VÅTT: Kartet viser hvor det meste av nedbøren vil komme frem til tirsdag. Store deler av landet kan vente seg mye regn og snø.
VÅTT: Kartet viser hvor det meste av nedbøren vil komme frem til tirsdag. Store deler av landet kan vente seg mye regn og snø. Foto: StormGeo

Meteorologen har dårlig nytt

Milde temperaturer og mye nedbør vil prege dagene som kommer, men noen slipper unna med oppholdsvær på nyttårsaften.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mildværet har kommet til store deler av landet, og værtypen ser ut til å fortsette i dagene som kommer.

– Det er faktisk plussgrader hele veien fra Nordkapp og sørover langs Nordland, Trøndelag, Vestlandet og Sørlandet. I Oslo-området har det også blitt plussgrader nå, sier Storm-meteorolog Lillian Bergheim til TV 2 lørdag kveld.

I fjellstrøk i Sør-Norge og indre strøk av Nordland er det fortsatt minusgrader. Det samme gjelder Finnmarksvidda og Varanger.

Både helgen og store deler av uken som kommer, blir preget av et lavtrykk som kommer inn mot Island, og som fortsetter videre østover i retning Norge.

– Når lavtrykkene går den veien, bringer de ofte med seg ganske mild luft, og det blåser fra en sørvestlig til vestlig retning. Da blir det ganske mildt, forklarer meteorologen.

Regnvær

Søndag blir det mye regn, spesielt i Nordland og på Vestlandet. I Helgeland i Nordland er det snakk om 70 til 80 millimeter regn i løpet av døgnet, og snøgrensen vil ligge på 500 til 1000 meter.

Også i Trøndelag og Møre og Romsdal blir det mildt, med en snøgrense på 1200 meter. På Vestlandet vil det i løpet av døgnet komme 80 til 90 millimeter regn, mens snøgrensen ligger på 1200 meter.

NVE har sendt ut gult farevarsel om flomfare i Hordaland, Sogn og Fjordane og Nordland fordi det er ventet mye nedbør.

Varsel om jord-, sørpe- og flomskred:

NVE har sendt ut en rekke farevarsler for de kommende dagene. I Hordaland, Sogn og Fjordane og deler av Møre og Romsdal er det sendt ut oransje farevarsel om jord-, sørpe- og flomskred.

«Sørpeskred kan løses ut i relativt slake hellinger der vann samles opp. Skredene kanaliseres ofte ned forsenkninger og bekkeløp og kan da utvikle seg til flomskred. Flomskred har lang rekkevidde og kan gå ned i dalbunnen selv om det løses ut høyt i terrenget.»

Trøblete fjelloverganger

I noen områder kan forholdene også føre til trøblete kjøreforhold.

– På Hardangervidda blir det nok rundt null grader, kanskje så vidt plussgrader, og nedbør i form av regn, sludd og noe snø. Så der skal man kanskje være litt påpasselig hvis man skal over fjellovergangene i morgen, sier meteorologen.

Hun forteller at det også skal blåse en del på fjellovergangene, spesielt i Sør-Norge.

– Det øker nok på formiddagen, og tidlig ettermiddag snakker vi kanskje om sør-vestlig stiv til sterk kuling. I kombinasjon med regn, sludd og snø bør man kanskje følge med, før man drar ut på langtur, sier Bergheim.

Nyttårsværet

Trenden for uken som kommer blir rimelig lik søndagsværet; stort sett mildt i store deler av landet.

– Men akkurat på tirsdag ser det ut som det er litt kjøligere tendenser, og det kommer nedbør i form av snø eller snøbyger i Nord-Norge og sikkert også i Midt-Norge, sier Bergheim.

Er man på jakt etter det aller beste nyttårværet, kan det være lurt å reise helt til våre nordligste strøk.

– Snakker man om best vær sent på kvelden, er det nok lite nedbør og ganske pent vær på Finnmarksvidda, muligens også i Øst-Finnmark eller Varanger, og også på Sør- og Østlandet, som får oppholdsvær, sier hun og legger til:

– Ellers ser det ut som det blir nedbør i form av regn, sludd og snø både på Vestlandet og i midten av nordland og bygevær generelt i Troms og Vest-Finnmark.