Ari Behn tok sitt eget liv 1. juledag.
Ari Behn tok sitt eget liv 1. juledag. Foto: Jon Olav Nesvold

Ari Behn får ikke begravelse på statens regning

Statsministerens kontor opplyser til TV 2 at regjeringen ikke finner det naturlig at Ari Behn begraves på statens bekostning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Begravelse på statens bekostning er en æresbevisning som i Norge vanligvis gis til ledende statsmenn, politikere, soldater og i noen tilfeller kulturpersonligheter som for eksempel forfattere og skuespillere.

– Ikke naturlig

Det er regjeringen som vedtar om noen får begravelse på statens bekostning.

– Ari Behn var en nyskapende kunstner og forfatter som har betydd mye for mange. Slik ordningen med begravelse på statens bekostning har vært praktisert til nå, er det imidlertid ikke naturlig i dette tilfellet. Regjeringen vil hedre Behn ved å være representert ved begravelsen, dersom familien ønsker det, sier kommunikasjonssjef ved Statsministerens kontor, Anne Kristin Hjukse, til TV 2.

TV 2 har stilt flere spørsmål knyttet til avgjørelsen.

– Jeg har ikke noe ytterligere å tilføye utover det som allerede er oversendt, svarer Hjukse.

Ari Behn (47) og prinsesse Märtha Louise giftet seg i Nidarosdomen i 2002, etter å ha forlovet seg et knapt halvår tidligere.

Flere har lagt ned blomster og tent lys foran Slottet dagen etter at det ble kjent at Ari Behn er død.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Flere har lagt ned blomster og tent lys foran Slottet dagen etter at det ble kjent at Ari Behn er død. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: Fredrik Hagen

Suksessfull forfatter

Ari Behn har vært en kulturell personlighet i mange år. Han har skrevet flere bøker, og har hatt utstillinger med egen kunst.

Av utdanning hadde Behn en bachelorgrad i idéhistorie og religionshistorie, og ved siden av å være forfatter og skribent, hadde han blant annet jobbet som truckfører.

Behns debutbok, «Trist som faen. Fortellinger», kom ut i 1999. Den fikk sitt første opplag utsolgt på under en uke. Boken fikk gode kritikker, ifølge Behns egen nettside solgte den over 100.000 eksemplarer.

Torsdag hyllet kulturminister Trine Skei Grande Ari Behn som en viktig kunstner.

– Han har alltid turt å være seg selv fullt og helt, sa Venstre-lederen.