Dobbel Mourinho-nedtur – Kane-skade og nytt tap for Spurs

2020 fikk verst tenkelige start for Tottenham i borteoppgjøret mot Southampton.

Se sammendrag øverst!

Southampton-Tottenham 1-0

Tottenhams variable sesong fortsetter, og borte mot Southampton 1. nyttårsdag måtte José Mourinho tåle sitt tredje nederlag i Premier League siden han gjeninntok manesjen etter sparkingen av Mauricio Pochettino i november.

Formspissen Danny Ings' 1-0-scoring i 1. omgang ble oppgjørets eneste, og dermed endte Mourinhos Spurs opp med kun fire poeng på de fire kampene som har vært spilt i det tøffe juleprogrammet i Premier League.

– Man har ikke sett noen klar og tydelig utvikling siden det managerbyttet, sier TV 2-ekspert Simen Stamsø-Møller.

I tillegg måtte Harry Kane forlate banen på St. Mary's med det som kunne se ut som en strekkskade, mens José Mourinho selv fikk gult kort etter en episode på motstanderens benk i det som utviklet seg til en marerittaktig start på det nye året for de Champions League-jagende fra Nord-London.

– Det gule kortet var rettferdig, for jeg var uhøflig. Men jeg var uhøflig overfor en idiot. Men det er klart at jeg fortjente det. «I had bad words with the guy», sa portugiseren etter kampslutt.

Den skadeplagede midtbaneprofilen Tanguy Ndombele måtte også forlate banen i 1. omgang i det som for Spurs-fansen var en miserabel ettermiddag i sør.

– De som sier at juleprogrammet «dreper» spillerne, kan nok sette et kryss her, for i dette tilfellet fikk de rett. Det er tungt, og Kane har også tidligere vist at han bruker litt tid på å komme tilbake fra skade, sier TV 2s Premier League-ekspert Erik Thorstvedt.

– Han spiller hvert minutt. Han spiller hele tiden. Det kan være stort, det kan være lite. Han vil definitivt være ute. Det er negativt. Hamstring er alltid negativt, sa Mourinho på pressekonferansen etter kampslutt. men kunne ikke avsløre noe mer rundt omfanget av Kanes skade.

Brennhet Ings fra start

I en åpen og fartsfylt 1. omgang på sørkysten var det vertene som skulle score først, og det etter at både Harry Kane og Nathan Redmond hadde hatt gode muligheter i åpningskvarteret.

Oppskriften skulle imidlertid vise seg å være enkel, da en ball rett i bakrom fra Jack Stephens fant Danny Ings etter 17 minutter. Formspissen vippet ballen over tidligere Saints-forsvarer Toby Alderweireld og dunket 1-0 i nettet bak Paulo Gazzaniga, som også har en fortid på St. Mary's.

– Han starter 2020 som han avsluttet 2019. Like brennhet! kommenterte TV 2-kommentator Peder Mørtvedt etter målsnikens 13. Premier League-mål for sesongen.

Drøyt fem minutter senere ble vondt til verre for Spurs, da midtbanegeneralen Tanguy Ndombele - ett av få lyspunkter i 2-2-kampen mot Norwich i helgen som avsluttet et svært variabelt 2019 for London-klubben - måtte forlate banen med skade. Inn i hans sted kom en annen sommersignering som har til gode å slå ut i full blomst, Giovani Lo Celso.

Det var også vertene som skapte de neste farlighetene, og kun en rask reaksjon fra Alderweireld fikk blokkert Redmonds forsøk fra kloss hold etter halvtimen spilt.

Alli ville ha straffespark - fikk kun pipekonsert

På motsatt halvdel var Spurs lenge tilsynelatende farligst de gangene Dele Alli var involvert, og ved to anledninger følte gjestenes nummer 20 seg sågar snytt for straffespark. Verken dommer Mike Dean eller dem i VAR-rommet i Stockley Park gav ham imidlertid gehør for det, selv om en tredje situasjon han var involvert i - der han selv ikke gav uttrykk for noe - faktisk ble sjekket. Det var da Harry Kanes skudd fra distanse ble glippet av Alex McCarthy, og burvokteren så såvidt rakk frem foran nettopp Alli på returen.

