TÅREGASS: Det gule flagget som er Hizbollah sitt flagg vaiet i vinden da demonstrantene gikk løs på USAs ambassade.
TÅREGASS: Det gule flagget som er Hizbollah sitt flagg vaiet i vinden da demonstrantene gikk løs på USAs ambassade. Foto: Khalid Mohammed / AP / NTB scanpix

Stormer USAs ambassade i Bagdad

Flere tusen irakiske demonstranter har gått løs på den amerikanske ambassaden i hovedstaden Bagdad. – Det er en økning i angrep mot USA i Irak, sier forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Død over Amerika! lød et av slagordene da demonstranter for første gang på flere år klarte å ta seg fram til den tungt bevoktede ambassaden i den såkalte grønne sonen i Bagdad.

Demonstranter og tilhengere av Iran-støttet sjiamilits har klart å bryte seg gjennom ambassadekompleksets ytterste vegger.

Ifølge nyhetsbyrået AP har de smadret hovedinngangen for biler og startet en brann i resepsjonsområdet.

Det ble tidlig meldt om at amerikanske soldater rettet våpen mot demonstrantene.

Økning i angrep mot amerikanske soldater

Årsaken til raseriet blant militsen er at USA drepte 25 personer, angivelig fra militsen som for tre dager siden drepte en amerikansk kontraktør.

Knut Vikør, midtøstenekspert ved Universitet i Bergen ser en stadig større opptrapping av konfrontasjoner mellom Iran og Amerika, inne på Irakisk jord.

– Det er vært et stigende antall angrep mot amerikanske soldater i Irak i høst. Militsene og USA har samarbeidet i kampen mot IS, men ettersom den kampen er over, er de nå motstandere igjen. USA er igjen målet til militsen som ser ut til å få støtte fra Iran, forteller Vikør til TV 2.

– Arrangert av Iran

Titalls tilhengere av irakisk sjiamilits klarte å bryte seg gjennom den ytterste veggen ved USAs ambassade i Bagdad tirsdag.
Titalls tilhengere av irakisk sjiamilits klarte å bryte seg gjennom den ytterste veggen ved USAs ambassade i Bagdad tirsdag. Foto: Qassim Abdul-Zahra / AP / NTB scanpix

USAs president, Donald Trump kommenterte hendelsen timer senere.

– Iran arrangerer nå angrepet mot USAs ambassade i Irak. De vil bli holdt fult ansvarlige. I tillegg forventer vi at Irak bruker sine styrker til å beskytte ambassaden, skrev Trump på Twitter.

USAs utenriksminister, Mike Pompeo, advarer Irak med at USA vil «forsvare sitt folk», skriver nyhetsbyrået AFP.

Ambassadøren i sikkerhet

USAs ambassadør og flere andre ansatte er blitt evakuert fra ambassaden, melder Reuters, som viser til kilder i det irakiske utenriksdepartementet.

Demonstrantene er en del av begravelsesfølget for flere av de drepte. Mange av de sørgende gikk etter begravelsene i Bagdad nyttårsaften videre til den tungt bevoktede grønne sonen, som huser ambassader og regjeringskontorer.

En strøm av menn, mange av dem i uniform, samt flere kvinner, gikk rett gjennom veisperringene som vanligvis hindrer folk flestes tilgang til den grønne sonen.

Demonstrantene satte fyr på amerikanske flagg og hengte opp gule flagg tilhørende militsen Hizbollah-brigadene (Kataeb Hizbollah).

USAs angrep mot militsen har vakt raseri og kraftig fordømmelse i Irak.

– Parlamentet må kaste ut USAs soldater, hvis ikke gjør vi det, står det på en av plakatene i folkemengden utenfor ambassaden.

Brudd på irakisk suverenitet

Amerikanske militærfly bombet tidligere en rekke baser i Irak og nabolandet Syria tilhørende Hizbollah-brigadene.

Bagdad-regjeringen kaller angrepene et åpenbart brudd på irakisk suverenitet og sier at forholdet til USA, som har over 5.000 soldater i landet, står på spill.

Hizbollah-brigadene har lovet å gjengjelde de amerikanske angrepene. USA mener bombingen ble utført i selvforsvar og anklager militsen for å stå bak et rakettangrep mot en irakisk base der en sivil amerikansk kontraktør ble drept forrige uke.