Dramatikk da Carlsen ble verdensmester

Omspill, protest og feil da Magnus Carlsen forsvarte tittelen.

Magnus Carlsen er verdensmester i lynsjakk for tredje gang på rad.

29-åringen vant etter å ha slått Hikaru Nakmura i omspill. Det er første gang VM er blitt avgjort etter omspill og to nye partier med lynsjakk.

Etter remis i det første partiet tok Magnus Carlsen seieren med hvite brikker i det andre.

– Det er en helt enorm lettelse. Det har vært en veldig tøff dag og Nakamura spilte ekstremt bra, sier Magnus Carlsen til NRK.

Carlsen var veldig fornøyd etter at han gjorde en feil i det avgjørende partiet.

– Det første partiet var ganske greit, bortsett fra at jeg stod litt bedre og fikk ikke noe ut av det. I det andre partiet gjør jeg en feil tidlig. Jeg slo ut løperen da jeg skulle slå ut bonden. Da var jeg helt paralysert i noen sekunder. Så spilte jeg veldig rolig etter det og tenkte at det kom til å bli armageddon, men så spilte han veldig risikabelt og jeg så en mulighet. Etter det gjør han en feil og jeg vinner i stor stil, forteller den nybakte verdensmesteren.

Hans Olav Lahlum hyller prestasjonene til Carlsen.

– Tenkte at Karsten Warholm måtte bli årets norske sportsutøver etter at han vant VM og nesten satte verdensrekord. Ombestemte meg da Magnus Carlsen ble regjerende verdensmester i alle tre fartsdisipliner ved å vinne VM i hurtigsjakk og lynsjakk. Gratulerer ganger to, skriver Lahlum på Twitter.

Utbrudd førte til protest

Men verdensmestertittelen kom ikke uten dramatikk.

Carlsen fikk det tøft mot 16 år gamle Alireza Firouzja i det 19. partiet, og da den norske 29-åringen gjorde et svært dårlig trekk lå han svært dårlig an. Likevel rant tiden ut for Firouzja, som var tydelig frustrert og Carlsen ble tildelt seieren.

Etter diskusjoner med dommerne ble Carlsen tildelt seieren siden det var teoretisk mulig å konstruere en sjakk for nordmannens del.

16-åringen valgte å legge inn protest etter tapet.

– Firouzja legger inn en protest fordi han mener Carlsen forstyrret han ved å si noe på norsk, skriver sjakkjournalist Tarjei j. Svensen på Twitter.

Der skal Carlsen ha sagt «faen».

Se situasjonen øverst i saken!

Protesten ble senere avslått.

Strålende start

Carlsen fikk en strålende start på dag to da han med svarte brikker klarte å snu partiet og sikre seg seieren mot Maxim Matlakov etter 36 trekk.

29-åringen ledet da med ett poeng ned til Nakamura, men amerikaneren spiste opp forspranget ved hjelp av to seire da Carlsen måtte ta til takke med remis mot Jan Nepomnjasjtsjij og Maxime Vachier-Lagrave.

Carlsen fikk igjen overtaket i sammendraget med seier over Daniil Dubov i parti 15, mens Nakamura spilte remis. Forspranget økte som følge av Carlsens seier over Firouzja etter Nakamuras remis mot Grisjts.

Regjerende mester

Carlsen innehar poengrekorden i lynsjakk-VM med 17 poeng. Den satte han da han ble verdensmester i 2018. 29-åringen er regjerende verdensmester i lynsjakk og ønsker å forsvare tittelen han har hatt siden 2017.

Lørdag tok han sin første VM-tittel i hurtigsjakk siden 2015, og Carlsen er også regjerende verdensmester i langsjakk. Ved seier i lynsjakk-VM vil han kopiere den historiske VM-trippelen fra 2014. Det vil i så fall være hans tolvte VM-tittel i karrieren.

(©NTB/TV 2)