– Jeg synes det ser ut som om det er straffe. Han blir sparket en og to ganger, sa Simen Stamsø-Møller i TV 2s Premier League-studio om den førstnevnte av straffeforespørslene da situasjonene ble gjennomgått i pausen av kampen.

Allis gjentatte situasjoner førte også til pipekonsert fra hjemmefanseni retning Spurs-profilen, som stadig var i monitor før hvilen. Gjestenes største sjanse før pause falt dog til Jan Vertonghen, som på hjørnesparket etter den nevnte situasjonen plutselig befant seg alene på bakerste stolpe. Dessverre for gjestene forsvant belgierens avslutning langt over målet til McCarthy, og dermed ledet Southampton 1-0 halvveis.

Southamptons tur til ikke å få straffe: – Veldig overraskende

To minutter etter hvilen var det vertenes tur til å føle seg feil behandlet av dommerteamet både på banen og i kontorene ved Heathrow Airport i London. Ryan Bertrand slo inn fra venstre og så ut til å treffe armen til Alderweireld, men verken Mike Deans opprinnelige avgjørelse eller VAR-rommets gjennomgang av situasjonen gav vertene det de ville ha.

– Det er veldig overraskende at ikke Mike Dean dømmer straffespark. Det så ut som om Toby Alderweireld hadde den armen rett opp i været. Det er jo ikke altfor langt hold, men det er noen meter. Og de vinker den altså videre. Javel! Handsregelen, den slutter aldri å forundre, konkluderte kommentator Mørtvedt.

Dobbel nedtur for Kane og Spurs - gult kort til Mourinho

18 minutter før slutt måtte Tottenham tåle nok en smell, og det etter at supporterne et lite sekund trodde at de hadde utlignet. Et frispark fra Giovani Lo Celso fant veien til foten til Harry Kane, som ekspederte den i nettet, men angriperen var såvidt i offside og dermed ingen tellende scoring for bortelaget.

Det som dog verre var, var at spissen umiddelbart holdt seg bakpå låret og signaliserte til sidelinjen at han måtte byttes ut. Det kunne se ut til at stjernespissen hadde pådratt seg en strekk, noe som vil være svært dårlige nyheter for Mourinho og co forut for en tøff vår i toppen av engelsk fotball.

«You're not special anymore» runget fra hjemmefansen i retning portugiseren da han like etterpå fikk utbrudd for sin frustrasjon, gikk ut av sin tekniske sone og konfronterte en i trenerteamet på Southamptons benk. Da fikk han også se det gule kortet av dommer Dean, noe han selv altså mente var helt riktig etter kampslutt.

Tottenham slet med å mobilisere selv uten sin stjernespiss, og det var ikke før desperasjonen ble enorm i sluttminuttene at de faktisk skapte noe som helst av farligheter etter hvilen. Et forsøk fra Lucas Moura gikk via en forsvarer og like utenfor tre minutter før slutt, og det ble også fremprovosert noen dødballer i sluttminuttene, men det ble med de spede forsøkene.

– Dette dårligere resultatet i dag er i praksis en fortsettelse av det siste året. Det har vært vanskelig å få resultater borte det siste året. Det må vi løse ved å jobbe, sa Mourinho etter kampslutt.

Den sterke Southampton-formen fortsetter

Southampton, som også slo Chelsea 2-0 i romjulen, fortsatte dermed sin solide form. Sørkystklubben er nå ubeseiret på sine fire siste, har klatret nesten til midten av tabellen og har tatt ti av tolv mulige poeng gjennom julepgrorammet.

– De har snudd skuta, og nå peker retningen oppover på tabellen. Poengfangsten er strålende. Formen er god. Og nå er det faktisk snart topp ti, konkluderte kommentator Mørtvedt etter kampslutt.

– De holder nullen i 180 minutter mot Chelsea og Tottenham. Det er rått. Det er imponerende, sier TV 2-ekspert Stamsø-Møller.

Lik TV 2 Sporten på Facebook