EVAKUERT: McDonalds i Tønsberg ble evakuert etter at to ungdommer avfyrte fyrverkeri inne på restauranten.
EVAKUERT: McDonalds i Tønsberg ble evakuert etter at to ungdommer avfyrte fyrverkeri inne på restauranten. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen

Svært hektisk nyttårsaften for nødetatene

– Opplagt at det er flere som ikke bare er ute for å hygge seg, sier politiet. Det ble en travel nyttårsaften for nødetatene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nyttårsfeiringen ga politiet mer enn nok å hanskes med over hele landet.

Kastet fyrverkeri

I Bergen måtte politiet rykke ut da det kom inn flere meldinger om at ungdommer avfyrte fyrverkeri opp mot kirketårnet ved Nedre Korskirkeallmenningen.

– Dette er innenfor totalforbudsonen, og vi rykket derfor ut. Det ble skutt opp mot kirketårnet mens politiet var på stedet, sier operasjonsleder i Vest politidistrikt Terje Magnussen til TV 2.

Kort tid etter kom det en ny melding inn til politiet.

– Meldt at en del ungdommer kaster fyrverkeri ned på folk som går på stedet, sto det i meldingen på Twitter.

Hendelsen skjedde ved kjøpesenteret på Gullgruven i Åsane.

– Vi har kontroll på to ungdommer. Det er ikke meldt at noen ble truffet, sier operasjonslederen.

I Os kommune ble en mann i 20-årene pågrepet, mistenkt for å ha skutt inn fyrverkeri gjennom et vindu.

Klokken 00.20 meldte Vest politidistrikt at en mann er sendt til Haukeland sykehus etter å ha fått fyrverkeri i ansiktet. Politiet opplyser at mannen har fått mindre skader etter ulykken.

Tidlig i morgentimene 1. januar har det vært to større branner på Vestlandet. En enebolig i Kyrkjebø og en annen i Fyllingsdalen i Bergen har ført til at flere må evakuere. Tre personer ble sendt til legevakten med røykskader.

Hektisk i hovedstaden

I Oslo har politiet hatt en svært hektisk natt. Når TV 2 tar kontakt klokken 05.30 onsdag morgen, melder operasjonsleder Gjermund Stokkli om over 200 politioppdrag.

– Det har vært en hektisk natt i Oslo by. Vi har hatt veldig mye å gjøre, men klart å holde unna det meste. Vi har hatt mange patruljer på jobb, sier Stokkli.

Blant de mer alvorlige hendelsene er en sparkesykkelulykke i Slottsparken.

– En ung mann har skadet seg alvorlig på en sparkesykkel. Han har falt og fått hodeskader, og er sendt til sykehus, forteller operasjonslederen.

Den offisielle fyrverkerioppskytingen fra Rådhusplassen gikk rolig for seg.

– Her hadde vi mange patruljer, og alt gikk rolig og fint for seg. Det er etter dette arrangementet er ferdig at det blir mye bråk. Vi har hatt masse slåsskamper, flere hvor det har blitt brukt kniv. Det har bare fortsatt utover nattetimene. Nå har det roet seg litt, men fremdeles har vi mye å gjøre, forteller Stokkli.

Flere branner etter midnatt

Like etter årsskiftet utbrøt det flere branner en rekke steder i landet. En garasje i Sandessjøen i Nordland står i full fyr, og det er fare for at brannen sprer seg til en enebolig tilknyttet garasjen.

– Brannvesenet driver og jobber for å hindre at brannen sprer seg. Det er snakk om et bolighus som står i fare for spredningen, men alle beboerne er evakuert og i sikkerhet, forteller operasjonsleder Ivar Bo Nilsson i Nordland politidistrikt til TV 2.

Brannvesenet meldte om garasjebrannen klokken 00.15. Politiet vet enda ikke noe om årsaken til brannen.

Kort tid tidligere måtte brannvesenet i Bodø rykke ut til et branntilløp i en bygning. Fyrverkeri var årsak til brannen.

– Brannårsaken i Bodø er klokkeklar. Her har fyrverkeri landet inn i en markise som har tatt fyr. Denne ble derimot slokket kjapt, forteller Nilsson til TV 2.

En nødrakett utløste en brann i en fritidsbolig i Svolvær, etter en svært dramatisk hendelse.

Også i nabofylket Troms måtte brannvesenet rykke ut natt til 1. januar. Klokken 02.11 ble det observert brann i et bygg tilknyttet Kaldfjord skole i Tromsø.

– Bygget som brant var ikke i bruk, men det ble observert åpen ild fra bygget. Vi evakuerte de to nærmeste boligene, før brannvesenet foretok en kontrollert nedbrenning av bygget, sier operasjonsleder Roy Tore Meyer til TV 2.

Politiet mistenker at fyrverkeri er årsaken til brannen.

– Vi har opplysninger som tilsier at det ble fyrt opp fyrverkeri like før brannen, så vi har en mistanke om at dette er årsaken, sier Meyer. Utover brannen har politiet hatt flere mindre hendelser å stri med.

– Vi har hatt jevnt over mange oppdrag i både Tromsø, Harstad og Finnsnes, uten at det har vært snakk om større hendelser. Det er fint vær, så mye folk har vært ute på byen, forteller operasjonslederen.

Brann i fengsel

Det har også vært branner lengst nord i landet. Klokken 01.30 måtte brannvesenet i Vadsø rykke ut etter en melding om brann i et fengsel.

– Det er snakk om et mindre branntilløp som er isolert til ett enkelt rom. En beboer har fått i seg en god del røyk, og er sendt til sykehus for nærmere undersøkelser, sier operasjonsleder Eirik Pedersen i Finnmark politidistrikt til TV 2.

