre helikopteret snu.

Skipet ligger rundt 400 kilometer sørvest for Bodø.

– Rundt klokken 11 meldte et lastefartøy at to av mannskapet hadde blitt skylt over bord. Været i området er svært dårlig med åtte meter høye bølger og vind opp i liten storm, så dette er en alvorlig situasjon, sier redningsleder ved Hovedredningssentralen, Tor Erik Thorkildsen, til TV 2.

Klokken 15.45 observerte SeaKing-helikopteret to livbøyer, ett med lys og ett uten, men fortsatt er de to savnede fortsatt ikke funnet.

Like etter klokken 21.00 opplyser Hovedredningssentralen til TV 2 at de har søkt gjennom det aktuelle området, uten at det er gjort noe funn.

– Med tanke på temperatur, bølgehøyde og vær er det ikke sjans for at vi finner de i live, sier HRS.

Klokken 20.00 ble leteaksjonen avsluttet, og søket har nå gått i over i søk etter antatt omkomne. Søket ledes av politiet i Nordland.

Jobbet på dekk

Begge de to savnede fra skipet er bulgarske statsborgere. Etter det HRS erfarer var de to personene kun iført arbeidstøy.

Mannskapet på lastefartøyet kastet ut markeringsbøyer etter mennene som falt over bord, og jobbet en stund med å lete selv før hovedredningssentralen ble involvert.

– Det er uvisst om bøyene som ble kastet ut nådde de to mennene, sier Thorkildsen.

HRS vet ikke detaljene rundt hva som skjedde da mennene falt over bord, men de har jobbet på dekk.

Det første helikopteret var fremme ved lastefartøyet rundt klokken 14.15, men måtte senere dra tilbake på grunn av et ambulanseoppdrag. Det andre helikopteret ankom omtrent klokken 15.30, og søker nå aktivt etter de to personene.

Krevende forhold

– Stedet hvor fraktefartøyet ligger er langt til havs. Det er 180 nautiske mil rett vest for Sandnessjøen, eller sagt på en annen måte: om lag 410 kilometer sørvest for Bodø, sier Thorkildsen.

Mannskapet falt over bord fra lasteskipet «Stara Planina», som er på vei fra Murmansk i Russland til Constanta.

– Dette er et stort fraktefartøy på 186 meter, og det er veldig dårlig vær og vanskelig å manøvrere et så stort og tungt fartøy, så det er krevende forhold der ute, sier redningslederen.

Hovedredningssentralen kan opplyse om at resten av skipets mannskap er trygt om bord i skipet.

Det var ingen andre fartøy i umiddelbar nærhet til skipet, så lasteskipet var alene i stormen da de to personene falt over bord.

Saken oppdateres!