Børge Ousland: – Utrolig å ha fast grunn under føttene

Polarskipet ankom Longyearbyen før klokken 9.

29 dager etter at polarskipet «Lance» og mannskapet forlot Svalbard for å hente ut polfarerne Børge Ousland og Mike Horn, ankom skipet Longyearbyen.

– Det er første gang jeg har fast grunn under føttene på fire måneder, og det er utrolig å ha fast grunn under føttene, sier polfarer Børge Ousland til TV 2.

Han forteller at han hadde 340 gram mat igjen, da han kom om bord i polarskipet.

– Det var tider der vi trodde at dette ikke kom til å gå i det hele tatt, sier Ousland.

Han og Mike Horn måtte «strekke døgnet» til 30 timer for å klare å komme frem før forsyningene tok slutt.

– Én dag til, og det ville ikke ha gått, sier Ousland.

Skipper Stig Roaldsand sa lørdag morgen litt før klokken 8 at det var svært god stemning en liten time før «Lance» ankom Longyearbyen.

– Stemningen kan ikke bli bedre, det er jubel blant mannskapet, sa Roaldsand til TV 2.

Siden 13. desember hadde «Lance» sittet fast i isen i Nordishavet, men natt til 27. desember slapp isen taket og skipet startet å drifte sydover etter at det begynte å blåse fra nordøst.

– Frisk bris og snøbyger

Skipperen sier at det har vært fine forhold på vei inn mot Longyearbyen.

– Det er frisk bris og snøbyger. En gjeng pakker og gjør seg klar nå. Alle er ved god helse, sier skipperen som fraktet polfarerne Børge Ousland og Mike Horn, som har vært 125 dager på tokt.

Mannskapet om bord måtte feire julaften i isødet. Ifølge Ousland lagde kokken på skipet julemat, og det ble også bakt pepperkaker og pyntet plastjuletrær.

– Under julemiddagen var vi samlet alle sammen, det var en fin sammenkomst. En i gjengen leste juleevangeliet, sier skipper Stig Roaldsand om den minnerike julefeiringen i Nordishavet.

POLFARERE: Børge Ousland (57) og Mike Horn (53) gikk på ski i 87 dager over isen på Polhavet via polpunktet.
POLFARERE: Børge Ousland (57) og Mike Horn (53) gikk på ski i 87 dager over isen på Polhavet via polpunktet. Foto: Etienne Claret/NTB scanpix