Bruk opp restene av julematen

Har du fortsatt rester fra julematen? Da kan du bruke det på å lage disse to forskjellige og gode rettene.

Brennsnut:

  • Som krydder bruk nellik eller muskat og tørket ingefær. Suppen kan også smaksettes med friske urter, f.eks. timian.
  • 2-3 dl tørre byggryn eller 4-5 store poteter
  • Ca. 400 g saltet/røkt kjøtt fra bayonne/juleskinke/saltrøkt lammelår/pinnekjøtt rester eller 2-3 grove smakfulle kjøttpølser
  • Ca. 1 ½ l kraft (fra knoke/salt kjøtt eller vann med buljong)
  • 1/4 liten hodekål
  • 3 skiver kålrot
  • 3 skiver sellerirot
  • 3 gulrøtter
  • 1 purre
  • Smak til med salt og pepper

Legg byggryn i bløt natten over eller snarkokte byggryn (tilberedes etter anvisning på pakken). Eller bruk poteter delt i terninger.

Kok byggryn i kraft, la trekke til byggrynen er mør. Koketid er avhengig av type byggryn, tradisjonell utbløtte byggryn trenger 40-50 min.

Tilsett grønnsaker i små terninger i kraften med byggrynen. Du kan bruke de grønnsakene du har tilgjengelig. Tilsett rester av kjøttet skåret i treninger. Kok opp og la trekke til grønnsakene er møre.

Smak til med salt og pepper og ønsket krydder. Dryss ev. over rikelig med finhakket persille før servering.

Server med flatbrød.

Ribbe eller pinnekjøtt (eller annen salt/røkt kjøtt fra julemiddagene ) servert med sursøt saus og ris:

  • 500-600 g rester fra ribbe, pinnekjøtt eller kalkun
  • 1 løk
  • Ev. litt finsnittet rødkål
  • 1-2 paprika
  • 1-2 ts frisk revet ingefær (kan sløyfes)
  • 2-3 ts finhakket frisk rød chili eller ½ -3/4 ts tørket chilipulver. Ev. 1 fedd hvitløk
  • 3-4 ringer hermetisk ananas
  • olje til steking

Sursøt saus:

  • 2-3 ss sukker, gjerne brunt
  • 4 ss soyasaus (med mindre salt)
  • 2 ss eplecidereddik
  • 1 dl kraft/buljong
  • Ca. ¾ dl lake fra ananas
  • 1 ss maisenna (røres ut i / kraft og lake fra ananas)

Del kjøttrester opp i treninger/strimler. Husk å fjerne fett, svor og ben.

Rens og del opp grønnsaker og ananas i biter. Finhakk ingefær og ev. hvitløk.

Bland sammen alle ingrediensene til den sursøte sausen.

Varm olje i en panne med kanter eller en kasserolle. Tilsett kjøtt i strimler, paprika, løk, finsnittet kål, ingefær, chili og hvitløk, og la surre i 4-5 min (uten at det blir hardt stekt) .

Tilsett den sursøte sausen under omrøring. Blir sausen for tynn, jevn med litt mer maisennamel rørt ut i litt mer væske/ev. vann.

Smak til med krydder og ev. litt sweet chilisaus.

Server med kokte byggryn, ris eller nudler.