VARMEREKORD: Åndalsnes satte først ny varmerekord i januar med 18.6 grader. Like etter ble det målt 19 grader på Sunndalsøra. Bildet er et arkivbilde fra Sunndalsøra.
VARMEREKORD: Åndalsnes satte først ny varmerekord i januar med 18.6 grader. Like etter ble det målt 19 grader på Sunndalsøra. Bildet er et arkivbilde fra Sunndalsøra. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix

Varmerekord i januar: – Det er faktisk ingen steder i Europa som er like varmt akkurat nå

Sunndalsøra har satt ny norgesrekord for høy temperatur i januar med 19 grader, melder Meteorologisk institutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I tillegg klatret også gradestokken på Åndalsnes opp til hele 18.6 grader.

Den forrige rekorden har stått siden 1989. Da ble det i januar målt 17,9 grader i Tafjord på Sunnmøre.

– Det er ganske spesielt når man ser at det er oppimot 19 plussgrader midt på vinteren. Det er faktisk helt sprøtt, sier vakthavende meteorolog Stig Arild Fagerlie i StormGeo.

Ifølge StormGeo har tendensen vært en særdeles mild natt i store deler av Møre og Romsdal.

I Tafjord ble det målt 17.7 grader, Marstein hadde 16.2, Rekdal fikk 15.3 og Kristiansund lufthavn målte 15.1 grader.

– Mens Tafjord og Åndalsnes typisk er milde plasser, er det veldig spesielt at Kristiansund lufthavn måler over 15 grader. Dette er et område som ligger ut mot havgapet, som generelt er preget av kaldere temperaturer, sier meteorologen.

Varmest i Europa

I 09.30-tiden er de målte temperaturene i Møre og Romsdal faktisk de høyeste temperaturene på hele kontinentet.

– Det er faktisk ingen steder i Europa som er like varmt akkurat nå. Gradene vil mest sannsynlig stige flere steder utover dagen, men akkurat nå er Åndalsnes og Sunndalsøra varmest på kontinentet. Du må reise helt til Gibraltar for å i det hele tatt komme i nærheten, men selv ikke der viser gradestokken mer enn 14,6 grader, sier Fagerlie.

Årsaken til de utrolige januartemperaturene er en kombinasjon av veldig milde luftmasser og føhnvind.

– Når man ser på værkartet viser det et normalt lavtrykk. Det er derimot den ekstremt milde lufta som gjør at vi klatrer opp til varmerekorder. Vi ser en generell tendens som viser at vi oftere slår varmerekorder, mens vi mer sjeldent slår kulderekorder, sier meteorologen.

HØYEST: Temperaturene i Norge er de høyeste i hele Europa torsdag morgen. Skjermdump: Weather Ops
HØYEST: Temperaturene i Norge er de høyeste i hele Europa torsdag morgen. Skjermdump: Weather Ops
PLUSS: Gradestokken viste hele 17 plussgrader torsdag morgen på Åndalsnes. Foto: TV 2 tipser
PLUSS: Gradestokken viste hele 17 plussgrader torsdag morgen på Åndalsnes. Foto: TV 2 tipser

Vil gi seg raskt

– De voldsomt høye temperaturene vil gi seg ganske raskt. Allerede utover dagen vil nok gradene synke, sier Fagerlie.

Det milde været vil derimot holde i seg i dagene som kommer.

– Selv om det ikke vil bli like ekstremt, vil det nok være relativt milde luftmasser som preger Norge de kommende dagene. Det vil være sørvestlig vind og et kraftig lavtrykk fra Island som kommer inn Norskehavet. Det vil holde seg mildt i cirka ti dager fremover, sier han.

Til tross for ekstremvarme i Møre og Romsdal har det også vært en veldig kald natt andre steder. Flere steder i Norge målte nesten 40 grader mindre på målestokken.

– Det har vært desidert kaldest på Svalbard. På Kvitøya ble det blant annet målt 20 minusgrader. På fastlandet målte blant annet Svanvik i Pasvik 17.4 minus, sier meteorologen.

At det er store forskjeller er derimot ikke unormalt. Spesielt på vinteren kan det gjerne skille 40-45 grader på de kaldeste og varmeste stedene i Norge.

ÅNDALSNES: Bildet viser Åndalsnes sommeren 2019. Den 2. januar satte byen den første av to varmerekorder målt i januar. Foto: Arne Rovick / TV 2
ÅNDALSNES: Bildet viser Åndalsnes sommeren 2019. Den 2. januar satte byen den første av to varmerekorder målt i januar. Foto: Arne Rovick / TV 2

– Et tankekors

TV 2 har snakket med ordføreren i Rauma, som har et delt syn på den utrolige varmerekorden.

– Dette er jo en bra start på året, rent temperaturmessig. Jeg har vært ute på verandaen og kjent på den deilige temperaturen som er på Åndalsnes akkurat nå. Men samtidig er det et tankekors å kjenner på gode sommervarmen når man kjenner til klimaendringene. Sånn sett er det ikke akkurat noe å feire, sier ordfører Yvonne Wold (Sv).

Varsler mild vinter

For mange har det vært en mild og våt vinter hittil. Skal vi tro klimaforskerne er det mye som tyder på at dette vil fortsette også fremover.

– Både langtidsvarselet, vanlig værvarsel og sesongvarselet peker i den retningen. Slik det ser ut akkurat i dag, ligger det an til å bli en mild vinter fram til slutten av mars, sier klimaforsker Erik Kolstad ved Norce og Bjerknessenteret for klimaforskning ved UiB til NRK.

Han peker på global oppvarming som en årsak for at vintrene blir mildere i Norge.