Nissans tidligere toppsjef dukket nyttårsaften opp i Libanon, til tross for utreiseforbud fra Japan der han er siktet for skatteunndragelse og korrupsjon.
Nissans tidligere toppsjef dukket nyttårsaften opp i Libanon, til tross for utreiseforbud fra Japan der han er siktet for skatteunndragelse og korrupsjon. Foto: AP / NTB scanpix

Flygere pågrepet i Tyrkia, mistenkt for å ha hjulpet Carlos Ghosn

Sju personer er pågrepet i Tyrkia, mistenkt for å ha hjulpet Nissans tidligere sjef Carlos Ghosn med å rømme fra Japan, ifølge lokale medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fire flygere, to flyplassansatte og en sjef for et transportselskap skal avhøres i etterforskningen, ifølge det private nyhetsbyrået DHA.

Statlige Anadolu melder at de sju er mistenkt for å ha hjulpet Ghosn.

65-åringen er siktet for økonomisk kriminalitet i Japan og var ilagt utreiseforbud etter at han ble løslatt mot kausjon i fjor.

Ghosn skal ha flyktet til Libanon ved hjelp av et fransk pass.

Ghosn ble løslatt fra varetekt mot kausjon i Japan i april, men hadde utreiseforbud i påvente av tiltale og rettssak.

På nyttårsaften dukket 65-åringen likevel opp i Libanon, ifølge enkelte meldinger etter å ha blitt smuglet ut av Japan skjult i kassen til en kontrabass.

Ifølge den japanske kringkasteren NHK benyttet Ghosn sitt franske pass da han ankom Beirut i et privatfly fra Tyrkia.

Ghosn har både fransk, libanesisk og brasiliansk statsborgerskap, men passene hans lå etter pålegg fra japansk påtalemyndighet nedlåst hos advokatene hans i Tokyo.

De japanske advokatene nekter enhver kjennskap til flukten, men japansk politi mistenker at Ghosn fikk bistand både fra dem og andre i flukten.

Libanon har ikke utleveringsavtale med Japan, og Ghosn unngår dermed trolig rettssak.

Den tidligere Nissan-sjefen, som også var toppsjef i franske Renault, hevder selv at siktelsen mot ham er grunnløs og et resultat av japanske myndigheters motstand mot sammenslåing av de to bilgigantene.

(©NTB)