SNØMANGEL: Etter at Moskva har vært preget av rekordhøye temperaturer i desember har nesten all snøen smeltet. Ifølge en Instagram-bruker er dette all snøen som finnes i hele byen. Skjermdump: Instagram
SNØMANGEL: Etter at Moskva har vært preget av rekordhøye temperaturer i desember har nesten all snøen smeltet. Ifølge en Instagram-bruker er dette all snøen som finnes i hele byen. Skjermdump: Instagram

Rekordhøye temperaturer i nord – dødelig kuldebølge herjer i sør

Mens minst 50 personer er døde i en kuldebølge i Bangladesh, har Moskva i Russland aldri hatt så høye temperaturer og så lite snø på 130 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Bangladesh, hvor gradestokken aldri har vist under null grader, ble det målt 4,5 grader i grensebyen Tetulia nord i landet søndag morgen.

Det var den laveste temperaturen som er målt i Bangladesh i år, og kuldebølgen har allerede krevd 50 liv, melder Reuters.

Samtidig melder The Guardian at Moskva ikke har vært så varmt i desember siden siden 1886.

Byen, som vanligvis er kjent for kalde temperaturer og enorme snømengder, har måttet hente inn vogntog med kunstig snø for å kunne feire nyttår i kjent stil.

– Ironisk

Et bilde publisert på Instagram hevder å vise de siste restene av snø som finnes i byen.

– Dette er all snøen som finnes i hele Moskva. Det blir voktet på Red Square, skriver fotografen.

Videoer av snøleveringen til en snowboardbakke har blant annet gått viralt på sosiale medier. Flere mennesker har sett ironien i at byen nå frakter inn snø, som de vanligvis bruker mange millioner kroner på å fjerne, skriver The Guardian.

Bekymret for global oppvarming

Temperaturen i den russiske hovedstaten klatret til 5.4 grader den 18. desember, og slo dermed den tidligere rekorden fra samme måned i 1886.

Det milde desemberværet har blant annet avbrutt dvalen i Moskva-dyrehagen og fått krokus, syrin og magnolia ved Moskva statsuniversitetets apotekhage til å blomstre tidlig.

Den mest merkbare forandringen er likevel mangelen på snø. Byen er vanligvis helt hvit fra oktober eller november.

Den unormalt høye temperaturen i landet samsvarer med den økte bekymringen for global oppvarming. Permafrost under landets nordlige byer smelter sakte, samtidig som tilbaketrekningen av isen på Arktis fører til at isbjørner stadig ferdes lenger inn i urbane området på leting etter mat.

KULDEBØLGE: En ung gutt varmer seg i Dhaka i Bangladesh på en av landets kaldeste desemberdager.
KULDEBØLGE: En ung gutt varmer seg i Dhaka i Bangladesh på en av landets kaldeste desemberdager. Foto: Munir Uz Zaman / AFP

Over 50 døde

Lenger syd er situasjonen også snudd på hodet etter at en uvanlig kuldebølge rammet i Bangladesh.

JUL: En mann i nissedrakt deler ut sjokolade til barn under et julearrangement i hovedstaten Dhaka i Bangladesh første juledag.
JUL: En mann i nissedrakt deler ut sjokolade til barn under et julearrangement i hovedstaten Dhaka i Bangladesh første juledag. Foto: Munir Uz Zaman / AFP

I perioden fra 1. november til 28. desember er minst 17 mennesker døde av akutt luftveisinfeksjon. 33 er døde etter å ha fått diaré eller andre sykdommer i dette tidsrommet, sier talskvinne Ayesha Akhter i landets folkehelseinstitutt.

Sykehus er overfylt av folk som lider av kulderelaterte sykdommer, som influensa, dehydrering og lungebetennelse, forteller hun.

Lavinntektsfamilier er hardest rammet av kaldt vær fordi de mangler klær. Andre, særlig barn og eldre, er lett utsatt for sykdommer som lungebetennelse.

Landets meteorologiske institutt opplyser at kuldebølgen, fulgt av kalde vinder og tykk tåke, den siste uken, ventes å fortsette i flere dager fremover.