Greenwood-suser i Manchester Uniteds julemålfest: – En gullklump

Manchester United slo voldsomt tilbake etter nedturen mot Watford.

Se sammendrag øverst!

Manchester United-Newcastle 4-1

Manchester United slo voldsomt tilbake etter at Newcastle tok ledelsen tidlig på Old Trafford 2. juledag, og gav seg ikke før det stod 4-1 i målprotokollen.

Det vakreste av målene ble satt inn av Mason Greenwood, som dunket inn 2-1 via tverrliggeren fra distanse rundt fem minutter før pause.

– Denne gutten har så mange mål i seg. Det er en gullklump av en spiller, sier Erik Thorstvedt om Ole Gunnar Solskjærs 18-årige spissjuvel.

I tillegg til stortalentet scoret også Anthony Martial to ganger og Marcus Rashford én gang for de røde djevlene, som med tre poeng på ny kappet inn forspranget Chelsea har opparbeidet seg i kampen om Champions League-plassene.

– Det er sånn en skal ta disse kampene mot lag som Newcastle. Ole Gunnar er storfornøyd, så dette var en stas kveld på Old Trafford, sa Thorstvedt etter kampslutt.

– Det var en viktig seier. I starten av fasen så det ut som det kunne bli sånn som vi har trodd at det skal bli, og så kan de takke Newcastle litt, for de gir det fra seg og gir dem kontringer, sa ekspertkollega Solveig Gulbrandsen.

Nå skiller igjen kun fire poeng opp for de jagende fra Old Trafford som er oppe på 7. plass på tabellen og som fikk revansjert både det pinlige tapet mot tabelljumbo Watford i helgen og bortetapet mot Newcastle tidligere i høst etter en effektiv ettermiddag på eget gress.

– Reaksjonen etter de scoret var veldig bra. Det var veldig positivt. Og det gjelder også reaksjonen etter Watford-tapet for noen dager siden. Det har vært vanskelig, vi har hatt noen tøffe dager for å bli kvitt det, men nå er det fullt fokus på Burnley, sa Ole Gunnar Solskjær etter kampslutt, vel vitende om at hans lag skal i aksjon igjen allerede lørdag kveld.

Slik var kampen: Sesongens raskeste gule kort i begivenhetsrik 1. omgang

Torsdag smalt det allerede fra start, og etter 15 sekunder fikk Scott McTominay gult kort for en takling på Sean Longstaff. Premier League-sesongens raskeste gule kort, og dermed var scenen satt for 2. juledagoppgjøret på Old Trafford.

Det neste kvarteret forløp så uten det enorme trøkket, før Newcastle så eksploderte i to kontringssituasjoner og virkelig åpnet kampen. Først var det Dwight Gayle sin tur til å prøve seg, men alene med David de Gea skjøt spissen knallhardt over.

– En kjempesjanse. Det blir en litt vill avslutning fra Dwight Gayle. Jeg tror den omtrent barberer tverrliggeren. Det er nesten så planen sitter til punkt og prikke etter et kvarter for Steve Bruce, uttalte kommentator Simen Stamsø-Møller.

19-åring sendte Newcastle foran

Kjempesjansen skulle imidlertid vise seg kun å være et skremmeskudd, for minuttet etter satt ledermålet for gjestene. Matty Longstaff foret først Joelinton, og fikk deretter ballen igjen og satte iskaldt 1-0 i nettet bak de Gea. Da reprisene rullet, ble det så snakk om en potensiell berøring av Joelintons hånd i foranledningen til målet.

– Er den borti armen hans? Akkurat der så det ut som låret. Njaei. Der så det ut som armen igjen. Nå venter noen spennende sekunder, kommenterte Stamsø-Møller mens TV-produksjonen viste forskjellige vinkler av situasjonen.

Dommer Kevin Friend fikk imidlertid aldri noen beskjed på øret om at det var snakk om berøring av hånd, og dermed ble gjestenes ledermål stående. Longstaff, som for 2,5 måned siden scoret seiersmålet hjemme mot nettopp Manchester United i sin Premier League-debut, kunne dermed juble på ny.

Martial slo tilbake for vertene

Scoringen betyr også at de røde djevlene ikke har holdt nullen i noen av sine 14 siste seriekamper. En tilsvarende lang rekke har de aldri hatt i Premier League-æraen.

– Vi jobber for å holde nullen, men jeg vil heller vinne 4-1 enn 1-0, sa Solskjær om den saken etter kampslutt.

Målet førte også umiddelbart til «You're getting sacked in the morning»-rop i retning Manchester United-manageren fra bortefansen, men heldigvis for nordmannen slo hans lag tilbake kun drøyt fem minutter senere.

