ARI BEHN: Her under Kjendisgallaen 2016.
ARI BEHN: Her under Kjendisgallaen 2016. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix

Ari Behn er død

Den norske forfatteren, kunstneren og prinsesse Märtha Louises tidligere ektemann døde onsdag.

Familien meddelte nyheten via Geir Håkonsund, som har fungert som Ari Behns pressetalsperson og mangeårige manager.

– Det er med stor sorg i hjertet at vi, de aller nærmest pårørende til Ari Behn, må meddele at han i dag tok sitt eget liv. Vi ber om respekt for vårt privatliv i tiden som kommer, sier familien.

Har tre døtre

Ari Behn ble født i Aarhus 30. september 1972 og bodde de første årene i Danmark og England. Familien flyttet deretter til Lavangen i Troms, før de slo seg ned i Moss i Østfold da han var seks år gammel.

Ved fødsel fikk han navnet Ari Mikael Bjørshol. Etter foreldrenes skilsmisse tok han mormorens etternavn Behn.

Behn har broren Espen Bjørshol og søsteren Anja Sabrina Bjørshol.

Ari Behn (47) og prinsesse Märtha Louise giftet seg i Nidarosdomen i 2002, etter å ha forlovet seg et knapt halvår tidligere.

Høsten 2012 flyttet han og prinsessen til London, der familien bosatte seg på ubestemt tid. Sommeren 2014 flyttet familien tilbake til Norge og Lommedalen, der barna fortsatte sin skolegang på Steinerskolen.

I 2016 ble det kjent at paret skulle skilles, og skilsmissen var et faktum i 2017. Det var den første kongelige skilsmissen på 200 år i Norge.

Det tidligere ekteparet har de tre døtrene Maud Angelica Behn (16), Leah Isadora Behn (14) og Emma Tallulah Behn (11).

De har hatt delt omsorg for barna.

Åpen om bruddet

God Kveld Norge på TV 2 intervjuet Behn i oktober i år. Da fortalte han om den tunge tiden etter skilsmissen med Prinsesse Märtha Louise i 2016.

– Det har vært tøffe tider, og vanskelige ting som har skjedd, men det har også vært fint å erfare, sa han da.

Han fortalte at han hadde slitt med panikkangst og helseproblemer etter skilsmissen.

Kunstneren fortalte også at det ble mye på én gang da skilsmissen kom, men at de var rause med hverandre og at det har gått veldig fint.

Trenger du noen å snakke med?

  • Mental Helses hjelpetelefon: 116 123 (døgnåpent)
  • Kirkens SOS: 22 40 00 40 (døgnåpent)
  • Leve Landsforeningen for etterlatte ved selvmord: Tar imot henvendelser på e-post: post@leve.no eller telefon 22 36 17 00 (hverdager 9-15)
  • Helsenorge.no

– Vi sørger

Hans Majestet Kongen og Hennes Majestet Dronningen meddeler på kongehusets nettsider at de er takknemlige for at de fikk lære Behn å kjenne:

«Det er med stor sorg Dronningen og jeg har mottatt budskapet om Ari Behns bortgang. Ari var en viktig del av vår familie gjennom mange år, og vi bærer med oss varme, gode minner om ham. Vi er takknemlige for at vi fikk lære ham å kjenne. Vi sørger over at våre barnebarn nå har mistet sin kjære pappa – og har dyp medfølelse med hans foreldre og søsken, som nå har mistet sin kjære sønn og bror. Vi ber om at Aris nærmeste familie får ro i denne vonde tiden.»

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit meddeler:

«For oss var Ari en god venn, et kjært familiemedlem og en fantastisk onkel, som vi delte mange av livets små og store øyeblikk med. Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om hans bortgang. Vi var alle veldig glad i Ari. Tankene våre går spesielt til Maud, Leah, Emma, prinsesse Märtha Louise og Aris nærmeste familie.»

Suksessfull forfatter

Ari Behn har vært en kulturell personlighet i mange år. Han har skrevet flere bøker, og har hatt utstillinger med egen kunst.

Av utdanning hadde Behn en bachelorgrad i idéhistorie og religionshistorie, og ved siden av å være forfatter og skribent, hadde han blant annet jobbet som truckfører.

Behns debutbok, «Trist som faen. Fortellinger», kom ut i 1999. Den fikk sitt første opplag utsolgt på under en uke. Boken fikk gode kritikker, ifølge Behns egen nettside solgte den over 100.000 eksemplarer.

Oppfølgeren «Talent for lykke» som kom i 2011 mottok også gode kritikker.

I oktober i fjor utga Behn boken «Inferno», som fikk blandede kritikker. Den handler om en mann som går til grunne etter å ha blitt forlatt.

På bokens omslag skrev Behn: «Jeg er en noksagt. Jeg har alltid vært for intens. Full av ord og altfor mye kraft. Uten balanse. Enten – eller. Taus og pågående. Blyg og skamløs. Jeg klarte ikke å holde igjen. Jeg lot det brenne.»

Billedkunstner

TV 2s kongehusekspert Trond Norén Isaksen sier Ari Behn kom inn i offentligheten med et brak, blant annet på grunn av sin fargerike personlighet.

– Han og dronning Sonja fant hverandre gjennom sin felles interesse for kunsten. Han var et viktig medlem av familien gjennom mange år, sier Isaksen.

Den kunstneriske interessen hadde de siste årene fått utløp på andre måter, og han har hatt stor suksess som billedkunstner. I 2018 solgte han malerier for flere millioner kroner.

Behn har vært utstilt på det anerkjente galleriet Gabba Gallery i Los Angeles, USA, og I oktober 2019 stilte han ut 25 av bildene sine på Galleri Lilje i Trondheim. Der uttalte Behn selv at han omsatte for over ti millioner kroner, og omtalte det hele som en enorm reise.

Flerkunstner

Behn har utmerket seg på flere kreative felt, og har laget flere TV-reportasjer. Det har han blant annet gjort sammen med fotografvennen Per Heimly.

Sammen med klesdesigneren Baron von Bulldog lanserte han en smokingkolleksjon i 2004. I 2007 designet han serviset og glasserien Peacock (påfugl) for Magnor Glassverk. Begge deler har vært en salgssuksess, ifølge produsenten.

I forbindelse med lanseringen fortalte Ari Behn:

– Da jeg kom hjem fra Afrika, ble jeg kalt en posør og en påfugl. Men møtet med landet fortalte meg at hver dag er en fest og jeg er et smykke.

I 2011 debuterte han som dramatiker med stykket «Treningstimen».