Magnus Carlsen gjør det bra i hurtigsjakk-VM. Foto: Berit Roald
Magnus Carlsen gjør det bra i hurtigsjakk-VM. Foto: Berit Roald

Carlsen leder hurtigsjakk-VM etter to dager

Magnus Carlsen har funnet storformen i hurtigsjakk-VM i Moskva. Han leder mesterskapet etter å ha vunnet tre av fem partier fredag.

Etter å ha åpnet med remis mot både Wang Hao og Aleksandr Rakhmanov fredag, løsnet det virkelig for nordmannen. Først slo han tsjekkiske Viktor Laznicka i dagens tredje parti, før han fulgte opp med seier mot Aleksandr Zubov fra Ukraina.

I fredagens femte og siste parti ble det nok en seier for Carlsen. Han knuste Lê Quang Liêm fra Vietnam som før partiet lå likt med nordmannen.

Kinesiske Wang Hao og franske Maxime Vachier-Lagrave spilte samtidig remis i deres parti, og dermed er Carlsen alene i teten før mesterskapet skal avsluttes lørdag.

Nordmannen har åtte poeng av ti mulige, og er dermed et halvt poeng foran sine nærmeste konkurrenter. Totalt skal det spilles 15 partier i hurtigsjakk for å krone en verdensmester. De fem avsluttende partiene spilles lørdag.

Tari kom for sent

Aryan Tari fra Lier fikk en svært tung start på dag to. 20-åringen fant ikke bordet sitt og mistet med det seks minutter mot Jevgenij Tomasjevskij i det første partiet.

Likevel lot ikke Tari seg vippe av pinnen. 20-åringen hentet inn noe tid med raske trekk i starten og klarte å presse russeren. Partene ble til slutt enige om remis etter 27 trekk.

– Det var krise. Uberen brukte litt for lang tid og klarte ikke snu. Det var helt katastrofe, jeg trodde ikke jeg skulle rekke runden. Jeg kom seks minutter for seint, og det er mye når du spiller mot en russisk mester med svarte brikker, sa Tari til NRK.

Tari har fire og et halvt poeng etter ni partier, mens Johan-Sebastian Christiansen har fire poeng.

Carlsen ble verdensmester i hurtigsjakk i 2014 og 2015. Han er regjerende mester i lynsjakk og langsjakk.

(©NTB)