Johaug: – Det har jeg ikke samvittighet til

Jul med familien betyr svært mye for den store favoritten til å vinne Tour de Ski.

– Det har aldri vært aktuelt for meg å være i Mellom-Europa på julaften - for å lade opp til skirenn! Familien hjemme i Dalsbygda betyr så mye for meg, at jeg har bare ikke samvittighet, og heller ikke lyst til, å feire jul noen annen plass enn hjemme, sier Therese Johaug til TV 2.

Sent om kvelden 2. juledag kom Johaug, sammen med fjorårsvinneren Ingvild Flugstad Østberg, til Lenzerheide i Sveits hvor de to første løpene i Tour de Ski går. De sendes på TV 2 lørdag og søndag.

Johaug er tilbake i Tour de Ski etter tre års opphold. Dopingdommen holdt henne utenfor i 2017 og 2018, og sist vinter prioriterte Therese Johaug forberedelser til VM i Seefeld.

Therese Johaug debuterte i Tour de Ski allerede i 2008, det året Charlotte Kalla vant. Johaug ble nummer 14 sammenlagt, men markerte seg allerede da som en klatrespesialist ved å bli nummer fire i det avsluttende rennet opp alpinbakken.

– Du er en av veteranene i Tour de Ski, hva er dette etappe-løpet for deg?

– Tour de Ski er for meg mange skirenn på kort tid. Jeg forbinder det med stress, kjas, mas, veldig mye nervøsitet. Men, den gleden du opplever når du er ferdig - og endelig er på toppen - den gleden er virkelig stor.

– På sett og vis er vel da Tour de Ski som skapt for slike som deg, som tåler mange renn tett på hverandre, og du er heller aldri syk?

– Ja, konseptet med mange løp på kort tid passer nok meg - og som du sier jeg blir sjelden syk. Men, så har du jo ulike distanser i touren og langtfra alle passer meg like bra. Så det er krevende.

– Hvilke øyeblikk fra dine mange tourer vil du trekke fram?

– Det var nok min første seier.

– Som første norske!

– Ja, som den første norske løperen, klart det det var stort å passere målstreken i Alpe Cermis den gangen. I motsatt ende: Det året jeg måtte bryte touren, jeg var ikke i form, egentlig helt fra sesongstarten det året, og i touren gikk det dårligere og dårligere for hvert renn. På distanser som normalt skulle passe meg bra så var jeg nummer 20 og 30 på resultatlisten. Jeg ga meg foran 10 kilometer klassisk i Val di Fiemme, løpet er nok min favorittdistanse, og da gjorde det ekstra vondt å gi seg.

– Helt nytt i årets Tour de Ski er at sisteetappen opp slalåmbakken blir fellesstart, hva synes du som utøver om det?

Therese Johaug i Tour de Ski

2008: 1. Charlotte Kalla, 14. Therese Johaug
2009: 1. Virpi Kuitunen 6. Therese Johaug
2010: 1. Justyna Kowalczyk. Therese Johaug brøt touren.
2011: 1. Justyna Kowalczyk 2. Therese Johaug
2012: 1. Justyna Kowalczyk 3. Therese Johaug
2013: 1. Justyna Kowalczyk 2. Therese Johaug
2014: 1. Therese Johaug
2015: 1. Marit Bjørgen 2. Therese Johaug
2016: 1. Therese Johaug
2017: Utestengt
2018: Utestengt
2019: Deltok ikke grunnet VM-forberedelser.

– Jeg synes ordningen som har vært gjennom alle årene er den beste: førstemann opp Alpe Cermis er vinner av Tour de Ski. Jeg ser for meg at det blir en stor gruppe av løpere fra start til begynnelsen av bakken, med kriging og stavbrekk. Litt tjo og hei, etter min smak. Så føler jeg også at noe at sjarmen blir borte ved at du med fellesstart kanskje ikke vet om du har vunnet idet du går i mål. Det kan jo bli litt slik at bestemann på siste etappe, opp bakken, ikke er vinner av touren og med det tar vekk litt av æren til Tour det Ski-vinneren. Før så visste du jo «yes, i dag vant jeg Tour de Ski». Denne spesielle følelsen kan bli borte nå. Men jeg skal ikke dømme fellesstart her nord og ned før jeg har gått løpet.

– Du har vunnet Tour de Ski to ganger tidligere, du er storfavoritt til å vinne igjen, blir det like stort denne gang?

– Klart det er stort om jeg skulle klare det, og jeg må jo innrømme at det er målet mitt. Men, det blir vanskelig: det er blant annet to sprintrenn med mange bonus-sekunder som skal deles ut.

– Hva er årsaken til at Tour de Ski fortsatt har denne statusen?

– Det har vel noe med de mange løpene, bonus-sekundene og spenningen, for en dag ser det mørkt ut, så får du til et par løp og du aner mulighet for pallen. Det er liksom ikke avgjort før toppen av bakken. Du får jo en målestokk på hvem som er best i fellesstarter, sprinter, litt lengre løp, som er god taktisk - og som har den mentale styrken til å takle alle disse utfordringene som touren byr på. Altså den beste allrounderen!