PÅGREPET: En mann er pågrepet for drapet i Hokksund lille julaften.
PÅGREPET: En mann er pågrepet for drapet i Hokksund lille julaften. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Drapet i Hokksund: – Det kom totalt uventet

En mann er pågrepet i Sverige, siktet for drapet på en mann i 70-årene fra Hokksund mandag.

Svensk politi pågrep ham ved 11.30-tiden i Arvika, opplyser politiet i Sør-Øst i en pressemelding.

Mannen er begjært utlevert til Norge.

– Dette er mannen som er siktet for drapet. Pågripelsen skal ha skjedd uten dramatikk, sier politiinspektør Per Morten Sending i Sør-Øst politidistrikt.

Etter drapet gikk politiet ut med en etterlysning av en bil og en mann. Politiet sier til TV 2 at de også har kontroll på bilen som de etterlyste.

Mannen som er siktet har en relasjon til den døde.

– I villrede

Marijana Lozic er bistandsadvokat for den avdøde mannens to voksne barn. Hun forteller at drapet kom som et sjokk.

– Det kom totalt uventet, og de er fortsatt i villrede. De skjønner ikke hvorfor det skjedde, og venter på svar, sier Lozic.

De to barna håper de nå kan få et svar fra gjerningsmannen som er pågrepet.

– De venter spent på om han kommer til å forklare seg. Senest søndag hadde de en hyggelig familiemiddag, og det var ingen tanker om at noe slikt kom til å skje, sier Lozic.

Bistandsadvokat Vibeke Gjone Bille representerer den avdødes kone. Hun ønsker ikke å kommentere hendelsen.

Pågrepet på hotell

Svensk politi opplyser til Dagbladet at mannen ble pågrepet på Clarion Collection Hotel Bristol i sentrum av Arvika.

– Vi fikk et tips om at han var på dette hotellet i Arvika, og hadde politifolk på stedet som kunne pågripe ham, sier operasjonsleder Jens auf der Heide i politiregionen Bergslagen til avisen.

– Vi hadde informasjon om at mannen hadde kommet inn i Sverige i løpet av gårsdagen, sier Heide.

Vil gjøre avhør

Norsk politi har vært i kontakt med svensk politi og påtalemyndighet i forbindelse med lokalisering og pågripelse av mannen.

– Det er nå dialog med svenske myndigheter om hva som skjer videre, men målet er å komme i kontakt med ham og få ham til Norge, sier Sending til TV 2.

– Vi ønsker å han til Norge for å få gjort et avhør av mannen. Om det ikke er mulig, må vi eventuelt ta en tur til Sverige for å avhøre mannen, sier Sending.

Politiet har hatt taktisk bistand fra Kripos, brukt tilgjengelige ressurser i Sør-Øst politidistrikt på flere fagområder, og i sluttfasen hatt bistand fra svensk politi.

Gikk tur med hunden

Mannen ble funnet av det politiet ser på som tilfeldig forbipasserende ved en trafikkert vei ved Loe Bruk i Hokksund sentrum klokken 19.37 mandag.

Han hadde vært ute og gått tur med hunden og har trolig vært innom Coop Extra i Hokksund for å hente en pakke litt etter klokken 19.

Han ble funnet med skader og ble behandlet av helsepersonell, men ble erklært død på stedet klokken 20.24. Dagen etter opplyste politiet om at skadene på mannen tydet på at han ble drept.