Privatetterforsker Tore Sandberg har overlevert en revolver, av typen Colt Police Special 38 kaliber, til gjenopptakelseskommisjonen i Orderudsaken.
Privatetterforsker Tore Sandberg har overlevert en revolver, av typen Colt Police Special 38 kaliber, til gjenopptakelseskommisjonen i Orderudsaken. Foto: Tore Sandberg/NTB scanpix

Orderud-saken: Har startet analyse av Colt-revolver

Kripos opplyser at arbeidet med å analysere revolveren er prioritert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor sommer ble det kjent at Per og Veronica Orderud har begjært sakene sine gjenopptatt. I 2002 ble de to sammen med Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød dømt for medvirkning til trippeldrapet på Orderud gård den 22. mai i 1999.

Selv om alle fire ble dømt, vet ingen hvem som løsnet skuddene som drepte Anne Orderud Paust og hennes foreldre, Kristian og Marie Orderud.

Et sentralt spor som mangler i saken, er våpnene som ble benyttet.

Før jul leverte privatetterforsker Tore Sandberg en revolver til Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker. Med revolveren, som er en Colt Police Special, fulgte en patron.

– Etterlyst i lang tid

Dersom dette er drapsvåpenet, må politiet undersøke hvem som har vært i besittelse av det før privatetterforsker Sandberg fikk tak i det, sier advokat John Christian Elden, som er bistandsadvokat for Per Orderud.

– Våpenet har vært etterlyst i lang tid. Hvis det dukker opp i miljøer som ikke tidligere har vært inne i saken, danner det grunnlag for ny etterforskning, sier Elden til TV 2.

Tore Sandberg sa søndag til TV 2 at han fikk overlevert revolveren fra en person før jul.

– Han ringte fra skjult nummer og ville først ikke oppgi hva han het. Jeg svarte at jeg ikke tar anonyme henvendelser, men da jeg forsto at det dreide seg om Orderud-saken, ble jeg litt mindre arrogant. Så begynte han å fortelle, sier Sandberg.

– Har startet analyse

Kripos kan ikke si noe om når de er ferdig med analysene av revolveren med mulig kobling til Orderud-saken, men opplyser at arbeidet er prioritert.

– Kripos har mottatt et våpen for analyse fra Gjenopptakelseskommisjonen. Våpengruppa på Kripos har startet analyse av våpenet, opplyser fungerende kommunikasjonssjef Axel Wilhelm Due i Kripos til NTB.

På Orderud gård ble det funnet tre prosjektiler i kaliber 38. Sandberg har begjært at disse prosjektilene skal sammenlignes med prosjektiler fra revolveren.

– Når analysearbeidet er avsluttet, vil Kripos levere en rapport til Gjenopptakelseskommisjonen, opplyser Due.

Han forteller at Kripos mottok våpenet fra kommisjonen 20. desember.

Under rettssaken forklarte nå avdøde Lars Grønnerød at han hadde solgt revolveren av kaliber .38 til Per Orderud, noe Orderud har nektet for. At denne revolveren ble benyttet under drapene, er blitt dokumentert gjennom prosjektiler politiet fant på steder der Grønnerød sa han hadde prøveskutt, men selve våpenet er altså ikke blitt funnet.

Steinar Wiik Sørvik, som var Grønnerøds forsvarer i saken, sier han stiller seg avventende til det nye funnet.

– Jeg skal ikke utelukke noe, men det har kommet så mye nytt i Orderud-saken gjennom 20 år. Det meste er bare påstander som har kokt bort i kålen. Jeg avventer til det kommer svar på de tekniske undersøkelsene av om dette er revolveren som ble brukt, sier han til NTB. (TV 2/NTB)