SJOKKERT: Tidligere ordfører i Bergen og mangeårig venn med Behn er i sorg etter beskjeden om Ari Behn.
SJOKKERT: Tidligere ordfører i Bergen og mangeårig venn med Behn er i sorg etter beskjeden om Ari Behn. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Trude Drevland og tidligere kolleger i sorg

Ari Behn tok livet sitt første juledag. Tidligere kolleger og venner er i sorg over dødsfallet. – Vi mistet den varmeste, snilleste og mest kreative personen jeg kjenner, sier Drevland.

Nyheten ble meddelt av Geir Håkonsund, som har fungert som Ari Behns pressetalsperson og mangeårige manager.

– Det er med stor sorg i hjertet at vi, de aller nærmest pårørende til Ari Behn, må meddele at han i dag tok sitt eget liv. Vi ber om respekt for vårt privatliv i tiden som kommer, videreformidler Geir Håkonsund.

– Dyp sorg

Trude Drevland, mangeårig venn med Behn er i sorg da hun mottar beskjeden fra TV 2.

– Det er med den dypeste sorg jeg mottar denne beskjeden. Da har vi mistet den varmeste, snilleste og mest kreative personen jeg kjenner, sier Drevland til TV 2.

Drevland har tidligere uttalt til TV 2 i programmet «Snakk med Linn Wiik» hvordan Behn var med på å redde hennes eget liv.

– Jeg kommer til å savne han så inderlig. Det er så fælt å høre det som har skjedd. Jeg setter umåtelig stor pris på vennskapet vårt, forteller Drevland.

– Mine inderligste kondolanser blir sendt til de nærmeste, sier Drevland.

– Må ha vært en bunnløs sorg

Eva Kynningsrud Dobbing har jobbet med Behn i mange år. En felles interesse for Hemingway var starten på vennskapet. Hun forteller om en juleglede som ble snudd til umiddelbar sorg.

Trenger du noen å snakke med?

  • Mental Helses hjelpetelefon: 116 123 (døgnåpent)
  • Kirkens SOS: 22 40 00 40 (døgnåpent)
  • Leve Landsforeningen for etterlatte ved selvmord: Tar imot henvendelser på e-post: post@leve.no eller telefon 22 36 17 00 (hverdager 9-15)

– Ari var en fantastisk person. Vi har hatt så mange mange fine stunder sammen. Jeg blir forferdelig lei meg over at han tok denne utveien. Jeg vet hvor mye barna betydde for ham, så det må ha vært en bunnløs sorg som førte til dette, sier Dobbing til TV 2.

PROGRAMLEDER: Eva Dobbing har vært programleder for TV 2. Hun er i sorg.
PROGRAMLEDER: Eva Dobbing har vært programleder for TV 2. Hun er i sorg.

– Jeg tenker på de som sto han nært. Det var mange tårer som ble felt rundt bordet. Gleden ble snudd til sorg med en gang, forteller en preget Dobbing.

– Han turte å opponere

Behn har skrevet flere bøker gjennom sitt liv. Selv var han medlem av den den norske forfatterforeningen siden 2003. Lederen av foreningen, Heidi Marie Kriznik, snakker varmt om Behn som forfatter.

– Det er tragisk at Ari Behn er død. Det er veldig leit at han strevde sånn i livet sitt og ikke fant det mulig å fortsette. Ari Behn hadde et stort mot og en vilje til å tørre å opponere mot forfatterstanden allerede før han var en etablert forfatter. Alle diskuterte Behn og alle mente noe om ham, forteller Kriznik til TV 2.

– Mine tanker går til barna hans og familien, sier hun videre.

– Uventet og rystende

VIdar Kvalshaug er forfatter og har kjent Behn siden 1998. Han er i sjokk og i sorg etter beskjeden om vennens bortgang.

– Dette var helt uventet og rystende. Jeg har selv tre barn og jeg tenkte umiddelbart på Aris tre døtre, sier Kvalshaug.

20 ÅRS VENNSKAP; Forfatter Vidar Kvalshaug har kjent Behn siden 1998.
20 ÅRS VENNSKAP; Forfatter Vidar Kvalshaug har kjent Behn siden 1998. Foto: Morten Holm

Kvalshaug forteller om Behn som en ambisiøs kunster som var uredd og vennlig mot alle.

– Ingen som traff Ari misslikte han. Han var vennlig og snill mot alle. Den væremåten ser man ikke så ofte og det er sånn jeg vil huske han, siet Kvalshaug.

Han sier at han i dag ser tilbake på det mer enn 20 år lange vennskapet med Behn og minnes alle de fine øyeblikkene de har hatt sammen.

– Usedvanlig oppmerksom på andre mennesker

Marianne Hagen var tidligere kommunikasjonsjef på slottet. I ti år jobbet hun med Ari Behn og familien.

Hun forteller om en usedvanlig varm person.

– Det er med stor sorg jeg mottar budskapet om at Ari Behn er borte. Jeg har kjent ham i mange år, og jeg satte stor pris på han. Han var en usedvanlig oppmerksom og interessert i andre mennesker. Han var en som så alle han møtte, forteller Hagen til TV 2.

Hagen sender alle sine tanker til døtrene, og selvfølgelig kongefamilien.

Ordfører: Satte Moss på kartet

Ordfører i Moss Hanne Kristin Tollerud (Ap) mener Behn var med å sette Moss på kartet.

– Det er med sjokk at jeg mottok denne nyheten. Jeg kjente Ari Behn personlig og vil huske han som veldig raus. Han satte Moss på kartet ved flere anledninger, spesielt ved å bli en del av kongefamilien men også gjennom sin kunst, forteller Tollerud.

– Han var en fargerik person, mangfoldig og inkluderende. Han så alltid folkende rundt seg. Jeg er rett og slett sjokkert og har den dypeste medfølelse med hans nærmeste, sier Tollerud til TV 2.

Statsministeren uttrykker medfølelse

Statsminister Erna Solberg uttrykker sin dypeste medfølelse med Ari Behns familie og etterlatte i anledning hans bortgang onsdag.

«Jeg vil få uttrykke min dypeste medfølelse med Ari Behns familie og etterlatte i anledning hans tragiske bortgang. Mine tanker går til alle som var glad i ham», skriver statsminister Erna Solberg i en melding til NTB onsdag kveld.

Også kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande gir sin medfølelse.

– Dette var trist å høre, han var en nyskapende forfatter som satte sitt preg på offentligheten. mine tanker går selvfølgelig til familien og alle som stod han nær, skriver Grande i en SMS til TV 2.

Stortingspresident Tone W. Trøen uttrykker sin dypeste medfølelse med alle som sto Ari Behn nær.

– Jeg vil uttrykke min dypeste medfølelse med alle som sto Ari Behn nær og sender i kveld de varmeste tanker til hans familie, skriver Trøen på Twitter onsdag kveld.