Satte fyr på USAs ambassade

Demonstranter satte onsdag fyr på en av ytterveggene på den amerikanske ambassaden i Bagdad i Irak, ifølge Al-Jazeera.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Amerikanske soldater har skutt tåregass for å jage bort Iran-vennlige demonstranter som har samlet seg utenfor USAs ambassade i Bagdad, for andre dag på rad.

I morgentimene onsdag strømmet folk til stedet for å slutte seg til flere titalls Iran-vennlige demonstranter som hadde overnattet utenfor ambassaden.

Skjøt tåregass

Amerikanske marinesoldater skjøt tåregass for å spre folkemengden og etter at demonstranter hadde satt fyr på taket over resepsjonsområdet.

Det steg røyk fra bygningen. Amerikanske flagg ble satt i brann.

Flere demonstranter ble såret.

Ved 13.30-tiden onsdag har de Iran-vennlige demonstrantene, som hadde samlet seg utenfor USAs ambassade for andre dag på rad, begynt å trekke seg tilbake.

Tilbaketrekkingen onsdag skjer etter at den mektige irakiske sjiamuslimske militsen Hashed al-Shaabi oppfordret demonstrantene til å respektere irakiske myndigheters oppfordring om å avslutte protestene ved ambassaden.

Oppfordring

Flere titalls demonstranter og Hashed al-Shaabi-tilhengere overnattet utenfor ambassaden natt til onsdag, dagen etter at tusener av demonstranter samlet seg ved ambassaden inne i den tungt bevoktede grønne sonen i Bagdad.

Der protesterte de mot at 25 Iran-vennlige militssoldater forrige helg ble drept i amerikanske angrep.

Iraks fungerende statsminister Adel Abdel-Mahdi oppfordret tirsdag demonstrantene til å forlate stedet og truet med å ta i bruk «den strengeste straffen» overfor personer som går til angrep på utenlandske ambassader.

Tirsdag gikk flere tusen irakiske demonstranter løs på den amerikanske ambassaden i Bagdad, da knuste de vinduer og satte fyr på resepsjonsområdet.

Opptrapping

Knut Vikør, midtøsten-ekspert ved Universitet i Bergen, ser en stadig større opptrapping av konfrontasjoner mellom Iran og Amerika, inne på Irakisk jord.

– Det er vært et stigende antall angrep mot amerikanske soldater i Irak i høst. Militsene og USA har samarbeidet i kampen mot IS, men ettersom den kampen er over, er de nå motstandere igjen. USA er igjen målet til militsen som ser ut til å få støtte fra Iran, forteller Vikør til TV 2.