Ambulansefly utenfor hangaren til Babcock i Tromsø. Arkivfoto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Ambulansefly utenfor hangaren til Babcock i Tromsø. Arkivfoto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Alle ambulansefly i Finnmark ute av drift: – Vi ser svært alvorlig på dette

Beredskapen i Kirkenes og Alta kraftig redusert på grunn av sykdom. – Vi ser svært alvorlig på dette, sier statssekretær Maria Jahrmann Bjerke.

Flere piloter ved ambulanseflybasene i Kirkenes og Alta har blitt rammet av sykdom skriver Babcock Scandinavian AirAmbulance i en pressemelding.

– I dag er alle flyene i Finnmark ute av tjeneste på grunn av sykdom. Det jobbes kontinuerlig med å fylle hullene i vaktplanene etter hvert som sykemeldinger kommer inn, sier drifttsjef Hilde Sjurelv i Babcock Norge.

Krevende høytid

Hun opplyser at julehøytiden gjør situasjonen ekstra krevende.

– Vi har 103 piloter i selskapet, inkludert stand by-piloter som skal ta over vakter ved sykdom. Men når vi har så mange piloter som er syke samtidig, er vi også avhengig av at piloter som ikke er på vakt, både kan og ønsker å steppe inn der vi har behov. Vi er i tillegg avhengig av at det går rutefly som gjør at de kommer seg frem til basene, sier Sjurelv.

For å kompensere for redusert beredskap leier Babcock inn et ekstra jetfly fra Sverige som vil være på plass i Alta i løpet av dagen.

Det innleide ambulanseflyet kan kun lande på langbanene, men vil avlaste kortbaneflyene slik at de kan holdes av til å opprettholde beredskapen på kortbanenettet.

– Svært beklagelig

Babcock var under sterkt press etter en rekke problemer i desember. Fire av luftambulanseoperatøren Babcocks fly ble satt på bakken 6. desember på grunn av tekniske utfordringer.

Samtidig fikk den resterende flåten med kortbanefly værbegrensninger. Seks fly ble derfor hentet inn for å styrke beredskapen i nord.

BEKLAGELIG: Statssekretær Maria Jahrmann Bjerke sier departementet følger med på situasjonen. Foto: Høyre
BEKLAGELIG: Statssekretær Maria Jahrmann Bjerke sier departementet følger med på situasjonen. Foto: Høyre

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Maria Jahrmann Bjerke, sier departementet får daglige oppdateringer på hvordan luftambulansetjenesten og operatøren Babcock håndterer situasjonen.

– Babcock har hentet inn ekstra fly fra Sverige som skal være på plass i dag, og det kommer enda et i morgen. De jobber i tillegg med å få inn ekstra piloter, sier Jahrmann Bjerke til TV 2.

Hun sier det viktigste er at befolkningen i Finnmark får tilstrekkelig helsehjelp når de har behov for det.

– Det er en svært beklagelig situasjon vi står overfor i dag. Jeg skjønner godt hvis innbyggerne i Finnmark er bekymret og engstelige for situasjonen de står i. Siden Finnmark er særlig sårbare når det gjelder luftambulansetjenester, ser vi svært alvorlig på dette, sier hun.