GÅR FOR EGNE MULIGHETER: De norske løperne bak Johannes Høsflot Klæbo får klarsignal til å gå for egne muligheter.
GÅR FOR EGNE MULIGHETER: De norske løperne bak Johannes Høsflot Klæbo får klarsignal til å gå for egne muligheter. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Har ingen planer om å være «hjelperytter» for Klæbo

Landslagstreneren synes det er helt greit at de norske løperne bak Klæbo går for egne sjanser.

Johannes Høsflot Klæbo ligger godt plassert før de tre siste konkurranse-dagene i Val di Fiemme. Trønderen ligger på 3. plass, 26 sekunder bak sammenlagtleder Alexander Bolsjunov.

Bak Klæbo følger et kobbel med norske løpere. Pål Golberg, Martin Løwstrøm Nyenget, Hans Christer Holund, Sjur Røthe og Simen Hegstad Krüger er alle blant de elleve beste i sammendraget.

Fredag venter 15 km klassisk fellesstart, men de norske løperne avviser at de aktivt vil hjelpe Klæbo underveis.

– Jeg ligger ikke så dårlig an selv, så det ville vært rart å dra hit for å være hjelperytter. Jeg tror ikke det er noe tema det er vits i å prate om, sier Holund.

Han kjemper i aller høyeste grad om en pallplass sammenlagt. Han er ett minutt og 18 sekunder bak Bolsjunov.

– Vi så i fjor at det er mye som kan skje den siste dagen. Det er tre etapper igjen. I en Tour er det viktig å stå løpet ut. Man må gjøre sju gode etapper. Hvis du allerede nå tenker på neste år eller å ta en hjelperytter-rolle, har du feil innstilling, sier han.

Det er langt fra første gang spørsmålet om hjelperytter-rollen har dukket opp. I 2014 måtte Petter Northug og Chris Jespersen holde tempoet nede da Martin Johnsrud Sundby hadde en stor luke på etappen fra Cortina til Toblach. Det var ikke bare populært.

– Dette var jævlig kjedelig. Jeg gikk og bannet for meg selv der ute. Det var rett før jeg sto av, uttalte Jespersen den gangen.

Sundby og Holund ventet også lenge med å ta opp jakten på Simen Hegstad Krüger da han fikk en luke under tremila i OL i Pyeongchang i 2018.

– Blir ikke sur

De norske løperne bak Klæbo har en vanskelig oppgave foran seg. De må ta sekunder både på den russiske duoen Bolsjunov og Ustjugov i tillegg til Klæbo, men samtidig unngå å ødelegge for sin norske lagkompis.

Holund tror han vil ha mer enn nok med å henge med teten.

– Vi så i går at det er noen klassiskløpere som er bedre enn meg. Jeg må være med i tet. Jeg kan ikke tape noe mer i morgen. Det er urealistisk å tro at jeg skal klare noe mer enn det. Etter klassisk sprint er 15 km klassisk fellesstart det Klæbo er nest best på. Jeg tror han blir mannen å slå i morgen, sier han.

Klæbo forventer ikke hjelp av lagkompisene.

– Man kan prøve å legge en taktikkplan, men man må gjøre jobben selv. Alle må prøve å henge med, så får vi se hvem som er sterkest i spurten. Det er vanskelig å legge opp til en taktikk der noen skal hjelpe. Alle skal få gjøre det de mener er riktig for seg selv. Jeg blir ikke sur hvis noen nordmenn går til, sier Klæbo, som mener det erfaringsmessig er vanskelig å legge en lagtaktikk.

– Det er mange som har prøvd å gå taktisk, og jeg føler det mislykkes hver gang. Derfor er jeg skeptisk til det. Hvis man planlegger noe skal jeg banne på at det går feil.

– Går for egne sjanser

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum vil ikke pålegge noen løpere å jobbe for å maksimere Klæbos sjanser.

– Holund og Røthe har aldri vært nærmere teten enn de er på nåværende tidspunkt. På gode dager er de kapable til å sette ganske mange sekunder i sekken på konkurrentene her. De går for egne sjanser. Det er helt naturlig, sier Nossum.

Underveis vil det være ett punkt der det er mulig å ta bonussekunder. Førstemann på dette punktet får 15 bonussekunder. Nummer to får 12 sekunder. Deretter 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2 og 1 sekund.

– De andre løperne har lyst på bonussekunder av egeninteresse. Rent hurtighetsmessig inn mot et spurtpunkt er nok Johannes kneppet kvassere. Jeg vet at det er flere av dem som er interessert i fart over tid for å forbedre sine plasseringer i sammendraget. De er avhengig av at noen foran dem detter av, analyserer Nossum.

Golberg, som er nummer fire i sammendraget, tror ikke han kan kjempe om seier sammenlagt. 29-åringen vil gjøre sitt for at en nordmann vinner til slutt.

– For min del vil det være en fordel om det gikk jevnt fort i morgen. Det er en individuell idrett, men jeg skal gjøre mitt for at Norge skal ha sjanser til å vinne Tour de Ski, sier han.