SATT FAST: Forskningsskipet Lance har sittet fast i isen i to uker. Sent torsdag kveld løsnet det.
SATT FAST: Forskningsskipet Lance har sittet fast i isen i to uker. Sent torsdag kveld løsnet det. Foto: AFP PHOTO / Mike Horn SARL / Etienne CLARET

«Lance» har løsnet fra isen i Polhavet

Skipet «Lance» har sittet bom fast i isen i Polhavet i to uker. Sent om kvelden 2. juledag løsnet skipet fra isen.

«Lance», med blant andre polfarerne Børge Ousland og Mike Horn om bord, ligger nå fritt i et lite basseng med vann, skriver VG.

Polarskipet har sittet fast i isen i Nordishavet siden 13. desember.

Skipet ble sendt til Nordishavet for å hente ut polfarerne Børge Ousland og Mike Horn. Det er nå 19 personer om bord etter at et helikopter evakuerte tre personer forrige uke.

Fortsatt utfordringer

Avisen skriver videre at utfordringene ikke er over, for skipet må komme seg ut av isflaket skipet ligger på, og bort til åpent vann minst 100 meter unna.

Mannskapet om bord på skipet har brukt både motorsag, vinsjer og krana på båten for å komme seg løs.

– Dette er de beste nyhetene vi har fått på 14 dager. Det føles godt å flyte igjen. Nå må vi være veldig forsiktige med hva vi gjør videre. Vi må ikke ha det for travelt, og vente litt på at naturen åpner opp en råk. Om noen timer, når vinden øker, øker også sjansene våre, sier Mike Horn til VG.

Julaften om bord

Ousland og Horn ankom forskningsskipet etter sin ekspedisjon over Polhavet. Reisen til Longyearbyen, etter å ha plukket opp polfarerne, har blitt hindret av værforholdene i Arktis.

20. desember ble tre personer hentet ut av skipet, en av dem på grunn av medisinske årsaker. Det er nå 18 menn og én kvinne igjen, som dermed nettopp har feiret julaften i isødet.

– Mange skulle nok helst vært hjemme til jul, men vi gjør det beste ut av det, sa Børge Ousland til TV 2 lille julaften.

Ekspedisjonsleder Lars Ebbesen snakket med de om bord første juledag.

– De fortalte at det hadde vært en bra og minnerik julefeiring, sa han til TV 2 torsdag.