Minst 12 døde i flystyrt i Kasakhstan

Minst 12 mennesker mistet livet da et Fokker 100-fly fra BEK Air styrtet like etter avgang fra Almaty i Kasakhstan med rundt 100 personer om bord.

12 mennesker mistet livet i ulykken. I tillegg ble 66 personer skadd hvorav tilstanden er «ekstremt alvorlig» for ti av dem. Foto: Ho
12 mennesker mistet livet i ulykken. I tillegg ble 66 personer skadd hvorav tilstanden er «ekstremt alvorlig» for ti av dem. Foto: Ho

Passasjerflyet traff en betongvegg og en toetasjes bygning da det styrtet klokken 7.22 fredag morgen, opplyser statlige medier. Flyet skulle fra Kasakhstans største by, Almaty, til hovedstaden Nur-Sultan. Det var 93 passasjerer og en besetning på fem om bord.

En overlevende forteller at flyet begynte å riste mindre enn to minutter etter avgang.

– Først ristet det kraftig i venstre vinge, så i høyre. Flyet fortsatte oppover mens det fortsatte å riste ganske kraftig, før det gikk ned, forteller han.

Ifølge sjefen for helsevesenet i byen, Tleukhan Abildajev, ble 66 personer skadd. 54 av dem er sendt til sykehus, og tilstanden er «ekstremt alvorlig» for ti av dem, opplyser Abildajev.

Først ble det meldt at 15 personer mistet livet i flystyrten, men dette ble senere justert ned til 12 personer.

Satt på bakken

Bilder og videoer Mirror har fra stedet, viser store skader på flyet og på huset som ble truffet. Flykroppen er i flere deler etter ulykken.

Flyet begynte ikke å brenne, noe som gjorde redningsarbeidet lettere.

Det er foreløpig ikke kjent hvorfor flyet styrtet. Kasakhstans luftfartsmyndigheter satte umiddelbart den aktuelle flytypen på bakken inntil videre. Det innebærer i praksis et totalt flyforbud for Bek Air, som kun har Fokker 100 i sin flåte.

Kondolerer

President Qasym-Jomart Toqayev kondolerer på Twitter.

– Jeg uttrykker min dypeste medfølelse med familiene og vennene til de avdøde innbyggerne, skriver presidenten.

Han lover også straffeforfølgelse.

– Alle de ansvarlige vil bli hardt straffet i henhold til loven, skriver han.

Granskingskommisjon

Presidenten har opprettet en statlig granskingskommisjon som skal granske ulykken. Kommisjonen består blant annet av industri- og infrastrukturministeren i landet, i tillegg til representanter fra andre statlige organer.

Innenriksdepartementet har startet etterforskning av mulige lovbrudd i forbindelse med ulykken.

Det 23 år gamle flyet fikk fornyet driftstillatelse i mai, opplyser luftfartsmyndighetene. Den nederlandske flyprodusenten Fokker gikk konkurs i 1996, og produksjonen av Fokker 100 stanset året etter.

Det har lenge vært mangler ved flysikkerheten i Kasakhstan, og i 2009 ble samtlige flyselskaper bortsett fra statlige Air Astana oppført på EUs flyforbudsliste, som innebærer at de ikke kan fly til, fra eller over EUs medlemsland. Flyforbudet ble opphever først i 2016

(©NTB)