«Boxing Day-kongen» Kane og ny vakker Alli-scoring reddet Spurs

Tottenham snudde og vant hjemme mot Brighton på 2. juledag.

Se sammendrag øverst!

Tottenham-Brighton 2-1

José Mourinhos Tottenham trengte tre poeng etter nedturen mot Chelsea i helgen, og en snuoperasjon hjemme mot Brighton på Boxing Day gjorde jobben.

Gjestene gikk til pause med ledelse etter Adam Websters heading, men en scoring fra «Boxing Day-kongen» Harry Kane og et vakkert seiersmål fra Dele Alli snudde alt på Tottenham Hotspur Stadium torsdag.

– Hvis du skal ha folk til å sette inn sånne kunstmål, så er Dele Alli mannen, sa TV 2-ekspert Erik Thorstvedt i studio etter kampslutt.

Dermed vant Spurs 2-1, deres femte seier på sju forsøk i ligaen under Mourinho, og satte press på de andre topp fire-kandidatene forut for det tøffe juleprogrammet. Allerede lørdag kveld skal Mourinhos lag i aksjon igjen borte mot Norwich.

– Jeg kan ikke se for meg at disse guttene kan spille igjen om 48 timer. Det er kriminelt at de skal spille fotball igjen om 48 timer. Det er imot alle regler for fysikk og biologi, sa Mourinho på pressekonferansen etter kampslutt.

Marginal offside da Spurs trodde de ledet

Seieren satt langt inne 2. juledag, men allerede like før 24 minutter var spilt i 1. omgang trodde imidlertid hjemmefansen at de hadde tatt ledelsen. En langpasning fra Harry Winks til Harry Kane var nok, og spydspissen trillet ballen i mål under en utrusende Mathew Ryan.

– Kane fortsetter som han pleier på Boxing Day, utropte TV 2s kommentator Espen Ween, før reprisene viste at man måtte frem med tegnebrettet i Stockley Park.

Centimeterne viste seg å være i Tottenham-spissens disfavør, som i stedet for å skrive seg inn i scoringsprotokollen i stedet tegnet seg inn på listen over dem som har måttet tåle annullert scoring på grunn av «armhuleoffside» denne sesongen. Snaut halvannet minutt etter det opprinnelige jubelbruset på Tottenham Hotspur Stadium måtte hjemmesupporterne dermed konstatere at det fremdeles stod 0-0 i Nord-London da dommer Graham Scott viste VAR-tegnet og hevet armen i været.

PL-toppscorere på Boxing Day

9: Robbie Fowler
8: Alan Shearer
8: Robbie Keane
8: Harry Kane

Kane har kun spilt fem Boxing Day-kamper.

* Tall siden Premier Leagues oppstart i 1992/93-sesongen

– Det er blitt et nytt fotballbegrep. Armhuleoffside hadde vi vel ikke før? spurte Erik Thorstvedt humoristisk i TV 2s studio da situasjonen ble gjennomgått i pausen.

Pauseledelse for Brighton

I stedet var det altså gjestene - som for anledningen sparte spillere som toppscorer Neal Maupay og profilene Leandro Trossanrd og Lewis Dunk - som tok ledelsen snaut ti minutter før pause. Et flott frispark fra Pascal Gross fant veien til hodet til Adam Webster. Som på sin forrige bortetur til Nord-London - 2-1-seieren over Arsenal tidligere i måneden - fant forsvarsspilleren veien til nettmaskene og sendte sitt lag i ledelsen 1-0 like før halvtid med en kontant avslutning.

Foranledningen til dødballmålet var ikke av de udramatiske slaget, da Harry Winks mente at Ezequiel Schelotto hadde filmet da han skaffet sitt lag frisparket. Scoringen var imidlertid ikke noe som kom som et sjokk for et bortelag som langt ifra gjorde seg bort i 1. omgang i London, og ledelsen halvveis var av det fortjente slaget.

Kane utlignet etter tilfeldigheter

Sju minutter etter hvilen kom utligningen, og nok en gang var det Kane som fant veien til nettmaskene. En takling fra en Brighton-forsvarer gikk rett i Lucas Moura, som dermed plutselig hadde foret sin angrepsmakker. Først reddet Ryan Kanes avslutning med venstrefoten, men returen ble ekspedert i nettet med et flott halvveis liggende volleyspark.

– Den er det ingen som kan ta fra Harry Kane, og da kan vi slå fast at han fortsetter som han pleier på Boxing Day. Det er litt tilfeldigheter som gjør at den spretter Harry Kanes vei, men det er en kontant avslutning, kommenterte Ween.

Ny vakker Alli-scoring snudde kampen

Et kvarter senere var kampen snudd, og det på briljant Spurs-vis. Innbytter Christian Eriksens cross fant Serge Aurier, som deretter slo tilbake i feltet til Dele Alli. Han satte deretter kronen på verket med en lekker lobb-lignende avslutning med innsiden av foten i bue over en sjanseløs bortekeeper.

– Det er en vakker, vakker goal av Tottenham. Det er en følsom, følsom lobb. På halvspretten får han den perfekte buen over en utspilt Mat Ryan, kommenterte Ween.

Alli scoret også tidligere denne måneden et vakkert mål for Spurs, da José Mourinhos lag tapte 1-2 på Old Trafford mot Manchester United. Midtbanespilleren har også en av kandidatene til tiårets mål i Premier League, som du har kunne stemme på på tv2.no den siste uken.

Se alle kandidatene her!

Til tross for at Spurs hadde fått kampen i sitt spor, stod det stadig og vippet i sluttminuttene, og både Kane og Alli var nære ved å sette sitt andre for ettermiddagen. Førstnevnte skjøt over, mens sistnevnte ble hindret av en god Ryan like før ordinær tid var omme.

Bommene ble imidlertid ikke skjebnesvangre, da Spurs vant 2-1 på eget gress.