Flere veier er stengt som følge av uvær og rasfare på Vestlandet søndag kveld. Her fra fylkesvei 5722 mellom Storesund og Flo.
Flere veier er stengt som følge av uvær og rasfare på Vestlandet søndag kveld. Her fra fylkesvei 5722 mellom Storesund og Flo. Foto: Frode Sunde / TV 2

200 innbyggere isolert og strømløse etter ras

I Sogn og Fjordane blir flere veier stengt søndag som følge av rasfare. I Sogn har et 50-60 meters bredt jordras gått over en vei, og rundt 200 innbyggere er isolerte og strømløse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det melder Vest politidistrikt like etter klokken 18 søndag. Raset er 50-60 meter bredt, og har gått over Fresvikvegen mellom Feios og Fresvik.

Så langt ser det ikke ut til at noen personer eller biler er tatt av raset.

– Det buldrer og brumler fortsatt godt oppi fjellsiden, og det raser godt der oppe. Det er mye stein og jord som fortsatt kommer ned fjellsiden, sier operasjonsleder Eivind Hellesund til TV 2.

Politiet jobber nå med å undersøke noen ferieboliger oppe i fjellsiden for å forsikre seg om at ingen personer befinner seg i området.

Hellesund beskriver rasfaren på Vestlandet søndag kveld som overhengende.

Ifølge NRK er 200 personer isolert som følge av raset.

Senere på kvelden gikk det et nytt ras. Dette raset kuttet strømlinjen til Fresvik, opplyser rådmann Øistein Søvik i Vik kommune til Bergens Tidende.

– Det siste vi har fått høre er at strømmen ikke kommer tilbake i dag. Sognekraft vet ikke hvor skaden har skjedd, sier Søvik.

Oransje farenivå

Flere veier stenges som følge av rasfare søndag kveld. Kraftig vind og mye nedbør er hovedårsaken til problemene. E39 mellom Førde og Jølster er nå åpen igjen for trafikk etter at Årsetelva gikk over breddene sine, melder NRK.

Det er utstedt oransje farevarsel for jord-, slaps- og flomskred i Hordaland, Sogn og Fjordane og deler av Møre og Romsdal søndag.

– Oransje nivå er det nest høyeste av våre varslingsnivåer og tilsier en alvorlig situasjon som forekommer sjelden, skriver Tuomo Salorenta, vakthavende jordskredvakt i NVE i en oppdatering på Varsom.no.

En redningsskøyte fra redningsselskapet bistod i arbeidet med å kartlegge omfanget av raset mellom Fresvik og Freios. Foto: Redningsselskapet
En redningsskøyte fra redningsselskapet bistod i arbeidet med å kartlegge omfanget av raset mellom Fresvik og Freios. Foto: Redningsselskapet

Det er også utstedt gult flomvarsel for samme område. Årsaken til farevarslene er mye regn i området. Ifølge Meteorologisk institutt har det allerede regnet mellom 40 og 70 millimeter i Hordaland og Sogn og Fjordane i dag.

Nedbøren fører til mye vann i veibanen flere steder, og trafikanter oppfordres til kjøre forsiktig og ta seg god tid.

Flere veier stengt

Bergensbanen ble også stengt mellom Mjølfjell og Myrdal, melder Bane Nor på Twitter. Årsaken er at strekningen måtte undersøkes grunnet mye nedbør og vann. Klokken 18 er imidlertid strekningen åpen igjen.

I Sogndalsdalen rett ovenfor riksvei 5 gikk det tidligere søndag et jordras. Raset nådde ikke veien, og ingen personer eller bygninger er skadet.

På riksvei 13 ved Bu har en steinmur rast ut like før Butunnelen og sperret halve veien. Entreprenør er på vei for å rydde opp.

Fv 609 ved Hundsåna mellom Askvoll og Førde er stengt grunnet rasfare og store vannmengder. Det vil bli tatt en ny vurdering mandag.

Ifølge veitrafikksentralen blir i tillegg følgende veier stengt grunnet rasfare søndag kveld klokken 22:

  • Fv 5829 Otterdal-Grodås
  • Fv 5723 Bødal-Loen
  • Fv 5722 Storesund-Flo
  • Fv 5744 Fossebakken-Navelsaker
  • Fv 5724 Briksdalen-Olden

Her skal det tas en ny vurdering mandag morgen klokken 09.

Like etter klokken 06 mandag morgen melder vegtrafikksentralen at ett felt av Fylkesvei 5198 Nye Sædalsveien er åpent for trafikk, etter at veien har vært stengt i hele natt grunnet flom. Veien forventes å åpnes helt utover morgentimene.

Riksvei 13 Vikafjellet er også stengt grunnet uvær og flom. Også her vil det bli tatt en ny vurdering mandag morgen klokken 09.

Det er også meldt om svært glatte veier på fjellovergangene og flere steder i Sør-Norge søndag.