ADVARES: Brannvesenet i delstaten New South Wales i Australia oppfordrer turister om å komme seg bort før lørdag, da det vil bli en lang, farlig og veldig vanskelig dag. .
ADVARES: Brannvesenet i delstaten New South Wales i Australia oppfordrer turister om å komme seg bort før lørdag, da det vil bli en lang, farlig og veldig vanskelig dag. . Foto: Saeed Khan

starter masseEVAKUERING:

Turister advares: – Kom dere bort før lørdag

Myndighetene i Australia starter torsdag masseevakuering i New South Wales, mens brannvesenet advarer turister og ber dem komme seg bort fra delstaten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På grunn av brannene som herjer er det erklært unntakstilstand i delstaten New South Wales de neste syv dagene.

Varmen og vinden gjør at det er ventet at situasjonen lørdag vil bli enda verre enn nyttårsaften.

Brannvesenet advarer nå turister og ber dem komme seg vekk.

– Kom dere bort nå, sier brannsjef Shane Fitzsimmons i New South Wales.

Varm og farlig dag

Turister har fått beskjed om å forlate området innen 48 timer og innen lørdag morgen, da varme vinder sørger for at temperaturen vil stige til over 40 grader.

– Det kommer til å bli en varm, vanskelig og farlig dag, sier Fitzsimmons.

Brannvesenet sier at de sliter med å kontrollere brannene og når det også er ventet en intens varmebølge, oppfordres turister til å holde seg borte fra delstaten.

– Varmen og vinden vil skape farlige forhold hold som vil bli like ille, om ikke verre, enn vi så nyttårsaften, opplyser brannsjefen.

Unntakstilstand

De massive skogbrannene har skapt store ødeleggelser i Australia den siste tiden. Nå erklærer delstaten New South Wales en syv dager lang unntakstilstand.

Tiltaket vil gjelde fra og med fredag morgen australsk tid.

– Vi tar ikke lett på slike beslutninger, men vi vil sørge for at vi er så forberedt som mulig inn mot hva som kan bli en grusom lørdag, sier delstatens premier Gladys Berejiklian, ifølge ABC.

Kort tid senere økte også Australian Capital Territory, hvor blant annet hovedstaden Canberra ligger, sitt farenivå.

Frykter lørdagen

Det australske brannvesenet forventer ekstremt vanskelige arbeidsforhold lørdag, med over 40 grader i lufta, sterke vindkast og lav luftfuktighet.

En person ble bekreftet omkommet som følge av brannene torsdag. Samtidig er 17 andre ikke gjort rede for. Det er sommerferie i Australia, og svært mange har reist til de sørlige områdene i landet.

Politiet oppfordrer alle til å forlate området som strekker seg fra Batemans Bay nord i regionen og ned til Wonboyn.

– Du må forlate området før lørdag. Om du planlegger å reise til den sørlige kysten denne helgen må du vite at det ikke er trygt. Ikke vær her lørdag, skriver politiet i en pressemelding torsdag.

Det offisielle tallet på omkomne ble onsdag oppjustert til 17, og minst 1.400 boliger er ifølge myndighetene lagt i aske, flest i delstatene New South Wales, Queensland og South Australia.

Etter en dramatisk nyttårshelg hvor brannene trakk ut mot kysten og truet mange tettsteder både i Victoria og New South Wales, arbeider myndighetene med å få oversikt over konsekvensene og tallet over savnede blir endret.

Bedring

Ifølge Berejiklian er tilgangen på nødvendig utstyr og forsyninger blitt bedre de siste dagene.

– Flere har fått tilgang på strøm, og flere har fått nødvendige forsyninger. Vi sørger også for at evakueringssentrene har alt de trenger. Nødmannskapene vil gjøre det som trengs for å sørge for at folket får det de trenger, sier Berejiklian