FRIVILLIGE: New South Wales Rural Fire Service jobber for å bekjempe flammene i Mount Hay i Australia’s Blue Mountains.
FRIVILLIGE: New South Wales Rural Fire Service jobber for å bekjempe flammene i Mount Hay i Australia’s Blue Mountains. Foto: Jill Gralow /

Turister og brannmenn rømmer fra flammene sør i Australia

Turister og brannvesenet ble tvunget til å rømme unna flammene da en hetebølge blåste nytt liv i kraftige branner i øst i delstaten Victoria.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Myndighetene opplyste mandag at svært mange av de 30.000 turistene i det sørøstlige området Gippsland hadde fått beskjed om å evakuere fra branner i området.

Det er sommerferie i Australia, og svært mange har reist til de sørlige områdene i landet.

Ifølge flere lokale beboere, viser ikke turistene stor vilje til å flytte på seg.

– Turister og beboere trosser advarslene, og det kan bli selvmord. Det kommer til å bli en veldig dårlig dag mandag, og folk må komme seg vekk, sier Richard Darby, en lokal handelsmann, til The Herald Sun.

Langs et område på opptil 1.000 kilometer herjer over et titall voldsomme branner, flere av dem så kraftige at brannfolkene som forsøker å holde flammene nede, mandag ble tvunget til å trekke seg tilbake.

Lyn antente nye branner

I alt har myndighetene utstedt åtte nødvarsler for områdene ved East Gippsland. Søndag fryktet myndighetene at reisende kunne bli fanget på motorveiene dersom de måtte bli stengt på grunn av brann. I løpet av natten ble 16 nye branner antent av lynnedslag i området.

Sjefen for nødetatene i Victoria, Andrew Crisp, sa mandag at det i mange tilfeller var for sent å reise fra de utsatte områdene og at han ikke kunne love hjelp til alle tilreisende som fremdeles befant seg der.

– Lukk alle dører

Lenger vest i delstaten, ved millionbyen Melbourne truer flammene tettbebygde områder i bydelene Bundoora, Greensborough og Mill Park nord i byen.

Der ble beboere mandag bedt om å lukke alle dører, skru av ventilasjonsanlegg og søke tilflukt i rom med to utganger. Dersom de skulle bli tvunget til å flykte fra flammene, er de bedt om å søke mot områdene hvor brannene allerede hadde passert, skriver rikskringkasteren ABC News.

(©NTB)