Her løper elgen ut rett foran bilen: – Vi skreik ut begge to

Tove Sevaldrud (76) og barnebarnet (16) fikk en elg rett i frontruta. Politiet advarer nå mot mange viltpåkjørsler i juletiden.

Politiet i Innlandet har to ganger advart bileiere på grunn av mange viltpåkjørsler. Både julaften og andre juledag opplevde de 16 påkjørsler på kun fire timer, og for drøyt en uke siden fikk en bilfører en elg gjennom frontruta.

Forrige mandag hentet Tove Sevaldrud (76) barnebarnet (16) på trening, som hun vanligvis gjør.

På vei tilbake ble de en del av statistikken da en elg plutselig løp rett ut i veien. Hendelsen ble fanget på bilens dashcam.

– Vi skreik ut begge to. Jeg rakk ikke begynne å bremse før det var over, jeg hadde ikke sjans, forteller Sevaldrud.

Se den dramatiske videoen i vinduet over!

– Råflaks

76-åringen og barnebarnet var på vei fra Dokka til Bjoneroa i Gran kommune, og kjørte forsiktig på grunn av svingete og glatte veier. Forsiktigheten kan ha ført til at ulykken gikk bedre enn forventet.

– Vi hadde råflaks. Barnebarnet mitt gjentok: «Dette gikk bra mormor, nå har vi vært heldige». Men den kom utrolig brått altså, sier Sevaldrud.

På høyre side av veien er det en skog, og en liten nedoverbakke før veien. Det var fra skogen elgen kom.

– Jeg så den ikke før den var rett foran bilen, og jeg rakk ikke tenke meg om. Det var veldig mørkt, og frontlyktene lyser bare fremover. Så man ser ikke det som kommer fra siden, sier hun.

Så sporene

De kom seg hjem med bilen, men den måtte hentes av Viking dagen etter. Frontruta på bilen knuste, og bilskiltet ble revet vekk. Sevaldrud forteller at det satt igjen mye hår fra dyret på bilen.

NÆRE PÅ: Tove Sevaldrud hadde flaks da en elg løp på bilen hun kjørte. Foto: Privat
NÆRE PÅ: Tove Sevaldrud hadde flaks da en elg løp på bilen hun kjørte. Foto: Privat

– Jeg dro tilbake dagen etter, og da så jeg sporene til elgen. Men det var ikke noe blod der. Elgen er tøff, så jeg håper den klarer seg bra, sier hun.

Både politiet og Viltnemnda ble kontaktet like etter påkjørselen. Det er ikke kjent hvordan det gikk med elgen.

– Et problem

Åstedet for påkjørselen befinner seg i Innlandet politidistrikt, som flere ganger har advart mot mange hjortedyr i veien i julen.

– På denne tiden av året er det dessverre en del påkjørsler. Det er et problem når det begynner å bli mye snø, sier oppdragsleder Øyvind Bakken i politidistriktet.

Han forteller at hjortedyrene bytter beite når det blir mye snø, og at de gjerne trekker ned i dalfører hvor det er mindre snø.

– De står også ofte langs veien og beiter. Man må kjøre pent og være oppmerksom til enhver tid. Vilt kan dukke opp veldig fort fra veikanten, sier han.

– Man må være veldig årvåken og oppmerksom, legger han til.

– Ikke kjør videre

Hvis man kjører på et dyr i veien, sier oppdragslederen at man ikke skal kjøre fra stedet.

– Det er viktig at man stopper opp og ringer politiet, som igjen varsler lokal viltnemnd. Da gjør man en avtale om man skal vente på at de kommer, eller om man skal dra fra stedet, forteller Bakken.

Den lokale viltnemnda tar enten hånd om dyret, eller driver ettersøk hvis det er skadet.

– Det er noen som ringer oss i ettertid og er usikre på hvor det har skjedd. Men det er viktig at de ringer med én gang slik at viltnemnda kan rykke ut, sier han.