SAVNET SUNDBY: Sergej Ustjugov lurte på hvorfor Martin Johnsrud Sundby ikke var med i den norske troppen.
SAVNET SUNDBY: Sergej Ustjugov lurte på hvorfor Martin Johnsrud Sundby ikke var med i den norske troppen. Foto: Terje Pedersen

Russeren reagerte med undring på det norske Tour de Ski-uttaket

Den russiske skistjernen Sergej Ustjugov savnet én mann i den norske troppen.

Se åpningsetappen i Tour de Ski på TV 2 lørdag kl. 12.30

Mandag kunngjorde Skiforbundet hvilke løpere som skal delta i Tour de Ski.

Ti herrer og ti kvinner stiller til start i Lenzerheide, men en av Norges mest meritterte Tour de Ski-løpere er ikke med.

Martin Johnsrud Sundby sliter med en vond rygg. Veteranen bestemte seg tidlig for at han ikke ville prioritere å gå Tour de Ski, men det var det ikke alle som hadde fått med seg.

Russisk etterlysning

Da langrennslandslaget la ut troppen på Instagram, kommenterte en av de største Tour-favorittene innlegget.

– Where's Sundby?????????

Sergej Ustjugov og Johnsrud Sundby har kjempet i toppen i de fleste Tourene de har gått. Nå har Røa-løperen bestemt seg for å bli hjemme. Det var planen hele veien, forteller trener Eirik Myhr Nossum.

– Det var planen uavhengig om han hadde vunnet alle skirenn i år. Forsesongen har vært som den har vært. Han må få orden på ryggen. Fysisk sett er han på et veldig høyt nivå, men det sier seg selv at han trenger litt tid når han ikke klarer å sette seg i hocke, sier Nossum.

Landslagstreneren har fått med seg Ustjugovs etterlysning.

– Han savner vel sin gamle kumpan Martin. De har hatt mange store fighter før. I år slipper Ustjugov å møte Martin, og Martin slipper å møte Ustjugov, smiler Nossum.

– Halvparten kan vinne

Han føler seg trygg på at flere av de norske herreløperne vil kjempe i toppen i sammendraget.

– Av troppen på ti tror jeg i hvert fall halvparten, om de har medvind, solen i ryggen og kjøttkaker til middag, kan vinne. Det er bare å se på de løperne som var i nærheten av pallen i fjor. I tillegg har Emil Iversen virkelig meldt seg på. Hans Christer Holund har gått relativt bra, og vi vet at han er god opp bakken. Også Didrik Tønseth og Pål Golberg har gått fort, sier Nossum.

Etter åpningsetappene i Sveits venter to tøffe dager i Toblach. Nossum tror flere av de mer utholdende løperne gleder seg til å bli ferdig med åpningshelgen.

– Løpsprogrammet i denne utgaven passer utøverne mine ganske bra. Jeg tror ikke at Touren avgjøres i Lenzerheide, men det handler om ikke å drite seg ut der. Tour de Ski starter virkelig for mange av mine løpere med 15 km i Toblach, sier landslagstreneren.

Programmet for Tour de Ski er som følger:
Lørdag 28. desember: 10/15 km fellesstart fri teknikk – Lenzerheide (TV 2) Søndag 29. desember: Sprint fri teknikk – Lenzerheide (TV 2)
Tirsdag 31. desember: 10/15 km individuell start fri teknikk - Toblach (NRK)
Onsdag 1. januar: 10/15 km jaktstart klassisk – Toblach (NRK)
Fredag 3. januar: 10/15 km fellesstart klassisk – Val di Fiemme (NRK)
Lørdag 4. januar: Sprint klassisk – Val di Fiemme (NRK)
Søndag 5. januar: Fellesstart fri teknikk – Val di Fiemme (NRK)