Anthony Martial fikk æren av å avslutte et flott angrep regissert av Luke Shaw og Andreas Pereira, og leverte en presis avslutning nede i det nærmeste hjørnet til Martin Dúbravka. Dermed hadde vertene utlignet med sin første målsjanse i kampen.

– Jeg tror Ole Gunnar var litt frustrert på dette tidspunktet, for dette er jo en kamp de skal ta kontroll over og vinne, sa Erik Thorstvedt da man i pausen viste bilder av en svært behersket nordmann under «jubelscenene» etter scoringen.

Greenwood-suser sørget for 2-1

Ti minutter senere var så kampen snudd helt for hjemmelaget. Fabian Schär slo bort ballen på håpløst vis i eget forsvar, før Mason Greenwood - som igjen hadde fått muligheten fra start - overtok både ballen og ballet. 18-åringen ladet venstrefotkanonen og banket 2-1 i nettet via Federico Fernandez og en tverrligger som trolig fremdeles dirrer opp mot East Stand på Old Trafford.

– Aiaiai, for et mål av Mason Greenwood! Er det noe man ikke skal gjøre, så er det å by den guttungen på målsjanser, for da ligger ballen i nettet bare sekunder etterpå. Han er litt heldig når den går via motspiller, men når den har så mye kraft, har han det meste av æren selv, sa kommentator Stamsø-Møller.

Greenwood hadde dermed scoret sitt tredje Premier League-mål for sesongen og sitt åttende i alle turneringer. Kun Jadon Sanchos tolv for Dortmund er bedre av tenåringer i Europas fem største ligaer.

– Denne gutten har så mange mål i seg. Han har scoret åtte mål denne sesongen, og han har ikke spilt så mye. Det er en gullklump av en spiller, sa altså Erik Thorstvedt i pausen.

– Han har automatisert avslutningsteknikk. Det går så fort, og det er så vanskelig for keeper å vite hva som kommer, fulgte Solveig Gulbrandsen opp.

Sesongens første back-målgivende og 3-1 før pause

«Sacked in the morning»-ropene fra tribunen var igjen erstattet med «You are my Solskjaer, my Ole Solskjaer», og under fem minutter senere ble det igjen nettkjenning for de røde. Aaron Wan-Bissaka slo inn fra høyre, og Marcus Rashford hang i luften og stanget inn 3-1. Dermed fikk Solskjær svar på tiltale fra Wan-Bissaka, ettersom han før kampen etterlyste flere offensive involveringer fra sine backer som forut for torsdagens oppgjør stod med null målpoeng i Premier League.

Gjestenes spillere ville for øvrig ha frispark for en dytt fra McTominay i ansiktet til målscorer Longstaff, men den situasjonen ble aldri gjenstand for VAR-rommet, og dermed var tomålsledelsen et faktum allerede før pause.

Historiebøkene var med det på hjemmelagets side da lagene gikk til pause med 3-1. Hele 284 ligakamper på rad, en rekke som strekker seg tilbake til 1984, har Manchester United unngått tap når de har ledet ved halvtid på Old Trafford. Deres sterke Boxing Day-rekke gav også grunn til å tro på hjemmesuksess. Forrige gang de tapte hjemme på 2. juledag var i 1978.

Ny stor forsvarsfeil og 4-1 rett etter hvilen

Kun fem minutter etter pause scoret hjemmelaget igjen, og nok en gang var det en grusom personlig feil fra gjestene på egen halvdel som sørget for at festkvelden på Old Trafford ble forlenget. Sean Longstaff, som hele sommer var linket til nettopp Manchester United, forsøkte et tilbakespill mot egen keeper, men pasningen var altfor svak. Anthony Martial snappet den opp og chippet lekent 4-1 over en sjanseløst utrusende Dúbravka.

– Newcastle får svi for store feil. Anthony Martial og Manchester United forsyner seg grovt. I England deles julegavene ut 25. desember, og her har Ole Gunnar Solskjær og Manchester United fått noen dagen derpå, kommenterte Stamsø-Møller.

Nå virket det som om skuldrene virkelig sank hos Manchester United-spillerne, og Martial var nære ved hat-trick da hans langskudd traff stolpen etter drøye timen. Til og med Harry Maguire forsøkte langskuddfoten utover i omgangen, men Dúbravka fikk hindret flere Newcastle-baklengs.

Etter kampslutt var det en skuffet Steve Bruce som måtte svare for sitt eget lags forsvarstabber.

– Jeg vet at det er jul, men vi gir dem gaver på viktige tidspunkter. Vi skjøt oss selv i foten. Vi gjorde for mange feil. Vi gjorde flere feil på 20 minutter enn vi har gjort på tre måneder. Det er skuffende, men det kan skje, sa Newcastle-sjefen.