Beboere og ansatte ble evakuert under hendelsen, men det ble ikke lange luftepausen. Kort tid senere var de tilbake i fengselet. Årsaken til brannen er ukjent.

– Forutenom dette har det vært en ganske grei kveld her i Finnmark. Det har vært litt branntilløp i søppelkasser og lignende, og noen klager på feststøy. Alt i alt en ganske normal kveld, forteller Pedersen.

Øst politidistrikt har hatt mer enn nok å stri med, ifølge operasjonsleder Terje Marstad.

– Det har vært mye garasjebranner, hekker og forskjellig. Vi har hatt nok å gjøre, og det har vært en svært aktiv natt, forteller Marstad.

Siden nyttårsaften klokken 22 har politiet mottatt 18 meldinger om uvettig bruk av fyrverkeri i Østfold og Akershus. Ingen har meldt om personskader.

– Heldigvis er folk flest våkne ganske sent på en kveld som denne, så de brannhendelsene vi har hatt har folk stort sett enten delvis slokket selv eller meldt fra om tidlig. Det er nok en del av disse som er knyttet til fyrverkeri, uten at jeg kan si hvor mange, sier Marstad.

– Uforsiktighet

Klokken 00.20 meldte brannvesenet i Oslo og Bærum om en brann ved stupetårnet utenfor Kadettbrygga i Bærum. Brannen ble raskt slokket.

– Denne brannen ser ut til å være en liten sak, men vi sliter med at det er flere som går fra fyrverkeri som det fortsatt er varme i. Dette skaper småbranner i hele distriktet vårt, forteller vaktkommandør Hans-Erik Tysdahl i Oslo brannvesen til TV 2.

Han forteller at brannvesenet har hatt det svært travelt siden klokken 22, og måtte blant annet rykke ut til en bilbrann på Tøyen.

– Det var full fyr i bilen når brannvesenet kom frem. Den ble slokket uten noe særlig spredning, men bilen er ordentlig skadet. Årsaken er det for tidlig å si noe om, forteller Tysdahl.

Brannvesenet oppfordrer folk til å utøve forsiktighet under nyttårsfeiringen.

– Vi har hatt veldig mange oppdrag, både bilbranner og kontainere, mye småhendelser. Dette er et resultat av mye uforsiktighet, sier Tysdahl.

Brann stengte fylkesvei

Klokken 00.52 mottok politiet en melding om brann i en garasje i Kvinnherad i Hordaland. Det brenner kraftig i garasjen, og brannvesenet jobber for å hindre spredningsfaren.

Klokken 01.32 brenner det fremdeles kraftig i garasjen, som i tillegg til flere kjøretøy inneholder en propanflaske. Som en følge av dette ble Fylkesvei 54, som går forbi stedet, midlertidig stengt. Klokken 01.52 melder Vest Politidistrikt at brannen er slokket.

Det er ingen personskader som følge av brannen.

McDonalds evakuert

Klokken 17.30 måtte brannvesenet i Vestfold rykke ut til Handelshuset Foyn i Tønsberg.

– Både McDonalds og Kiwi er evakuert etter at to unge gutter fyrte opp fyverkeri inne i bygget. Guttene er tatt og får feire nyttår sammen med politiet, sier vakthavende brannsjef Andrew C. Wright.

Like før klokken 19.30 måtte politiet i Bergen rykke ut til Halhjemsmarka i Os etter røyk fra en Fretexcontainer.

– Det er observert noen som har kastet fyrverkeri ned i containeren, skriver Vest politidistrikt på Twitter.

I Ski er det meldt om ungdommer som har begått skadeverk ved å sprenge postkasser.

– De har benyttet fyrverkeri til dette. Fått en beskrivelse av et vitne og holder utkikk etter disse, skriver Øst politidistrikt.

Knuste bussskur

I Lillestrøm avfyrte en guttegjeng raketter innendørs på stasjonsområdet. Guttene løp fra stedet da politiet kom til stedet, men politiet fikk senere kontroll på ungdommene.

Klokken 21.15 ble en ungdomsgjeng observert på Hundvåg ved en container det siden begynte å sive røyk fra.

– De samme ungdommene knuste så et bussskur. Containeren ble skumlagt av brannvesenet, og flere patruljer søker nå etter gjerningspersonene, skriver Sør-Vest politidistrikt.

Ampert

Like etter klokken 22 rykket politiet i Bergen ut til Oasen i Fyllingsdalen etter flere meldinger om ungdommer som skyter fyrverkeri på hverandre.

– Flere ungdommer løp da politiet ankom stedet, står det i meldingen fra Vest politidistrikt.

Operasjonsleder i Øst politidistrikt, Gisle Sveen, sier til TV 2 at det har vært en del meldinger i løpet av kvelden som tyder på amperhet blant flere.

– Det er opplagt at det er flere som ikke bare er ute for å hygge seg, sier operasjonslederen.

Ønsker forbud

Operasjonsleder i Vest politidistrikt, Terje Magnussen, sier at de har rykket ut på mange fyrverkerirelaterte hendelser så langt i kveld.

– Det nærmer seg forhåpentligvis et forbud mot det snart. Det tar mye kapasitet fra oss, men når de skyter fyrverkeri mot hverandre er vi nødt å gjøre noe med det, sier han til TV 2.

Det er foreløpig ikke meldt om noen skader i forbindelse med de ulike hendelsene.

Operasjonslederen har flere råd til de som skal ut å feire det nye året.

– Ta vare på deg selv, vær bevisst og tenk deg om. Folk må kunne gå trygt og ikke være bekymret for det som kommer gjennom luften, sier Magnussen.

Saken oppdateres!