City vant til tross for «katastrofal» Bravo-tabbe

TV 2s kommentator tok frem de store ordene da Manchester Citys reservekeeper tabbet seg ut.

Se sammendrag øverst!

Man City-Everton 2-1

Regjerende Premier League-mester Manchester City har en monumental oppgave foran seg i 2020 dersom de skal kunne tette luken til serieleder Liverpool, og må trolig vinne samtlige av sine kamper samtidig som de røde må stoppe fullstendig opp.

Da kan det koste dyrt å «gi bort» scoringer slik reservekeeper Claudio Bravo - inne for en syk Ederson - gjorde mot Everton 1. nyttårsdag. Heldigvis for Pep Guardiola og co ble ikke scoringen utslagsgivende, da to Gabriel Jesus-mål sørget for 2-1-seier hjemme mot Everton.

– Det er helt katastrofalt av Claudo Bravo. Oppildnet av sin egen finte, så gjør han dette her. Plutselig var han litt «kongen på haugen». Det ble for mye selvtillit, kommenterte TV 2-kommentator Kasper Wikestad da scoringen til gjestene var et faktum og skapte fornyet spenning i en kamp City tilsynelatende kontrollerte inn med 2-0.

2-1-seieren til City betyr også at Carlo Ancelotti gikk på sitt første nederlag som Everton-sjef siden han erstattet Marco Silva som sjef på Merseyside i slutten av desember.

Foden-annulering før pause førte til VAR-skryt

De lyseblå trodde de hadde tatt ledelsen allerede etter tolv minutter onsdag ved Phil Foden, men reprisene viste at Riyad Mahrez var i offside i foranledningen til «scoringen».

Det var det imidlertid ikke assistentdommeren som så, og da situasjonen ble tema i pausen oppstod en aldri så liten VAR-hyllest fra Erik Thorstvedt.

– Det er mange plusser med VAR som bare forsvinner i alt ramaskriket om alt som er dårlig, og av og til må vi ha lov til å klappe VAR bittelitt på skulderen, for det har det faktisk fortjent. De kan godt skrote VAR for min del. Det gjør meg ingenting. Verden er ikke rettferdig. Det lever jeg helt greit med. Men det virker som om alle riktige avgjørelser bare blir møtt med et skuldertrekk, mens alle diskusjonsavgjørelser blir møtt med ramaskrik.

– Her er det en situasjon der assistentdommeren ikke har flagget oppe, men det er offside. Og de skal ikke ha såkalte «tunge flagg». Hvis det er offside, så skal de vinke. Og dette hadde jo blitt godkjent, hvis det ikke var for VAR, sa Thorstvedt, og viste til flere andre eksempler fra denne sesongen der VAR også har grepet inn og gjort den riktige avgjørelsen.

TV 2s ekspert mener også at størstedelen av frustrasjonen mot VAR dreier seg om at det er et menneskelig behov for å rette sitt sinne mot noe.

– Jeg tenker at forbannelsens størrelse er kontant. Det er en naturlov. Du må alltid være forbannet. Om det er på dommeren eller på VAR eller på et eller annet, så må vi ha et eller annet å være forbannet på. Det har bare forskjøvet seg fra dommergjengen til VAR-gjengen, sier Thorstvedt, som også får utløp for sin frustrasjon overfor deler av VAR-bruken.

Se hvorfor Thorstvedt bruker frasen «Transparency, my ass» i videoen under!

Jesus fant nettmaskene for City med to kjappe

Fem minutter ut i 2. omgang kom scoringen for City, og da Gabriel Jesus skrudde 1-0 i nettet etter å ha blitt tredd gjennom av Ilkay Gündogan kunne ingen på Stockley Park redde gjestene.

– Her skal verken armhuler, nesehår eller noe annet være i offside. Og da kan Etihad glede seg over et ledermål. Vi hører jo at hele stemningen preges av at man ikke vet om man har tatt ledelsen. Det er litt merkelige scener å være vitne til. Vi hører at hjemmepublikummet ikke er fornøyde med at de ikke kan få ut ekstase umiddelbart ved at laget scorer, kommenterte Kasper Wikestad fra kommentatorplass.

Sju minutter senere doblet Jesus både egen og lagets scoringsantall for kvelden. Gjestenes forsvar hang ikke med da det gikk hurtig i langs bakken fra de lyseblå, og Mahrez foret brasilianeren som med en knallhard avslutning med venstrefoten sørget for 2-0.

– En liten nyttårsrakett av et angrep. Det ser så lekende lett ut når de bare sett fart på og spiller ballen frem, kommenterte Wikestad.

Bravo serverte Everton reduseringen: – Helt katastrofalt

Det så ut til at City skulle cruise inn tre komfortable poeng, men i stedet fikk Everton en livbøye av Claudio Bravo da snaut 20 minutter gjenstod. Chileneren viste først stoisk ro da han dro av Dominic Calvert-Lewin, og fikk sågar frem både latteren og «dette er en annen Claudio Bravo»-kommentarene fra TV 2s kommentator Kasper Wikestad, før han mislyktes med den påfølgende pasningen.

En lang tå fra Richarlison var nok til at Moise Kean kunne erobre ballen, og en lang tå fra Eric Garcia ble kun til en pasning til Theo Walcott. Han slo inn fra høyre, og Richarlison kunne deretter spasere ballen i nettet.

– Everton serveres en vei tilbake i matchen, og det er Manchester City som selv dekker bordet. Det er helt katastrofalt av Claudo Bravo. Oppildnet av sin egen finte, så gjør han dette her. Plutselig var han litt «kongen på haugen». Det ble for mye selvtillit, kommenterte Wikestad altså da.

Kampen bølget, og både Phil Fodens raid som var nære ved å resultere i straffespark og Jesus' hat-trick-forsøk som smalt i stolpen ved siden av Pickford kunne punktert oppgjøret i minuttene som fulgte. Noen fjerde scoring kom imidlertid aldri, og dermed vant City 2-1, og Bravo kunne puste lettet ut.

– Det er greit at det ikke fører til et tap eller at de mister poeng. Da tror jeg Guardiola hadde blitt fly forbannet, sier TV 2s Premier League-ekspert Erik Thorstvedt etter kampslutt.

Thorstvedt var for øvrig også snar om å skryte av Bravo da han reddet sitt lag i forbindelse med Seamus Colemans store sjanse før hvilen.

– Det er en veldig, veldig bra redning. Han har fått sin del av pes, men vi må skryte når han gjør noe bra også, sa den tidligere Premier League-keeperen.

PS! Opp til ligaleder Liverpool skiller nå elleve poeng for Manchester City, men de lyseblå har to kamper mer spilt siden Jürgen Klopps lag ikke skal i aksjon før torsdag mot Sheffield United.

Se Liverpool-Sheffield United torsdag på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!